Leesplezier

Waarom ik van Podimo naar Storytel ben overgestapt

14 september 2022

Het is nog niet eens zo lang geleden dat ik in de relatief nieuwe podcast app Podimo ontdekte dat er ook audioboeken in het luisteraanbod zaten. Voor ik het wist luisterde ik niet langer naar podcasts als ik mijn hond uit ging laten, maar had ik een luisterboek op mijn oren zodra ik naar buiten liep. Ik was in een mum van tijd verkocht. Mijn liefde voor Podimo was daarentegen geen lang leven beschoren.

Met Moordcast naar Podimo

Het kwam allemaal omdat ik een fervent luisteraar van de podcast Moordcast was. Hierin vertellen Dionne en Henrik Slagter wekelijks alle details over opvallende moordzaken. Voorheen konden podcasts me niet echt boeien, maar dit vond ik behoorlijk intrigerend. Het kwam regelmatig voor dat ik tijdens mijn wandelingen met de hond naar de meest bloederige verhalen luisterde.

En als ik geen nieuwe afleveringen meer had, schakelde ik naadloos over naar de podcast ‘Alle geschiedenis ooit’. Dat is ook erg boeiend en grappig, maar wel een beetje druk.

Hoe dan ook, op een bepaald moment besloten Dionne en Henrik over te stappen naar Podimo, hun podcast zou alleen nog maar via dat platform te beluisteren zijn. Als vaste luisteraar kreeg je een half jaar lang gratis toegang, dus ik ging gewillig mee.

Steeds vaker luisteren

Ik heb me een aantal maanden prima met de verschillende podcasts op Podimo vermaakt. En toen viel me op dat er ook audioboeken waren. Dit principe was helemaal nieuw voor me, maar omdat ik vond dat het geen kwaad kon om het gewoon eens te proberen, begon ik aan ‘Het Boek van Verloren Namen’ van Kristin Harmel.

Terwijl ik luisterde, werden de wandelingen met mijn hond steeds langer. Steeds vaker liep ik met een koptelefoontje op mijn oren door het huis: als ik kookte, als ik aan het stofzuigen was, als ik een grote wasmand strijk weg wilde werken… Ook kwam ik erachter dat je prima kunt fietsen terwijl je naar een audioboek luistert.

Toen hield het op. Wat bleek? Dit audioboek duurt 11 uur en 35 minuten en mijn tijdelijke gratis abonnement op Podimo gaf me maar 10 uur lang toegang tot audioboeken. Omdat het audioboek van Kristin Harmel op dat moment razend spannend was, probeerde ik naarstig om mijn abonnement op te waarderen. En dat lukt dus niet. Ik kreeg het niet voor elkaar om een ander abonnement te nemen.

Doei Podimo!

Na contact met de helpdesk bleek dit een bekend probleem te zijn. Ik moest ‘even’ mijn account en de app verwijderen, opnieuw aanmelden, opnieuw downloaden, opnieuw proberen en met een beetje geluk zou het dan wel lukken. Ik hoor mezelf nog zuchten terwijl ik die e-mail las, hier had ik zo’n geen zin in! Dit hield namelijk ongetwijfeld ook in dat ik mijn luistergeschiedenis, bibliotheek en favorieten kwijt zou raken. Bovendien klonk het als veel gedoe, daar ben ik nooit fan van geweest.

Ik nam me voor om daar de volgende dag eens naar te gaan kijken, maar dat is nooit gebeurd. Toen ik die avond door mijn Facebook tijdlijn scrolde, kwam ik namelijk een gesponsord bericht van Storytel tegen. Ze hadden ‘Het Boek van Verloren Namen’ van Kristin Harmel ook in hun enorme aanbod staan en ik kon 14 dagen gratis luisteren. Zo kon ik makkelijk dat boek afluisteren en daarna beslissen wat ik ging doen.

Die beslissing was uiteindelijk heel erg makkelijk.

De voordelen van Storytel

Ik had het boek nog niet eens helemaal uit en toen wist ik al dat ik voor Storytel zou gaan kiezen, ondanks dat het iets duurder dan Podimo is. En wel om de volgende redenen:

  • Storytel heeft een veel groter aanbod van audioboeken dan Podimo. Tenminste, zo komt het op mij over. De zoekfunctie van Podimo is namelijk erg beperkt en ook bij de aanbevelingen op basis van eerdere keuzes is er nog aardig wat ruimte voor verbetering. Het is op Podimo erg moeilijk om audioboeken te ontdekken, het komt er in veel gevallen op neer dat je specifieke titels in moet geven om iets naar je gading te vinden.
  • Bij Storytel kun je zowel luisteren als lezen omdat er van veel titels zowel een e-boek als audioboek op staat. Zo kun je het boek wat je aan het lezen bent ook verder luisteren als je even je handen niet vrij hebt. Ideaal!
  • Bij een abonnement op Storytel krijg je er ook een gratis account voor kinderen bij. Ik heb de app dus ook op de telefoon van mijn zoon geïnstalleerd en tijdens de lange rit naar onze vakantiebestemming heeft hij van verschillende audioboeken van Tosca Menten genoten. Het geschater op de achterbank was heerlijk.
  • Storytel heeft de audioboeken in losse hoofdstukken opgedeeld en het is veel makkelijk om een stukje terug te gaan als je er even met je gedachten niet bij was (of in slaap bent gevallen zonder de sleeptimer te gebruiken). Bij Podimo was het audioboek van Kristin Harmel één groot bestand en was het een hele opgave om even een kwartiertje terug te spoelen.
  • Storytel is echt gericht op het luisteren van audioboeken. Het lezen van e-boeken is daar als extra optie bij gekomen, maar de nadruk ligt nog steeds op het luisteren. Podimo is vooral gericht op podcasts. Die extra audioboeken zijn leuk, maar als je vooral audioboeken wil luisteren is Podimo gewoon minder geschikt.

Ik ben fan

Zo komt het dus dat ik opeens fan van Storytel ben en tegenwoordig twee boeken tegelijk ‘lees’. Het ene boek is een digitaal of fysiek boek dat ik echt lees, het andere boek is een audioboek dat ik via Storytel luister.

Mijn leestempo is hiermee flink opgekrikt en dat komt goed uit. Mijn TBR-lijst is namelijk langer dan ooit!

    Plaats een reactie