Het is een zonnige dag in mei 1552 als een wanhopige Lideweij Feelinck de jonge arts Andries Griffioen midden in Leiden aanklampt. Haar vader is ernstig ziek en Lideweij heeft veel goeds over deze veelbelovende dokter gehoord omdat hij buiten de gebaande paden durft te treden. Andries besluit de vader van Lidewij te helpen en wonder boven wonder weet hij ervoor te zorgen dat de longproblemen van meneer Feelinck verdwijnen. Tijdens dit genezingsproces worden Lideweij en Andries hopeloos verliefd op elkaar, maar dat levert problemen op. Lideweij is namelijk katholiek en Andries is zo goed als protestant.
Trouwen met een ketter
Hoewel de vader van Lideweij Andries erg dankbaar is voor het redden van zijn leven, vindt hij het vreselijk dat zijn enige dochter met deze ketter wil trouwen. Als devoot katholiek kan hij dit onder geen enkele voorwaarde toestaan. Hij doet er alles aan om dit huwelijk te voorkomen, maar het mag niet baten.
Lideweij trouwt ondanks de woede van haar vader met haar grote liefde, ook als ze daardoor uit het leven van haar vader wordt geduwd. Andries krijgt het aanbod om de hofarts Willem, de Prins van Oranje, te worden. Als heer van de stad Breda woont Willem met zijn vrouw Anna van Egmond in Kasteel Breda en hij zorgt voor een mooie woning voor zijn nieuwe hofarts en zijn jonge vrouw.
Andries is al snel behalve hofarts ook een vriend voor de Prins van Oranje en aangezien Lideweij en Anna bijna tegelijkertijd zwanger blijken te zijn, worden ook de twee vrouwen steeds vaker in elkaars gezelschap gezien.
De Prins van Oranje
Prins Willem heeft het ondanks zijn goede afkomst en meer dan fortuinlijke erfenis alles behalve makkelijk. Het is onrustig in De Nederlanden, dat onder Spaans bewind valt. Als stadhouder van de gewesten Holland, Zeeland en Utrecht is het zijn taak om in dit gebied de belangen van het Spaanse hof te behartigen. Dat ging hem altijd prima af zonder al te veel mensen voor het hoofd te stoten.
Maar nu de Spaanse koning Karel V zijn troon aan zijn zoon Filips II heeft overgedragen, ontstaan er problemen en worden de diplomatieke talenten van Willem steeds meer op de proef gesteld. Het Lutherse geloof vindt steeds meer gehoor bij de nuchtere Nederlanders en dat druist regelrecht tegen de wensen van Filips in. Hij is katholiek en eist dat Willem, die zelf ook protestants is opgevoed, ervoor zorgt dat dit ketterse geloof met harde hand uit de Nederlanden wordt gebannen.
“Er valt veel te bespreken. Niet alleen familieperikelen, die eerst aan bod komen, maar ook het politieke klimaat. De oorlog met Frankrijk mag dan voorbij zijn, dat wil niet zeggen dat er geen problemen meer zijn.
‘Filips is vastbesloten de ketterij in de Nederlanden hard aan te pakken,’ zegt Willem.”
Persoonlijke en politieke drama’s
Als fan van historische romans heb ik natuurlijk al meerdere boeken van de hand van Simone van der Vlugt gelezen, maar Rode sneeuw in december is zonder meer mijn favoriet. Het is ook niet voor niets dat ik dit boek inmiddels voor de derde keer heb gelezen.
In dit verhaal verweeft Van der Vlugt heel kundig het wel en wee van gewone, fictieve burgers (Lideweij en Andries) met de werkelijke gebeurtenissen die aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog plaatsvonden. Daarnaast heeft ze van Willem van Oranje een man van vlees en bloed gemaakt. Een persoon die door zowel persoonlijke als politieke drama’s werd gekweld. De reden voor de titel ‘Rode sneeuw in december’ is halverwege het boek het keerpunt van het verhaal waarbij de kaarten opnieuw worden geschud en de donkerste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis aan bod komen. Het zijn feiten waar je stil van wordt.
Geen reacties