Leesplezier

Een bezoekje aan het Crime Compagnie Café

4 oktober 2023

Wat doe je als je als boekenfan een bericht over het Crime Compagnie Café op Instagram voorbij ziet komen? Dan ga je als de wiedeweerga naar de website om je op te geven voor een heerlijk middagje crime. Of tenminste, dat is wat ik in ieder geval deed. Ik ben namelijk een frequent lezer van de boeken die door de Crime Compagnie zijn uitgegeven. Wanneer er dan een middag wordt georganiseerd waarbij een flink aantal van de populairste schrijvers bij elkaar zijn, dan ben ik er als de kippen bij, ook als ik daarvoor helemaal naar Utrecht moet.

Gespecialiseerd in vrouwenthrillers

Eigenlijk kun je al jaren niet meer om de Crime Compagnie heen. In 2009 begonnen ze heel bescheiden met het uitgeven van thrillers in de vorm van e-books, maar door de jaren heen sloten zich steeds meer getalenteerde schrijvers bij hen aan. Of beter gezegd: schrijfsters.

De Crime Compagnie richt zich namelijk op de zogenaamde ‘vrouwenthrillers’. Zonder uitzondering zijn het vrouwen die de hoofdrol in de altijd spannende verhalen spelen en die worden dus ook in zowat alle gevallen door vrouwen geschreven.

Met bestseller auteurs als Loes den Hollander, Marelle Boersma en Angelique Haak onder hun dak is deze uitgeverij jaren geleden ook begonnen met de fysieke boeken. Sindsdien is er in Nederland ongetwijfeld geen enkele thrillerliefhebber meer te vinden die geen boek van de Crime Compagnie in huis heeft.

Handtekeningen jagen

Nu ben ik toevallig dol op gesigneerde boeken en was ik erg benieuwd naar het gloednieuwe boek De Lijst van Marelle Boersma. Aangezien Marelle zelf ook naar het Crime Compagnie Café zou komen leek me dat een uitstekende kans om dat boek zo snel mogelijk in huis te halen zodat ik het daar kon laten opsieren met de handtekening van de auteur.

Toen nog wat later bekend werd dat Angelique Haak er die middag ook zou zijn om een prijs voor de beste vrouwenthriller van 2022 in ontvangst te nemen, nam ik haar boek Het Verkeerde Meisje ook mee. Dit boek vond ik de beste thriller van het afgelopen jaar – die prijs is dus geheel terecht – en ik kon dan echt lekker ordinair handtekeningen gaan jagen.

Er was alleen een klein probleem: ik word altijd dodelijk verlegen als ik oog in oog met een favoriete schrijver sta. Dus ik stapte met aardig wat vlinders in mijn buik de trein in.

De bibliotheek Neude in Utrecht

Het Crime Compagnie Café werd in de bibliotheek Neude in Utrecht gehouden en ik heb bij binnenkomst eerst even met open mond naar de schitterende hal staan kijken, wat een pareltje! Vervolgens ging ik via de roltrappen naar de tweede verdieping, waar bij café Noda de ontvangst van alle gasten was.

Amper tien seconden nadat mijn naam van de gastenlijst was gestreept en ik had net twee stappen in het café had gezet, zag ik haar al zitten: Angelique Haak. Ik had natuurlijk mijn eigen eerste druk van Het Verkeerde Meisje bij me en na een paar keer diep ademhalen durfde ik haar te vragen of ze die wilde signeren.

Wat bleek? Angelique is in het echt heel aardig. Haar man heeft zelfs een foto van ons gemaakt. Vervolgens had ik wat meer moed en heb ik Marelle Boersma ook gevraagd of ze mijn uitgave van De Lijst wilde signeren.

Daarna was het hek helemaal van de dam, ik heb spontaan Doden Praten Niet van Tamara Geraeds bij de boekentafel gekocht en dat ook meteen door Tamara laten signeren.

In het theater

Toen ik eenmaal al mijn felbegeerde handtekeningen had bemachtigd ging ik ontspannen in de zaal van het theater zitten. Marion van de Coolwijk en Loes den Hollander interviewden om en om de schrijfsters Annerieke de Vries, Vera van Beers, Tamara Geraerds en Liz Ouwens en dat deden ze met verve.

Marelle Boersma presenteerde haar nieuwste boek, De Lijst, op haar eigen manier en dat deed ze heel origineel door ook het publiek in haar verhaal te betrekken. Nadat Angelique Haak haar prijs voor de beste vrouwenthriller van 2022 in ontvangst had genomen was het tijd om weer terug naar het café te gaan.

Ik besloot om weer naar het station te lopen. Ik had de schrijfsters ontmoet die ik graag wilde ontmoeten, ik had mijn handtekeningen en het was in het café ook nog eens ontzettend druk. Mijn overprikkelde hoofd had genoeg gehad.

Nu is het zaak dat ik zo snel mogelijk de boeken die ik nog van bibliotheek heb liggen uitlees, want ik zit te popelen om aan De Lijst van Marelle Boersma en Doden Spreken Niet van Tamara Geraeds te beginnen!

    Plaats een reactie