Boekrecensies

De Plicht – Karin Thomas

2 augustus 2023

Eva Dekker is vijf maanden zwanger wanneer ze met haar man Jeff van het centrum van Amsterdam naar een prachtig vrijstaand huis in Lelystad verhuist. Jeff is strafrechtadvocaat bij een klein advocatenkantoor en het gaat hem voor de wind, tot zijn eigen verbazing mag hij namelijk topcrimineel Herman Hobbema gaan verdedigen. Nu is het overduidelijk dat deze man schuldig is, toch gaat Jeff er helemaal voor, ook als zijn kersverse gezin hierdoor veel minder aandacht krijgt. Terwijl Eva vriendschap met de overbuurvrouw sluit, zakt Jeff steeds dieper in de problemen weg.

De onmisbare overbuurvrouw

Het is voor Eva wel even wennen, die omschakeling van het bruisende Amsterdam naar een rustige buitenwijk in Lelystad. Ze is dan ook maar wat blij dat ze het al snel heel goed met haar overbuurvrouw Ellen Wachters kan vinden. Met haar ouders heeft Eva geen contact, haar vrienden zitten allemaal in Amsterdam en Jeff is zowat dag en nacht aan het werk.

Hoewel de extraverte Ellen behoorlijk opdringerig kan zijn is Eva opgelucht dat ze zo snel een goede vriendin heeft kunnen vinden. Wanneer dochter Lilly wordt geboren staat Ellen 24 uur per dag voor Eva en haar pasgeboren baby klaar en hiermee is Ellen binnen een mum van tijd onmisbaar geworden.

Maar dan verdwijnt Ellen opeens compleet van de radar, samen met baby Lilly.

Herman H.

In de tussentijd heeft Jeff zijn handen vol aan de zaak rond Herman Hobbema. Zijn loopbaan bij het onbeduidende advocatenkantoor Klapper & Van Henegouwen was niet heel opzienbarend, maar omdat hij nu de beruchte Herman H. mag gaan verdedigen is zijn carrière is een stroomversnelling beland. Als hij dit goed aanpakt, ligt er een enorm succesvolle toekomst voor hem in het verschiet.

Met name in het eerste deel van het verhaal komt die Herman H. zelf ook aan het woord en vertelt hij hoe hij in het criminele circuit is beland. Hij start met zijn moeilijke en sombere jeugd, waarna hij als jongeman een eigen seksclub begon. Toen hij eenmaal zijn eerste moord had begaan, was er geen houden meer aan.

Jeff wordt zo door Hobbema opgeslokt dat hij ook na de verdwijning van Lilly doorgaat met zijn werk. Hierdoor wordt de rest van Hermans verhaal in de rechtszaal via zwakke getuigenisverklaringen, indirect bewijs en vermoedens uit de doeken gedaan. Terwijl Eva zelf stappen onderneemt om Lilly te vinden, wordt Jeff steeds verder in de wereld van Herman gezogen.

Bedroevende rechtbankscènes

Karin Thomas is het pseudoniem van Karin Hazendonk. Hoewel deze schrijfster onder haar eigen naam al een aantal succesvolle thrillers afleverde, had ze kennelijk behoefte aan wat nieuws: een nieuwe uitgeverij en een nieuwe naam. Ik las nog niet eerder een boek van haar hand, maar de titel en omschrijving trokken me wel. Sinds ik aan de boeken van Steve Cavanagh verknocht ben geraakt, ben ik namelijk dol op goede legal thrillers.

Het probleem is alleen dat dit boek niet bepaald een legal thriller is. Ja, er is een advocaat, een omstreden verdachte en een rechtszaak, maar daar is eigenlijk alles wel mee gezegd. Herman Hobbema is geen geloofwaardige crimineel, Jeff is geen overtuigende advocaat en de rechtbankscènes zijn bedroevend. De invalshoek van Eva is een stuk interessanter en dat onderdeel zorgde voor de nodige spanning in het verhaal. Naar de climax toe passeren er een paar aardige plottwisten en de ontknoping is uiteindelijk ook best verrassend. Al met al was het best een leuk tussendoortje. En het zoveelste bewijs dat het werk van Steve Cavanagh echt onevenaarbaar is.

    Plaats een reactie