Boekrecensies Lijstjes

3 redenen om onmiddellijk De Lijst van Marelle Boersma te gaan lezen

1 november 2023

Zelf kon ik niet wachten om zo snel mogelijk aan De Lijst van Marelle Boersma te beginnen. Ik had het al voor de verschijningsdatum gereserveerd zodat ik het boek kon gaan verslinden zodra het op mijn deurmat viel en dat was vooral te wijten aan de veelbelovende promotie door uitgeverij De Crime Compagnie. Dat boek vloog je al voordat het daadwerkelijk in de schappen lag op alle mogelijke social media kanalen om de oren en nu ik het boek inmiddels uit heb kan ik anders dan concluderen dat al die promotie volledig terecht is. Sterker nog: ik geef je 3 redenen om ook onmiddellijk deze aangrijpende thriller te lezen!

1. Het boek is op ware gebeurtenissen gebaseerd

Het is 1995 als de 38-jarige Erin Reinders vooral met haar aanstaande bruiloft met Wim bezig is. Zij is archeologe bij Naturalis in Leiden, hij is een succesvolle IT-er. Ze zijn allebei niet meer de jongste en Erin is niet dolverliefd, toch heeft ze er alle vertrouwen in dat hun huwelijk een prima idee is. Het zal ongetwijfeld helemaal goed komen, al is het alleen maar omdat Erins adoptiemoeder moeder Astrid hen een mooi koppel vindt.

Haar hele wereld staat op z’n kop als Erin hoort dat Astrid plotseling is overleden. De politie is ervan overtuigd dat ze met een overdosis pillen zelfmoord heeft gepleegd, maar Erin gelooft daar helemaal niets van. Dat past totaal niet bij haar moeder.

Wanneer Erin vol vragen en emoties haar moeders spullen begint op te ruimen blijkt dat Astrid met een Ierse dame over een mysterieuze lijst correspondeerde. En dat Astrid al een tijdje werd bedreigd. Het is die lijst die Erin naar Ierland brengt waar ze een vreselijk geheim ontdekt.

Het is dat geheim dat op ware gebeurtenissen is gebaseerd, een gruwelijke daad van een tijd terug die door Erin genadeloos in het daglicht wordt getrokken.

2. Het verhaal wordt gedragen door twee vrouwen en een man

Hoewel Erin de hoofdpersoon in dit verhaal is, zijn er nog twee personages die met die vreselijke lijst te maken hebben. Allereerst is er Charlotte, een patissier in Orleans en daarnaast is er ook Max, een modeontwerper in Milaan. Net als Erin zijn Charlotte en Max geadopteerd én ze staan op die lijst in Ierland.

Terwijl Erin langzaam maar zeker samen met de Ierse Maureen en haar collega Teun de herkomst en bedoeling van de lijst ontdekken, wordt duidelijk in hoeverre Charlotte, Max en Erin met elkaar verbonden zijn.

Ik vond het verfrissend dat het in dit boek niet om drie vrouwen draaide, maar om twee vrouwen en een man. Het was me eerder al eens opgevallen dat er in de afgelopen paar jaar wel erg veel verhalen vanuit drie vrouwelijke hoofdpersonages werden verteld, en het was de laatste tijd zelfs alsof ik hiermee werd doodgegooid! Om maar een paar recente boeken met deze opzet te noemen: Het verzetsmeisje van Pam Jenoff en De bibliotheek van verboden boeken van Brianna Labuskes.

Nu is er in principe niets mis mee om een boek om drie vrouwen te laten draaien, maar in mijn ogen had deze opzet de laatste tijd last van een behoorlijke overkill. Het was dus erg fijn dat Marelle Boersma daar met De Lijst heerlijk vanaf wijkt.

3. Het is onmogelijk om geen traan te laten als het grote geheim eindelijk duidelijk wordt

Tja, zet de doos met tissues maar vast klaar als je De Lijst gaat lezen, want het uiteindelijke geheim is behoorlijk aangrijpend. Zelf heb ik wel een traantje weg moeten pinken toen Erin de gruwelijke ontdekking deed, de kans is groot dat jij hetzelfde ervaart als je eenmaal op een bepaald punt in dit verhaal aan bent gekomen.

Nu is het zo dat je dergelijke emotionele reacties normaal gesproken bij romans of biografieën kunt verwachten en dat thrillers over het algemeen zijn voorbestemd voor lekkere spanning waarbij je niet kunt stoppen met lezen. Marelle Boersma weet die twee gegevens (emotionele gebeurtenissen en lekker spanning) heel knap te combineren.

De hoofdstukken zijn kort en bevatten door de verschillende oogpunten en diverse flashbacks de nodige vaart. De personages hebben genoeg diepgang en de conclusie is met respect en sensitiviteit geschreven.

Echt een bewaarboek

Al met al is De lijst wat mij betreft een van de meest opzienbarende boeken van 2023 en ik ben zelf erg blij dat ik heb besloten om het te kopen en niet bij de bibliotheek te lenen. Dit is namelijk echt een bewaarboek dat ik over een paar jaar opnieuw wil lezen. En om het in de tussentijd aan vriendinnen uit te lenen.

Dit boek is omdat het op waargebeurde feiten is gebaseerd indringender dan het eerdere werk van Marelle Boersma en als je het mij vraagt mag ze vaker vergeten gebeurtenissen opdiepen en in een thriller verwerken. Dit smaakt namelijk absoluut naar meer!

    Plaats een reactie