Boekrecensies

Het Boek van de Galg – Thomas Enger

5 juli 2023

Wanneer Adam Borg in het centrum van Oslo ziet hoe de pinpas van een 8-jarig meisje door een  pinautomaat wordt ingeslikt, wordt hij argwanend. Hij achtervolgt haar naar haar huis en een paar dagen is hij haar nog steeds niet vergeten. Hij kan zijn onderbuikgevoel niet negeren en gaat weer bij haar flatgebouw langs. De deur bij de buren staat open en als hij binnenloopt treft hij daar het meisje, volledig in shock. In de huiskamer liggen een dode man en een zwaargewonde vrouw, beide zijn neergeschoten.

De verdwijning van Peter Kranz

Rechercheur Hedda Fisk zou eindelijk eens een keertje met vriendinnen een weekendje weg gaan, als zij tijdens het pakken van haar tas wordt gebeld. Ze moet alles laten vallen om deze mysterieuze zaak samen met haar collega Waage te onderzoeken.

Gelukkig overleeft de vrouw de schotwond in haar schouder, want Alexandra – het meisje dat in haar flat was – heeft geen idee wat er is gebeurd. Het enige wat ze na veel moeite weet uit te brengen is dat de dader volledig in het wit was gekleed. De gewonde vrouw is Eva Kranz en zij weet iets meer duidelijkheid op de zaak te werpen.

Haar vader, Peter Kranz, is twee jaar eerder van de aardbodem verdwenen. Hij betaalde zijn hypotheek af, nam een groot geldbedrag op en vertrok zonder enige uitleg. Maar dan krijgt Eva bericht van een onbekende man die haar voor een flinke som geld wel wil vertellen waar haar vader is gebleven.

Getuige van een misdrijf

Het verhaal heeft veel personages, eenmaal halverwege wordt duidelijk dat er drie de hoofdrol spelen: Eva Kranz, Peter Kranz en ene Lille Chris. Ze vertellen ieder hun eigen verhaal, soms in het verleden, dan weer in het heden.

Nu draaien de verhalen van Eva en Peter voornamelijk om Peters verdwijning: Eva wil graag weten wat er met haar vader is gebeurd en waar hij nu is en wordt in dat proces neergeschoten. Peter doet in de tussentijd vanuit zijn perspectief uit de doeken hoe hij onbedoeld getuige van een misdrijf was en dat hij geen andere keuze had dan om te verdwijnen.

En als laatste is daar Lille Chris, een jongen die vlak na zijn geboorte zijn oudere zusje verloor. Jongste kind van een bemiddeld en machtig echtpaar die onderweg naar zijn volwassenheid alle ruimte krijgt om zijn afwijkende behoeften verder te ontwikkelen.

Om deze drie personages heen is een aardige stoet aan randfiguren, van de rechercheurs Hedda en Waage, Adam Borg, de journalist Tom Rustad, de Turkse Magdalena, tot de Oekraïense Volodimir met zijn dochter en Alexandra . En dat zijn ze nog lang niet allemaal.  

Ingewikkelde puzzel

Het verhaal is door al die verschillende personages behoorlijk complex, ik ben best lang bezig geweest om er grip op te krijgen. Dat is dan ook meteen de reden waarom ik uiteindelijk toch aan de audioversie van dit boek bleef plakken, in mijn poging om alles te doorgronden viel amper op dat het verhaal an sich eigenlijk helemaal niet zo boeiend is.

Sterker nog, het plot is flinterdun. Het voelt dan ook alsof al die personages om dat iele plotje heen zijn gezet om dat te verhullen. Je weet als lezer eigenlijk al vrij snel wie de dader van het misdrijf is, waardoor de ingewikkelde puzzel van al die verschillende karakters het enige interessante is dat rest. Ondanks dat er tegen het einde een indrukwekkende plotwending is, vond ik dit boek dus behoorlijk tegenvallen.

Ik heb niet eerder een boek van Thomas Enger gelezen, ik heb inmiddels wel begrepen dat hij een vooraanstaande Noorse misdaadauteur is en twee succesvolle thrillerseries heeft geproduceerd. Aan de hand van deze standalone sta ik alleen niet te trappelen om zijn series uit te proberen.

    Plaats een reactie