Leesplezier

Is dit de mooiste boekwinkel van Nederland?

17 oktober 2022
Is dit de mooiste boekwinkel van Nederland

Het zal vast geen verrassing zijn dat ik graag in boekwinkels vertoef. Mijn favoriet is Gianotten Mutsaers in het centrum van mijn woonplaats Tilburg, ik kan daar urenlang rondsnuffelen. En het lukt me nooit om met lege handen naar buiten te lopen. Nu heb ik boekwinkels nooit als een bezienswaardigheid beschouwd, maar toen manlief me een blogartikel over de mooiste boekwinkels ter wereld liet zien kwam daar wel verandering in.

Boekhandel Dominicanen in Maastricht kwam namelijk in dat lijstje voor en ik wilde er meteen naartoe.

Een boekwinkel in een oude kerk

Natuurlijk was ik al eens een keer in Maastricht geweest. Dat was alleen ruim twintig jaar geleden en volgens mij ben ik toen niet verder gekomen dan de Helpoort, De Sint Servaas Basiliek, de Vrijthof en de Markt. De Dominicanen Kerk was er toen al wel, maar er was nog geen boekhandel in gevestigd. Zodoende viel deze kerk nogal in het niet bij al die andere imposante kerken in het centrum van Maastricht.

Na een kop koffie en een stuk Limburgse vlaai op een terras (nu we er toch zijn…) en wat geslenter langs de marktkraampjes op de Markt houd ik het niet meer en sleur ik mijn man via de kortste route in Google Maps naar die bejubelde boekhandel in een 13e eeuwse kerk.

Ik heb in mijn handtas een vouwtas waar ik aardig wat boeken in kwijt kan en mijn verlanglijstje op de app van Hebban heb ik ook bijgewerkt. Ik ben er helemaal klaar voor!

Een schatkamer propvol met boeken

In eerste instantie lopen we bijna aan de Boekhandel Dominicanen voorbij. De donkere entree is in een verloren hoekje voorbij een modern overdekt winkelcentrum verstopt en de gevel is niet heel opvallend. Eenmaal binnen is er een enorme, lichte schatkamer propvol met boeken.

Mijn ogen gaan als eerste naar de prachtige plafondgewelven met eeuwenoude schilderingen. De fresco’s zijn zwaar beschadigd, maar dat mag de pret niet drukken. Ze zijn rond 1619 door Jan Vassens aangebracht en zijn ondanks hun povere staat uniek.

Er is in de oude kerk een modern deel met meerdere verdiepingen gezet, hier zijn onder andere de informatieve boeken, young adult boeken en tweedehands boeken te vinden. Terwijl we op ons dooie gemakje rondslenteren stuiten we zelfs op een grote muziekafdeling met cd’s en vinyl en een uitgebreide kinderboekenhoek in een oude kapel.

In die kinderboekenhoek vind ik het recent uitgegeven ‘Rocca en de verdwijning van Oma Sala’ van Sharid Alles. Een leuke verrassing, aangezien ik net klaar was met het voorlezen van ‘Rocca en het Geheime Toverrecept’ en ik niet wist dat er een tweede deel was.

Met lege handen naar buiten? Ik dacht het niet!

Uiteindelijk ben ik niet weg te slaan van het centrale middendeel van de kerk. Hier staan de populairste boeken op het gebied van literatuur, romans en thrillers. Met een bovenmenselijke zelfbeheersing heb ik mijn aankopen tot de volgende boeken kunnen beperken­:

Ik loop tevreden naar buiten en begin nieuwe redenen te bedenken om op korte termijn opnieuw naar Maastricht te rijden. Ik ben helemaal verliefd op deze prachtige boekwinkel, wat mij betreft is hij inderdaad de mooiste van Nederland. Of in ieder geval de mooiste die ik ooit heb gezien. ????

    Plaats een reactie