Boekrecensies

De Vrouw in de Kooi – Jussi Adler-Olsen

7 juni 2023

Brigadier Carl Mørck wordt door zijn collega’s als een regelrechte lastpost beschouwd, toch heeft hij altijd prima gefunctioneerd op de afdeling moordzaken van de Kopenhaagse politie. Als hij na een nagenoeg fataal schietincident weer op zijn werk verschijnt, is hij alleen helemaal niet meer te genieten en weet zijn baas niet meer wat hij met hem aan moet. De chef besluit De Afdeling Q in het leven te roepen, een speciaal team voor onopgeloste zaken, en om Carl tot hoofd van die afdeling te benoemen. De eerste zaak waar Carl na wat gemopper aan begint is Merete Lynggaard. Deze jonge en veelbelovende politica verdween 5 jaar eerder zonder een enkel spoor achter te laten.

Afdeling Q

De politiek klaagt al jaren over het feit dat het aantal moordzaken dat binnen een redelijke tijd wordt opgelost veel te laag is en ze stellen miljoenen kronen beschikbaar zodat de Kopenhaagse politie orde op zaken kan stellen. Het antwoord van de politieleiding daarop is Afdeling Q, een bedompt kantoortje in de kelder waar alleen Carl Mørck met zijn voeten op de stapels dossiers regelmatig een dutje doet. Zo kunnen de leidinggevenden dat budget van de overheid in de reguliere afdeling Moordzaken pompen.

Zodra Carl doorkrijgt dat er eigenlijk veel meer geld naar zijn ‘afdeling’ hoort te gaan, eist hij een assistent. En een auto. Hij krijgt vervolgens de Syrische immigrant Assad die de boel schoon en op orde moet houden. Met zijn duizelingwekkende koffie, mierzoete thee en een flinke dosis nieuwsgierigheid weet Assad Carl langzaam maar zeker in actie te krijgen en wordt er spontaan een legendarisch politieduo geboren.

Het is dan ook Assad die op zijn geheel eigen manier bepaalt dat hun eerste zaak de verdwenen Merete Lynggaard wordt, en dat blijkt uiteindelijk een uitstekende aanpak te zijn om Carl Mørck weer op de rails te krijgen.

Opgesloten in een kooi

Als lezer weet je op het moment dat Carl zich voor de zaak Lynggaard begint te interesseren allang dat Merete Lyngaard niet meteen bij haar verdwijning is vermoord omdat de vertelperspectieven tussen Carl en Merete wisselen. Het oogpunt van Merete begint net voor haar verdwijning en vertelt hoe ze werd opgesloten in een kooi. Maar waarom ze daar zit en wie haar daar heeft weggestopt is ook voor Merete een groot raadsel.

Terwijl Carl en Assad langzaam maar zeker ontrafelen wat er met haar is gebeurd, wordt de bijzonder akelige status van Merete voor de lezer duidelijk en wordt de spanning tot ongekende hoogtes opgevoerd.

“De eerste keer dat ze de vervormde stem uit de luidspreker hoorde, was de schok zo explosief dat ze nog steeds trilde toen ze ging slapen.
Maar als de stem niet had geklonken, was ze van honger en dorst doodgegaan, dat wist ze. De vraag was alleen of dat niet beter was geweest.”

Duister, met een flinke hoeveelheid humor

Ik ben natuurlijk een ontzettende spuit 11 om dit boek nu pas te lezen. Vanaf het moment dat het in 2010 voor het eerst in de schappen verscheen is het een aanhoudende hit en er is inmiddels een hele succesvolle reeks onder de naam ´Serie Q´ verschenen. De eerste delen zijn zelfs al verfilmd. Maar ja, er is nu eenmaal zo´n enorm aanbod in dit genre, soms duurt het gewoon even voor je eindelijk eens aan zo´n serie toekomt.

Hoe dan ook, ik heb er absoluut geen spijt van dat ik uiteindelijk voor dit boek ging zitten. Het was heerlijk duister, had een aantal geweldige  plotwendingen, zat ijzersterk in elkaar en ik heb daarnaast met volle teugen genoten van de bijzondere chemie tussen Carl en Assad.

Alleen al voor dat heerlijke duo sta ik morgen in de boekwinkel om de vervolgdelen aan te schaffen. Want dat is dan wel weer een voordeel als je zo laat aan een populaire thrillerserie begint: de eerder verschenen delen zijn altijd voor een spotprijsje verkrijgbaar!

    Plaats een reactie