Boekrecensies Pageturners

Het Verweer – Steve Cavanagh

31 december 2022
Het Verweer – Steve Cavanagh

Ooit was Eddie Flynn advocaat. Maar door een rechtszaak die gruwelijk mis ging, is hij al een jaar aan het bedenken wat hij nu met de rest van zijn leven wil. Dan maakt opeens de Russische maffiabaas Olek Voltsjek een abrupt einde aan zijn twijfels. Eddie wordt een auto ingesleurd en hij krijgt te horen dat zijn dochter Amy is ontvoerd. Hij heeft 48 uur om ervoor te zorgen dat Olek Voltsjek wordt vrijgesprokend, anders kan hij de uitvaart voor zijn dochter gaan regelen.

Gruwelijke onwetendheid

Een week of drie geleden had ik nog nooit van Steve Cavanagh gehoord. Terugkijkend heb ik zelf ook geen flauw idee hoe ik dat voor elkaar heb gekregen, dus vergeef me deze gruwelijke onwetendheid. Maar goed, ik zag dus op Instagram steeds meer lyrische reviews van mede-boekwurmen over zijn nieuwste boek ‘Advocaat van de Duivel’ voorbij komen en die flaptekst sprak me ook wel erg aan.

Er was alleen één probleem. Dit nieuwe boek dat ik inmiddels dolgraag wilde lezen was deel zes uit de Eddie Flynn-serie en die hele serie was nieuw voor me. Nu ben ik een ontzettende dwangneuroot als het om het lezen van series gaat. Ik trek het gewoon niet om zomaar een lukraak deel uit een serie te gaan lezen, ik heb dan continu het gevoel dat ik van alles mis omdat ik niet over de voorgaande ontwikkelingen van de hoofdpersonages heb gelezen.

Ik vond dat ik dus geen enkele andere keuze had dan om zo snel mogelijk alle voorgaande delen uit die Eddie Flynn-serie te gaan lezen, of in mijn geval: te gaan luisteren. Het was namelijk gelukkig zo dat al die eerdere boeken als audioboek op Storytel stonden.

Ik begon vol goede moed met het eerste deel, Het Verweer, en dat heb ik geweten. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo snel een audioboek heb verslonden, wat een pageturner!

Van oplichter naar advocaat

Voordat Eddie Flynn advocaat werd, was hij een zakkenroller en vervolgens een succesvolle oplichter. Hij verdiende een leuke boterham door auto-ongelukken te veroorzaken en de schadevergoedingen van de verzekeringen te incasseren. Net goed, want precies zo’n verzekering had zijn vader ooit keihard laten vallen door zijn kankerbehandelingen niet te vergoeden.

Hij was dus een soort Robin Hood. Nou ja… hij stal van de machtige rijken en gaf dat daarna aan zichzelf. Hoe dan ook, na een aantal jaren besloot hij toch het rechte pad te gaan bewandelen en advocaat te worden.

Die advocatuur beviel hem prima en dat deed hij ook erg verdienstelijk, totdat hij die ene zaak aannam die zijn hele leven veranderde. Sindsdien is Eddie niet meer in de rechtbank verschenen, maar de genadeloze maffiabaas Olek Voltsjek brengt daar verandering in.

Verdedigen alsof je leven er vanaf hangt

Er zijn weinig dingen die Eddie echt belangrijk vindt, zijn dochter is daarvan de allerbelangrijkste. Hij zet dus alles op alles om ervoor te zorgen dat deze Russische rotzak op vrije voeten komt. De optie om de kroongetuige op te blazen (het idee van Olek) is wat hem betreft het minst aantrekkelijk.

Eddie weet ook dat de kans dat zijn dochter en hijzelf als Olek wordt vrijgesproken alsnog vermoord worden zowat 100% is, dus hij zet al zijn kennis uit zijn vorige leven als zakkenroller en oplichter in om ervoor te zorgen dat hij de aanklager te slim af is. En dat lukt hem verdomd goed.

De inventiviteit en de tegenzetten die in het verhaal verweven zijn, zijn zo briljant dat ik regelmatig glimlachend achter mijn strijkplank stond. En dat ik uiteindelijk zelfs maar handdoeken en ondergoed begon te strijken omdat ik niet wilde stoppen met luisteren.

Legal thriller 2.0

Natuurlijk heb ik de boeken van John Grisham gelezen toen die nog hip waren. En ik genoot van de spanning en de verrassingen die deze koning van legal thrillers met zijn boeken teweeg wist te brengen. Steve Cavanagh gaat daar met Het Verweer rustig overheen. Dit is een legal thriller 2.0.

Normaal gesproken heb ik helemaal niets met verhalen waar ook maar een greintje maffia in verwerkt is, maar dit is andere koek. Dit is een koek met Eddie Flynn, de meest stoere, brutale, scherpzinnige en uitgekookte advocaat die je ooit als hoofdpersoon in een boek tegen zult komen.

Het is voor mij opeens helemaal geen opgave meer om eerst alle vorige delen uit deze reeks te luisteren voordat ik eindelijk bij mijn doel van dat nieuwe zesde deel aanbelandt. Sterker nog, ik denk dat een groot en loeispannend feest wordt!

    Plaats een reactie