Boekrecensies

Perfecte Resten – Helen Fields

27 mei 2023

Luc Callanach is net met zijn tweede werkdag bij het Team Zware Misdrijven van de Schotse politie in Edinburgh begonnen als deze half-Franse, Half-Schotse inspecteur een moordzaak op zijn bordje krijgt. Midden in de afgelegen Schotse Hooglanden is het verkoolde lichaam van een vrouw gevonden, de enige middelen om haar te identificeren zijn een stukje van haar sjaal en een paar ongeschonden tanden. Luc gaat meteen met goede moed aan de slag, maar komt er al snel achter dat deze zaak een stuk gecompliceerder is dan hij in eerste instantie had gedacht.

Van het Franse Interpol naar de Schotse politie

Luc woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. Zijn Schotse vader overleed toen hij nog een kleuter was en hij beschouwt zichzelf dan ook als een echte Fransoos. Een aantrekkelijke Fransman met een jaloersmakende functie bij het prestigieuze Interpol. Hoe het komt dat deze succesvolle agent uiteindelijk in een baan met veel minder aanzien in het natte Schotland terecht komt? Dat is iets wat Luc het liefste strikt geheim houdt. Het is namelijk zo erg dat zelfs zijn eigen moeder hem niet meer wil spreken.

Terwijl Luc de moord op de verbrande vrouw onderzoekt, komt hij in de wandelgangen van het bureau al snel inspecteur Ava Turner tegen. Zij is met een hele andere zaak bezig, zij onderzoekt de oorzaak van een aantal verlaten baby’s in het park.

De twee sluiten al snel een voorzichtige vriendschap, voornamelijk gebaseerd op het feit dat ze allebei buitenstaanders binnen het corps zijn. Luc is namelijk geen echte Schot (zijn Engels heeft ook een behoorlijk accent) en de Schotse Ava heeft haar jeugd op een Engelse kostschool doorgebracht. Daar maak je in Schotland ook niet echt vrienden mee. Binnen een mum van tijd vormen ze voor elkaar een klankbord en nemen ze hun zaken met elkaar door.

Een dood spoor

Vanuit welke invalshoek Luc zijn moordzaak ook bekijkt, hij komt er geen streep verder mee. Ondanks al zijn moeite en motivatie raakt de zaak van de verbrande vrouw binnen een korte tijd op een dood spoor. En dan wordt er een andere vrouw vermist, een pastoor nog wel. Dat geeft de zaak weliswaar een nieuwe impuls, maar de echte oplossing is nog altijd ver te zoeken.

“Ava boog zich voorover en veranderde van collega in rechercheur terwijl ze met hem meedacht. ‘Dat komt omdat je op zoek bent naar een goedgeorganiseerde moordenaar. Je ziet hem of haar niet meer als mens. Degene die dit heeft gedaan kan zich dat soort vaardigheden niet zomaar eigen hebben gemaakt. Je bent op zoek naar iemand die al zijn hele leven nauwgezet is, misschien wel obsessief, die altijd al zijn afspraken nakomt en nooit een uitzending van zijn favoriete radioprogramma mist, die bijhoudt hoeveel tijd hij elke maand aan verschillende bezigheden spendeert, die in zijn agenda noteert wanneer hij de lakens heeft verschoond. Ga eerst op zoek naar die persoon. Dan kom je de moordenaar later op het spoor.’ Ava stond op. ‘Dus ik kan twee mensen uit je team inzetten?’”  

Een absolute topthriller

Helen Fields heeft niet de moeite gedaan om de moordenaar voor de lezer verborgen te houden. Al vrij vroeg in het verhaal weet je wie de dader is en wat zijn achterliggende motief vormt. Je zou zeggen dat dit alle spanning uit het boek haalt, maar niets is minder waar. Je weet namelijk niet hoe ver hij zal gaan. En waar zijn waanzin zal ophouden.

Daar komt ook nog bij dat Luc een groot geheim met zich meedraagt, dat was een minstens net zo´n interessante trigger als die hele moordzaak. En dan is er ook nog Ava’s zaak, zij probeert te achterhalen waarom er in korte tijd drie baby’s in een park worden achtergehouden en de reden daarvoor is op zijn zachts gezegd schokkend.

Tel daar bij op dat de personages van Luc en Ava fantastisch zijn uitgewerkt en je hebt een topthriller in handen. Het is mij wel duidelijk waarom de serie rond Luc Callanach en Ava Turner zo populair is, ik heb er zelfs spijt van dat ik niet eerder aan deze succesvolle reeks ben begonnen!

    Plaats een reactie