Boekrecensies Pageturners

De Hulp – Freida McFadden

14 juni 2023

Millie is vreselijk zenuwachtig als ze voor de functie van huishoudster in het imposante huis van Nina Winchester solliciteert. Haar cv is grotendeels verzonnen en ze hoopt van harte dat ze niet door de mand valt. De functie betaalt namelijk goed en is inclusief kost en inwoning. Aangezien ze al een tijdje in haar aftandse auto woont, is die baan gewoon ideaal. Millie is dus dolgelukkig als Nina haar belt met de mededeling dat zij het een goed idee vindt als ze zo snel mogelijk aan haar nieuwe werk begint. Die vreugde duurt alleen niet heel lang.

Een combinatie van The Devil wears Prada en The Nanny Diaries

De inwoning die bij de functie van inwonende huishoudster hoort, blijkt een bedompte en piepkleine zolderkamer te zijn. In principe vindt Millie dat best, alles is immers beter dan de achterbank van haar Nissan. Maar dan blijkt dat de deur van die kamer aan de buitenkant op slot kan.

En dan is er nog de 9-jarige Cecilia. Ze is de dochter van Nina en ze draagt alleen maar froezelige Victoriaanse jurkjes. Door haar ijsblauwe ogen die recht door je heen kijken, is ze volgens Millie net een personage uit de Twilight Zone. Bovendien is ze onuitstaanbaar en vreselijk verwend.

Maar dat alles is niets vergeleken bij Nina Winchester, met haar idiote buien lijkt ze rechtstreeks uit zowel The Devil wears Prada als The Nanny Diaries gestapt te zijn. Haar man Andrew is daarentegen heel vriendelijk en charmant, Millie kan er met haar pet niet bij waarom hij met die gestoorde Nina is getrouwd.

Het geheim van Millie

Millie is een interessant personage. Ze is erg sympathiek, maar heeft ook overduidelijk aardig wat lijken in haar kast. Het zijn dan ook die lijken die ervoor zorgen dat ze het idee heeft dat ze alles moet accepteren. Dat ze geen andere keuze heeft dan alle idioterie zonder tegenstand te slikken en Nina maakt daar dankbaar gebruik van.

Wat die lijken van Millie nu precies zijn blijft lang geheim. Of beter gezegd: het blijft vooral lang onbenoemd. Als lezer ben je daar natuurlijk erg nieuwsgierig naar, maar het is geen seconde storend dat je niet weet wat Millie te verbergen heeft. Het draagt zelfs bij aan de steeds verder toenemende spanning.

Die spanning is er in de vorm van een situatie die steeds meer onhoudbaar wordt. Nina wordt aslmaar gekker en veeleisender, Cecilia haalt steeds meer bloed onder Millies nagels vandaan en Andrew wordt steeds leuker en aantrekkelijker. Het is overduidelijk dat de pan ieder moment over kan gaan koken en als dat uiteindelijk gebeurt, komt er een enorme plotwending in het verhaal.

De moeder van alle plotwendingen

Normaal gesproken vertel ik in mijn boekrecensies aardig wat over de verhaallijn en probeer daarbij zo min mogelijk details te geven. In dit geval is het onmogelijk om meer over het boek te zeggen zonder het volledige verhaal te verknallen.

Laat ik het houden bij het feit dat er halverwege het boek de moeder van alle plotwendingen voorbij komt en dat je je vervolgens beseft dat je als lezer volledig op het verkeerde been bent gezet. En dat er daarna nog veel meer verrassingen over je uit worden gestort.

Ik heb dan ook enorm van de audioversie van dit boek genoten en het verbaast me helemaal niets dat dit boek op dit moment razend populair is. Dat is niet meer dan verdiend.

    Plaats een reactie