Boekrecensies

Strandfeest – Suzanne Vermeer

16 augustus 2023

Hannah Jonker is net een jaar weduwe – haar man Christian stierf bij een auto-ongeluk – als ze besluit om samen met haar kinderen Max en Vera op vakantie te gaan. Het is tijd om hun leven weer op de rit te krijgen en hun verdriet achter zich te laten. Naar aanleiding van een tip van een oude vriendin boekt ze drie weken in het prachtige Blue Lake Resort in Ohrid, Macedonië. Misschien kan ze dan ook even ontsnappen aan een reeks mysterieuze berichten die haar paniekaanvallen bezorgen…

Het Blue Lake Resort

Eenmaal op het Blue Lake Resort gaan Hannah en haar kinderen direct in de genietmodus. De twaalfjarige Max heeft binnen een mum van tijd een vriendje gevonden en ook de zestienjarige Vera heeft meteen aansluiting bij een groepje meiden van dezelfde leeftijd. Zij staat dan ook te trappelen om met datzelfde clubje naar het strandfeest van het resort te gaan.

Hannah vindt Vera hier eigenlijk nog te jong voor, maar gaat uiteindelijk toch overstag. De vriendelijke Malou, medewerkster van het resort, heeft namelijk beloofd om een oogje in het zeil te houden.

Diezelfde avond wordt er een verontrustende kaart in de brievenbus van Hannah’s vakantiehuisje geduwd en blijkt dat Vera tijdens het strandfeest van de aardbodem is verdwenen. Al snel komt er boven water dat er tijdens die strandfeesten van het resort veel meer gebeurt dan wettelijk is toegestaan.

Bay of Bones

Het Blue Lake Resort is van Nederlandse eigenaren en ook het personeel is grotendeels uit Nederland afkomstig. Malou heeft net de hotelschool afgerond en komt uit een lange relatie, voor haar zijn de twee maanden werk in het resort zowel een ontsnapping als een manier om ervaring op te doen.

Wanneer een lid van het animatieteam in het meer verdrinkt, heeft Malou zo haar bedenkingen bij de oorzaak hiervan. Niet alleen omdat hij niet de eerste is die bij dit resort in het meer om het leven komt, maar ook omdat er lugubere verhalen over de vlakbij gelegen Bay of Bones rondgaan. Dit prehistorische paaldorp dat nu op de bodem van het meer ligt, schijnt namelijk de nodige geheimen te verbergen.

Malou gaat op onderzoek uit en komt er al snel achter dat het prachtige Blue Lake Resort in werkelijkheid een stuk minder paradijselijk is dan het doet lijken.

De beste zomerthriller tot nu toe

Ik kan er niets aan doen, ik ben dol op de zomerthrillers van Suzanne Vermeer. Het heeft door de flinterdunne plots vaak allemaal niet veel om het lijf, de personages zijn oppervlakkig en in veel gevallen zijn de verhalen vreselijk voorspelbaar, toch vind ik het heerlijk. De zomerse sfeer en de luchtige verhaallijnen waarbij je niet al te hard hoeft op te letten vind ik fijn. Ik noem deze boeken niet voor niets mijn guilty pleasure.

Toch heeft dit boek me echt verrast. Het verhaal zit goed in elkaar en heeft een veel grotere spanningsboog dan ik van de boeken van Suzanne Vermeer gewend ben. Ik heb tijdens het uitlaten van mijn hond volgens mij zelfs hardop staan vloeken toen er halverwege het boek, op een uitzonderlijk spannend moment, opeens van het vertelperspectief van Hannah naar Malou werd overgeschakeld.

Alleen al dat element maakt dat Strandfeest wat mij betreft Suzanne Vermeers beste zomerthriller tot nu toe is, ook al heb ik ze nog niet allemaal gelezen. Oh, en ik wil nu absoluut zelf ook een keer in de zomer naar Ohrid in Macedonië. Dat meer lijkt me prachtig en dat prehistorische paaldorp lijkt me ook erg interessant!  

    Plaats een reactie