Leesplezier

Boekentips via artificial intelligence, is dat wat?

28 december 2022

Een tijdje geleden las ik op Hebban een artikel over Dewey: een app die je met behulp van artificial intelligence boekentips geeft. Nu ben ik behoorlijk gevoelig voor nieuwigheden en maakt mijn hart een sprongetje bij elk technisch hoogstandje dat de markt bestormd, dus voor ik het wist zat ik op die website naar de beschikbare mogelijkheden te neuzen.

Twee verschillende abonnementen

Ik kwam er al snel achter dat Dewey twee mogelijkheden biedt: een gratis abonnement of een Plus abonnement. Bij het gratis abonnement krijg je een lijst met persoonlijke boekentips waarbij je de optie hebt om zo’n aanbevolen boek online via Libris te kopen.

Bij het Plus abonnement betaal je maandelijks € 9,99,- en dan krijg je zes keer per jaar een boek dat volgens hun artificial intelligence perfect bij je past toegestuurd.

Nu wilde ik natuurlijk vooral testen in hoeverre Dewey echt goede boekentips kan geven, dus ik maakte een gratis profiel aan. En vervolgens was ik een tijdje zoet met het invullen van lijstjes, zodat mijn smaakprofiel kon worden samengesteld.

De basis van het smaakprofiel

Om een goede basis voor mijn smaakprofiel te leggen moest ik als eerste minimaal drie van mijn favoriete boeken opgeven. Daar heb ik even diep over na moeten denken en daarna kwam ik met:

Dat is dus een interessante mix van thrillers, (historische) romans en een grappige whodunnit. Daarna kon ik mijn voorkeursgenres opgeven en daarbij sloot ik poëzie, familie- en streekromans, fantasy & science fiction, horror, liefde & lust en young adult uit.

Qua voorkeurstaal gaf ik aan dat ik zowel in het Nederlands als in het Engels lees en ook de voorgeschotelde flapteksten heb ik netjes beoordeeld aan de hand van mijn smaak.

Mijn persoonlijke boekentips

Nadat ik al mijn voorkeuren had ingediend begonnen de radartjes te draaien en kreeg ik de melding dat ik alvast een paar aanbevelingen zou krijgen. Deze lijst zou compleet (en beter) zijn als ik een aantal uur later – na de ontvangst van een e-mail –  terug zou komen.

Nieuwsgierig bekeek ik mijn eerste aanbevelingen: zowat alles was een Engelstalige klassieker. Nu wilde ik niet te snel oordelen, dus ik besloot het later nog eens te proberen.

Tegen het einde van de dag kreeg ik een e-mail en keek ik opnieuw naar mijn lijst met boekentips: dit keer was de lijst met Engelstalige klassiekers nog veel langer geworden en stonden alle boeken van Harry Potter erbij vermeld.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben dol op Harry Potter. Toch snap ik niet hoe Dewey uit mijn smaakprofiel heeft weten te halen dat die boeken bij mij horen. Nadat ik alle boeken die ik al eens had gelezen had afgevinkt, was er in ieder geval niets waar ik enthousiast van werd.

Een frisse blik

Ik was vervolgens Dewey weer een tijdje vergeten, maar besloot gisteren opnieuw een kijkje te nemen. Ik sloot dit keer ook Engelstalige boeken en klassiekers uit en liet mijn aanbevelingen opnieuw laden. Het resultaat? Een lijst met een mengeling van chicklit, detectives, romans en thrillers. Er stond Nicci French tussen, maar ook Harlan Coben, Lars Kepler, Isabel Allende en Herman Koch.  

Opnieuw waren het voornamelijk boeken en schrijvers die ik al kende en opnieuw zat er niets bij dat ik echt de moeite waard vond.

Nu is het wat makkelijk om hieruit te concluderen dat artificial intelligence en boekentips niet samengaan en dat ik daardoor geen goede aanbevelingen heb gekregen. Dat is namelijk niet helemaal eerlijk, mijn eindoordeel is dat dit principe gewoonweg niet voor mij is weggelegd.

Waarom Dewey niet bij me past

Laat ik voorop stellen dat ik het principe van Dewey een heel leuk idee vind. Ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen interesse in zullen hebben. Ik behoor alleen niet tot die groep mensen. Dewey zegt het zelf ook al op hun website: 

“Je hebt nooit genoeg boeken, maar: soms heb je wel te weinig boeken die je echt wilt lezen. Of even inspiratie nodig voor jezelf of voor een cadeau voor een ander. Dan gaat er niks boven een vriendelijke boekenliefhebber die jou de weg kan wijzen.“

Ik ben het er helemaal mee eens dat je nooit genoeg boeken kunt hebben, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat ik te weinig boeken heb die ik echt wil lezen. Ik verzuip in de boeken waar ik me dolgraag in wil verliezen en ik koop nieuwe boeken die ik absoluut niet wil missen in een hoger tempo dan dat ik ze ooit kan lezen.

Ik heb die boekentips dus helemaal niet nodig, die krijg ik al genoeg via de uitgelichte planken en tafels in mijn favoriete boekhandel en bibliotheek. En dan heb ik het niet eens over alle tips die ik op Instagram, TikTok en Hebban voorbij zie komen.

Als je graag wil lezen, maar geen idee hebt welk boek dan bij je zou passen, is Dewey een hele goede oplossing. Ik heb zelf alleen altijd wel een idee welk boek goed bij me past. Sterker nog, dat heb ik veel te vaak!

Goed om te weten: dit artikel is niet gesponsord.

    Plaats een reactie