Lijstjes

Mijn favorieten van 2023

30 december 2023

Het jaar 2023 stond weer bol van nieuwe, geweldige boeken en ik heb mijn best gedaan om de aanhoudende stroom met kakelverse pareltjes een beetje bij te houden. Ik lees lang niet altijd de allernieuwste boeken, maar dit jaar verschenen er zoveel aantrekkelijke thrillers en romans dat ik me gewoon niet in kon houden. Gelukkig waren een flink aantal daarvan erg de moeite waard! Om die reden had ik dan ook voor de eerste keer zin om mijn persoonlijke favorieten van het jaar 2023 op een rijtje te zetten.

Gelezen in 2023

Van alle boeken die in 2023 verschenen heb ik in de afgelopen twaalf maanden het volgende gelezen:

Dit waren mijn favorieten

Ik vond het een onmogelijk opgave om uit het bovenstaande lijstje maar één favoriet boek te kiezen, daarom ben ik tot de volgende top 5 gekomen:

Het hele boek is belachelijk spannend, maar zeker naar het einde toe is het onmogelijk om te stoppen met lezen. Angelique Haak heeft zichzelf met dit boek genadeloos overtroffen en laat zien dat ze zonder twijfel een van de allerbeste thrillerauteurs van de Lage Landen is!

Halverwege het boek komt de moeder van alle plotwendingen voorbij en besef je je dat je als lezer volledig op het verkeerde been bent gezet. Vervolgens worden er nog veel meer verrassingen over je uit gestort.

Ondanks dat je als lezer weet dat McFadden waarschijnlijk weer met een enorme plotwending gaat komen en je daar continu op bedacht bent, doet ze het gewoon weer. Ze slaagt er opnieuw in om net voorbij de helft van het verhaal een enorme bom op de verhaallijn te gooien en de lezer volledig van zijn of haar stuk te brengen. En dat doet ze wat mij betreft nog beter dan in het eerste deel.

Pötzsch weet de uitmuntende kwaliteit van het vorige boek moeiteloos vast te houden. Er zijn opnieuw meerdere zaken omgeven door mysterie die vervolgens met een aantal kunstige plotwendingen en verrassende ontknopingen bij elkaar worden gebracht.

  • Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer – Openbaring

Deze relithriller bomvol spanning en ongekende dynamiek is echt om je vingers bij af te likken!

Veelbelovende aankondigingen

Een aantal van mijn favorieten (vooruit, bijna allemaal), zijn onderdeel van een serie en ik sta al enthousiast te trappelen bij het vooruitzicht van de aankomende vervolgen. Oliver Pötzsch komt in 2024 met een nieuw boek en hoewel hier nog niets over bekend is gemaakt, hoop ik echt dat dit het derde deel uit de reeks over Leopold von Herzfeldt zal zijn.

Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer hebben al aangekondigd dat Openbaring het eerste deel van een trilogie rond Simon Ryevaar is, ook hier kijk ik reikhalzend uit naar het vervolg. Verder hunker ik ook naar een derde deel over Millie Calloway van Freida McFadden, ik kijk er echt naar uit dat ze met een nieuwe verrassing komt die me volledig flabbergasted achterlaat.

Eén ding is in ieder geval zeker: in 2024 komt er sowieso een nieuw deel uit de serie over Helen Grace van M.J. Arlidge. Mijn komende leesjaar is dus bij voorbaat al geslaagd!

    Plaats een reactie