Boekrecensies

De Comeback van Tommy Roos – Cecilia Klang

8 maart 2023
De Comeback van Tommy Roos - Cecilia Klang

Het leven van de 49-jarige Tommy Roos is opeens alles behalve rooskleurig als zijn vrouw Martina aangeeft dat ze wil scheiden. Ze heeft het appartement boven haar winkel al gehuurd en gaat verder met de man met wie ze al twee jaar een geheime affaire heeft. Niet veel later blijkt dat de fabriek waar Tommy zijn hele volwassen leven al werkt gaat sluiten. Hiermee heeft Tommy alle redenen om depressief in een hoekje te gaan zitten verpieteren en dat doet hij dan ook vol overgave. Dankzij zijn beste vriend en een excentrieke operazangeres krijgt hij zijn leven uiteindelijk toch weer op de rails.

Crystal Heart

Ooit was Tommy Roos als leadzanger van de band Crystal Heart een lokale bekendheid in zijn Zweedse thuisstadje Forshammer. Hij had lang haar, een goede uitstraling en kon heel aardig zingen. De meisjes lagen aan zijn voeten en er werd gezegd dat hij talent had.

Zijn ambities doofden als een nachtkaars uit toen hij een vast inkomen nodig had en daardoor steeds meer uren in de fabriek ging werken. Tegen de tijd dat hij getrouwd was en twee kinderen had, waren zijn dagen als beginnende rockster niet meer dan een vage herinnering.

Tommy heeft daar nooit veel moeite mee gehad, zijn tijd als plaatselijke rockster ligt achter hem en dat is prima. Nu is hij een verantwoordelijke echtgenoot, vader en werknemer.

50e verjaardag

Zijn rustige en voorspelbare leven wordt volledig op zijn kop gezet als op zo´n beetje dezelfde dag zijn vrouw vertelt dat ze wil gaan scheiden en bekend wordt gemaakt dat de fabriek waar Tommy hoofd onderhoud is naar Estland gaat verhuizen. Het is de vooravond van Tommies 50e verjaardag en hij heeft geen idee wat hij nu nog moet. 

Als klap op de vuurpijl krijgt hij op zijn deprimerende verjaardagsfeestje van zijn beste vriend en collega Chabbe zanglessen bij de beroemde operazangeres Gunnel Aurell. Dat ziet Tommy absoluut niet zitten, hij wil helemaal niet meer zingen. Toch gaat hij met enorme tegenzin naar de 70-jarige diva. Er is nu eenmaal voor betaald, maar ze hoeven niet te denken dat er daadwerkelijk een noot van zijn stembanden zal gaan rollen.

Met deze eigenzinnige dame komt er opeens een frisse wind door het hele verhaal. Waar het in de eerste hoofdstukken alleen maar bergafwaarts ging en Tommy steeds verder in een grijze duisternis leek te verdwijnen, zorgt de altijd beschonken Gunnel voor het eerste (en zeker niet het laatste) gegniffel.

Licht aan het einde van de tunnel

Er ontstaat een ontroerende band tussen Tommy en Gunnel en als Chabbe met een gewaagd plan komt om de fabriek in Forshammer te houden, krijgt Gunnel ook een grote rol in deze omvangrijke reddingsoperatie. De vraag is alleen of Gunnel lang genoeg nuchter kan blijven om haar rol te vervullen.

Ja, het is voorspelbaar. Ja, het is best zoetsappig. Toch is het geen seconde overdreven sentimenteel of over the top. Het is luchtig, vol humor en boven alles hartverwarmend. Ik heb van iedere seconde genoten en kijk reikhalzend uit naar het aangekondigde volgende deel over deze heerlijk onbeholpen grijsaard die met veel gestuntel zijn leven weer op de rit kreeg.

    Plaats een reactie