Religieus antropoloog Simon Ryevaar is aangenaam verrast als zijn goede vriend Thomas Weissenberg dolenthousiast laat weten dat hij een unieke ontdekking in een grot vlakbij het Turkse stadje Göreme heeft gedaan. Hij springt meteen op het vliegtuig en is het ter plaatse al snel met Thomas eens dat deze ontdekking laat zien dat er grote kans is dat het Bijbelboek Openbaring al tweeduizend jaar verkeerd wordt geïnterpreteerd. Veel kans voor nader onderzoek in de grot is er alleen niet, vlak nadat Simon de grot heeft bekeken wordt Thomas vermoord en de grot vernietigd. Maar dat wil niet zeggen dat Simon het dan maar laat gaan.
De eindtijd is aanstaande
Op datzelfde moment doet de freelance journaliste Nova le Temps in Leiden onderzoek naar ‘The Bride’. Deze sekte onder leiding van Jozias de Redder stelt dat de eindtijd aanstaande is en dat die wordt aangekondigd door de terugkomst van Jezus Christus op aarde. Nova heeft al enkele voormalige leden kunnen spreken, maar dat brengt wel het nodige gevaar met zich mee. Ze krijgt steeds meer verontrustende dreigementen vanuit deze Leidse megakerk.
Terwijl Simon Ryevaar op eigen initiatief mensen in Turkije en Rome opzoekt om over de mysterieuze inscripties uit de Turkse grotkerk te praten, wordt de grond onder zijn voeten ook steeds heter. Het is duidelijk dat iemand hem op de hielen zit om te voorkomen dat zijn ontdekkingen naar buiten komen, maar wie is dat dan? En waarom moet dit koste wat kost geheim blijven?
Uiteindelijk kruizen de paden van Nova le Temps en Simon Ryevaar elkaar in Leiden en zetten ze samen hun levensgevaarlijke zoektocht naar verdere aanwijzingen door.
Een thriller vol interessante wetenswaardigheden
Simon is niet alleen religieus antropoloog, hij is ook als universitair docent verbonden aan de opleiding Religiewetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij weet dus niet alleen alles over de bijbel, hij weet ook nog eens heel goed te vertellen hoe alles in elkaar steekt en hoe dat eeuwenoude boek van samengestelde verhalen is ontstaan. Het resultaat is een thriller vol interessante wetenswaardigheden.
“’Geen probleem,’ zei Simon. ‘Kijk: Jezus zou ergens rond het jaar 30 geleefd moeten hebben. Pas een dikke veertig jaar later werd in Rome het eerste evangelie geschreven, dat van Marcus. We kunnen er niet meer achter komen hoe het verhaal zich in de tussentijd had aangepast, maar we weten wel dat de verhalen over Jezus veelal mondeling circuleerden, want de meeste mensen konden niet lezen en schrijven. Maar zelfs vanaf de tijd van Marcus zie je dat er steeds meer wonderlijke zaken aan het verhaal toegevoegd bleven worden.’”
Om je vingers bij af te likken
De laatste boeken die ik van Jeroen Windmeijer heb gelezen had hij samen met Jacob Slavenburg geschreven. Het meest recente dat ik las was De Magdalenacodex, ook een relithriller. Dat verhaal vond ik best aardig en interessant, maar het was – net als de andere boeken die Windmeijer samen met Jacob Slavenburg schreef – ook behoorlijk wollig. En hoewel de Magdalenacodex heel lekker begon, vond ik dat de tweede helft van dat boek aardig wat vaart miste.
Ik had dus niet al te hoge verwachtingen van dit boek, maar dat bleek volledig onterecht te zijn. Of Jeroen Windmeijer nu zijn oude vorm terug heeft gevonden na zijn eerste heerlijke trilogie over Peter de Haan of gewoonweg een betere match met Tjarko Evenboer vormt, ik heb geen idee. En dat doet er ook helemaal niet toe. Deze relithriller bomvol spanning en ongekende dynamiek is namelijk minstens even goed als zijn eerste werk en echt om je vingers bij af te likken!
Het mooie is dat er ook een trilogie rond Simon Ryevaar zal gaan verschijnen, dus ik kijk nu al reikhalzend uit naar het aankomende vervolg.
Geen reacties