Boekrecensies

Rocca en de Verdwijning van Oma Sala – Sharid Alles

16 november 2022
Rocca en de Verdwijning van Oma Sala – Sharid Alles

Hoera, Rocca is terug! Nadat zoonlief en ik van Rocca en het Geheime Toverrecept hadden genoten kwam ik in een boekwinkel dit gloednieuwe tweede deel tegen en het verdween in een oogwenk in mijn mandje. Wie kan een vervolg op een heerlijke combinatie van grappige recepten voor toverdrankjes die in de vreemdste situaties gebruikt kunnen worden en een flinke vleug mysterie nu weerstaan? Ik niet in ieder geval.

Bedreigingen via e-mail

Aan het einde van het vorige deel had Rocca een website voor Madame Lilu (haar eigen Oma Sala) gemaakt. Het was namelijk hopeloos ouderwets dat mensen haar een brief moesten sturen als ze een verzoek voor een bepaald toverdrankje hadden. Met de website kunnen de klanten van Madame Lilu gewoon online een formuliertje invullen. Dat is niet alleen sneller, het scheelt ook een hoop gedoe.

Het blijkt alleen wel dat die website ook voor problemen kan zorgen. Zo komt er op een dag een anoniem mailtje met een wel heel vreemd verzoek binnen.

De afzender is helemaal klaar met alle bazen in Nederland. Daarom willen ze een middeltje dat alle bazen laat stoppen, te beginnen met de koning en de minister-president. Rocca en Oma Sala doen hier niet aan mee, maar zo makkelijk komen ze er niet van af. De e-mailtjes blijven komen en ze worden steeds dreigender. En dan wordt Rocca’s laptop opeens gehackt…

De verdwijning van Oma Sala

Op een dag, niet lang nadat het erop lijkt dat de dreigementen eindelijk voorbij zijn, is Oma Sala opeens verdwenen. Ze heeft tegen niemand iets gezegd en in haar keuken ziet het eruit alsof ze net aan een nieuw toverdrankje wilde beginnen. De pan en verschillende potjes met ingrediënten stonden al klaar.

Oma Sala verstuurt nog wel berichtjes via WhatsApp, maar die zijn wel erg vreemd. Ze beweert dat ze voor een noodgeval naar een vriendin in Apeldoorn moest, maar daar gelooft Rocca helemaal niets van. Ze is ervan overtuigd dat haar oma is ontvoerd en wordt gedwongen om dat toverdrankje voor de koning en minister-president te maken.

Rocca to the rescue

Met behulp van haar beste vriend Mounir, haar vader en Tranquila Tamara zet Rocca alles op alles om haar oma veilig en wel weer thuis te krijgen en dat zorgt voor aardig wat spannende momenten.

“Rocca volgde de witte auto, die al snel moest stoppen voor een stoplicht. Ze stopte zelf ook, verborg zich achter een geparkeerde auto en maakte opnieuw vaart zodra het stoplicht op groen sprong. Ze gingen snel, veel sneller dan zij ooit zou kunnen steppen, maar ze hield de witte auto behoorlijk goed bij. Ze voelde geen angst, geen zenuwen. Het enige dat ze voelde, was dat ze de witte auto niet uit het oog mocht verliezen.”

Natuurlijk wordt er in de tussentijd ook weer volop ‘getoverkookt’. Zo wordt er met vuurspuwende hagedissentong een middeltje gemaakt zodat de straatkrantverkoper het nooit meer koud heeft. En maakt Rocca met veren van de tjoepavogel een toverdrankje waardoor haar juf de les over de Eerste Wereldoorlog wel heel beeldend vertelt. Inclusief nabootsingen van soldaten in loopgraven.

Rocca en de Verdwijning van Oma Sala is een heerlijk boek waar zoonlief opnieuw hardop om heeft zitten schaterlachen. We hopen allebei van harte dat er nóg een vervolg komt!

    Plaats een reactie