Boekrecensies

Verdraaid – Steve Cavanagh

7 oktober 2023

J.T. LeBeau is de beroemdste onbekende man ter wereld. Zijn thrillers met schokkende plotwendingen verkopen als een malle, maar niemand weet wie hij is. Er zijn geen foto’s of interviews, zelfs zijn redacteur weet niets over zijn ware identiteit. En dan komt J.T. LeBeau in het voorwoord van zijn nieuwste boek met drie opzienbarende uitspraken: De politie wil me aanklagen voor moord. Niemand weet wie ik ben, of hoe ik het heb gedaan. Als je denkt dat je weet wie ik ben, kom ik hierna achter jou aan.

Een geheime bankrekening

Maria is al bijna twee jaar met Paul Cooper getrouwd, maar wat haar betreft is het huwelijk geen succes. Paul heeft zich ontwikkeld tot een erg zuinige en overdreven controlerende man die ook niet bepaald liefdevol meer is. Bovendien is hij voor zijn werk als marketing consultant wel erg veel van huis weg.

Sinds een maand of vijf heeft Maria een affaire met Daryl, een knappe en lieve, maar ook simpele ziel die bij de plaatselijke golfclub werkt. Wanneer Paul weer eens een keer voor zijn werk op reis is en Daryl bij Maria thuis is, hebben ze na een vrijpartij allebei zin in een sigaret. Maria denkt dat er een pakje sigaretten op Pauls werkkamer ligt, maar dat wordt tijdens hun zoektocht nooit gevonden. Ze stuiten wel op het afschrift van een geheime bankrekening van Paul. Er staat ruim twintig miljoen dollar op die rekening en alle stortingen komen van LeBeau Enterprises.

Aangezien die stortingen ook nog eens precies overeen komen met de publicaties van de boeken van J.T. LeBeau, is Maria er vanaf dat moment zeker van dat haar man die geheimzinnige thrillerschrijver is.  

Het verborgen leven van Paul

Opeens snapt Maria waarom Paul zo gesloten is en nooit over zijn verleden praat. In het begin van hun relatie dacht ze dat hij zich nog wel naar haar zou openstellen, maar inmiddels heeft ze die hoop al lang laten varen. Het verklaart alleen niet dat ze altijd maar een weekbudget van driehonderd dollar krijgt en dat Paul daar onder geen enkel beding vanaf wil wijken. In werkelijkheid is hij schatrijk!

Maria voelt zich vreselijk bedrogen. Zij mag dan wel degene met een geheime minnaar zijn, nu blijkt dat Paul veel meer voor haar verborgen hield. En dat hun huwelijk voor hem niets voorstelde. Ze wil een verklaring voor de leugens en de stiekeme bankrekening van haar man.

Ergens wil ze Pauls redenen heel graag begrijpen, maar ze ziet ook in dat haar huwelijk geen toekomst meer heeft. Maria wil scheiden en een deel van het fortuin. Maar wanneer ze samen met Daryl een plan maakt om dat te kunnen bewerkstellingen gaat alles gruwelijk mis en blijkt dat alles heel anders in elkaar zit.

Dit haalt het niet bij de Eddie Flynn-serie

Het vertelperspectief wisselt met name tussen Maria en haar man Paul. Ik vond het oogpunt van Paul het meest interessant, ik was erg nieuwsgierig waarom hij ervoor had gekozen om zijn leven als succesvol thrillerauteur zelfs voor zijn vrouw verborgen te houden. Toen bleek hoe de vork werkelijk in de steel zat, haalde dat voor mij alleen behoorlijk de angel uit het verhaal.

Natuurlijk was het best een leuke plotwending toen ik begreep hoe het echt zat, maar heel opzienbarend was het niet. Het miste de impact die ik van deze schrijver gewend ben. Ik vind Steve Cavanagh een sensationele schrijver die iedere keer fantastische verrassingen in de boeken van zijn Eddie Flynn-serie weet te verwerken. Zijn legal thrillers over deze scherpzinnige advocaat brachten me telkens weer naar het puntje van mijn stoel. Deze standalone haalt het echter niet bij zijn andere werk en dat vind ik erg jammer. Maar goed, gelukkig zijn er nog een aantal Eddie Flynn boeken die ik nog niet heb gelezen. En ik hoop dat Steve Cavanagh het bij deze ene standalone laat.

    Plaats een reactie