Leesplezier

Misschien had Marie Kondo toch een beetje gelijk…

8 mei 2023

Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden op Netflix een stukje van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo voorbij zag komen. Hierin vertelde ze met een stralend gezicht dat je echt niet meer dan 30 boeken zou moeten hebben. En ik weet ook nog dat ik meteen een aversie tegen deze dame ontwikkelde. Dat programma heb ik dan ook snel afgezet. Hoe kun je nu beweren dat het bezit van 30 boeken genoeg is?!? Absolute waanzin.

Dol op het kopen van nieuwe boeken

Het moge duidelijk zijn, ik heb zelf iets meer dan 30 boeken. Ik heb er honderden. Ik ben dol op lezen en minstens net zo dol op het kopen van nieuwe boeken. Er gaat namelijk niets boven het openslaan van een gloednieuw boek. De geur, de stugge kaft, de onberoerde pagina’s, de verwachting van een nieuw avontuur… van al deze factoren gaat mijn hart sneller kloppen.

Daar komt bij dat ik vreselijk gevoelig ben voor campagnes van uitgeverijen die aan de lopende band met hun nieuw uitgebrachte boeken adverteren. Het is nagenoeg onmogelijk dat ik een social media post over iets als de nieuwste thrillersensatie negeer. Daarna zet ik het aangeprezen boek vaak zonder nadenken op mijn wensenlijstje op Hebban.nl.

Maar goed, in de afgelopen 25 jaar heeft dat aanhoudende gedrag er wel voor gezorgd dat mijn boekenkasten uit hun voegen barsten. Het zijn al lang geen verrijkingen voor mijn interieur meer, want de boeken staan in dubbele rijen en ook op die rijen liggen stapels boeken. Het is gewoon een rommeltje. En er kan echt geen enkel nieuw boek meer bij.

Wanordelijke chaos

Ik heb laatst dus eens kritisch naar de wanordelijke chaos in mijn boekenkasten gekeken en me afgevraagd of ik al deze boeken nog eens opnieuw ga lezen. De conclusie was dat ik heel veel van die boeken al zo lang heb, dat ik niet eens meer weet of ik ze goed vond. En toen schoot me te binnen wat Marie Kondo destijds in dat korte fragment had gezegd:

“By having these books, will it be beneficial to your life going forward?”

Ik stond daar bij stil, keek naar de enorme hoeveelheid boeken en besloot dat dit niet het geval was. Ik ben boeken aan het bewaren waarvan ik niet eens weet of ze wel het bewaren waard zijn en daardoor kan ik geen nieuwe boeken meer kopen.

Een klein beetje gelijk

Bijkomend probleem is dat Moederdag ook weer voor de deur staat. Manlief vroeg cadeautips aan me (oftewel: welke boeken zou je graag willen hebben) en het eerste waar ik aan dacht is dat ik niet zou weten waar ik die nieuwe boeken zou moeten laten. Zo ernstig is het inmiddels dus al.

Kortom: Marie Kondo zou weleens een heel klein beetje gelijk kunnen hebben. Daarom ga ik de komende tijd een poging doen om me niet door nieuwe boeken te laten verleiden en voornamelijk oude boeken uit mijn eigen collectie te lezen. Op basis daarvan beslis ik welke boeken ik wil houden en welke boeken naar de kringloop kunnen zodat anderen het kunnen lezen.

De kans dat ik uiteindelijk op 30 boeken uitkom is minimaal, maar het is het idee dat telt. Er zal in ieder geval ruimte voor nieuwe boeken komen en daar word ik erg blij van. It will be beneficial to my life going forward. To the bookstore. 

    Plaats een reactie