Lijstjes

Alle delen van de Sam Porter-serie van J.D. Barker

12 december 2022
Alle delen van de Sam Porter-serie van J.D. Barker

In de gemiddelde boekwinkel of bibliotheek struikel je tegenwoordig over de losse delen van thrillerseries. M.J. Arlidge heeft inmiddels het 11e deel uit de Helen Grace-serie gepubliceerd, uit de Doggerland-serie van Maria Adolfsson is het 5e deel sinds kort beschikbaar en ook het einde van de Luc Callanach & Ava Turner-serie van Helen Fields is nog lang niet in zicht. Hoe mooi is het dan dat de kneitergoede Sam Porter-serie van J.D. Barker maar drie delen heeft en dat het verhaal daarmee gewoon afgerond is?

Waarom je NU de Sam Porter-serie moet gaan lezen

Alle drie de delen uit deze serie van J.D. Barker zijn regelrechte pageturners die je onmogelijk weg kunt leggen. Het grote voordeel is ook dat je niet nagelbijtend op de publicatie van het volgende deel hoeft te wachten, want dat gaat er niet komen. De Sam Porter-serie is klaar.

Het heeft een begin dat je regelrecht bij de strot grijpt, een tweede deel dat ik met opstaande nekharen heb verslonden en een afsluitend deel waarbij je gewoonweg van je stoel valt. Een betere manier om je kerstvakantie met een heerlijke dosis dood en verderf door te brengen kan ik niet verzinnen.  

Het laatste deel uit de Sam Porter-serie stamt uit 2020, dus de kans is ook nog eens groot dat je alle drie de boeken voor een prikkie in een tweedehandsboekwinkel of op Vinted kunt scoren. Of zonder een ellenlange reserveringslijst bij de bibliotheek kunt halen.

Horen, Zien, Zwijgen [2019]

Chicago wordt al vijf jaar geterroriseerd door een seriemoordenaar die zichzelf Aap noemt. Die naam is gebaseerd op de drie bekende aapjes die samen horen, zien en zwijgen uitbeelden. Hij ziet zichzelf als de vierde aap, de aap die ‘doe geen kwaad’ belichaamt.

Hij heeft het voorzien op mensen die een morele scheve schaats hebben gereden, maar dat goed hebben weten te verstoppen. Hij neemt wraak door een kind van hen te ontvoeren en met tussenpozen van een paar dagen een oor, een oog en een tong van dit kind op te sturen.

Rechercheur Sam Porter is al die tijd bezig om de moordenaar te pakken te krijgen, maar tot nu toe heeft hij nog geen succes gehad. Dan wordt hij opeens gebeld omdat er een man onder een bus is gesprongen. In zijn zak had hij het kenmerkende witte pakketje met een zwarte strik en er zat een afgesneden oor in.

Het Vijfde Meisje [2019]

Er zijn vier maanden sinds het ijzingwekkende slotakkoord van het voorgaande deel verstreken en het wordt Sam Porter aangerekend dat hij ‘De Moordenaar van het Vierde Aapje’ op dat cruciale moment niet te pakken wist te krijgen. De FBI komt zich ermee bemoeien en Sam Porter wordt van de zaak gehaald.

Het is hem strikt verboden om zich nog met deze zaak bezig te houden, maar daar trekt Porter zich niets van aan. Hij transformeert de muur van zijn huiskamer in een whiteboard en gaat onverstoord verder met het zoeken naar aanwijzingen.

Wanneer er een vermoord meisje in een bevroren meer wordt gevonden gaat Chicago Metro er al snel vanuit dat De Moordenaar van het Vierde Aapje een nieuwe modus operandi heeft. Als lezer is dat alleen alles behalve knip en klaar, want er zijn regelmatige inkijkjes in het hoofd van ‘de man met de zwarte wollen muts’. Hij heeft namelijk een meisje in zijn kelder opgesloten. Zij is niet de eerste en zeker ook niet de laatste die met zijn verdorven brein te maken krijgt.

Vergeef Me [2020]

Het was in de vorige delen vrij duidelijk hoe de rolverdeling was. De Moordenaar van het Vierde Aapje was een verdorven seriemoordenaar en Sam Porter was de rechercheur die de volgende moord wilde voorkomen en hem achter tralies wilde zetten.

In dit laatste deel komt dat gegeven doodleuk op losse schroeven te staan. De seriemoordenaar geeft zich namelijk over aan Chicago Metro en komt vervolgens met een verhaal waardoor je ook als lezer gaat twijfelen of hij wel echt achter al die moorden zat. En weet je niet meer zeker wat nu de werkelijke motieven van Sam Porter zijn.

Synchroon aan de mindfuck tussen de seriemoordenaar en Porter zitten Clair en Klozowski vast in het Stroger ziekenhuis, waar de werkelijke Moordenaar van het Vierde Aapje een SARS-virus heeft losgelaten. Zij zitten samen met een groep doctoren, verpleegkundigen en patiënten in quarantaine, maar ook in het ziekenhuis wordt er gewoon nog steeds door gemoord.

Brian Nash rijdt met rammelbak Connie van hot naar her en Frank Poole zit achter Porter aan, die zoals gewoonlijk zijn eigen plan trekt. Maar wat is dat plan nu eigenlijk?

Het is een grote puzzel

Al lezende kom je er bij de derde deel uit deze serie achter dat J.D. Barker bij het schrijven van het eerste deel al het complete verhaal in zijn hoofd moet hebben gehad. Alles staat namelijk in verbinding en heel langzaam vallen alle stukjes van deze grote puzzel perfect in elkaar.

Wat mij betreft is deze serie daarom onmisbaar als je van bloedstollende thrillers houdt. Heb jij de Sam Porter-reeks nog niet gelezen? Dan is het de hoogste tijd om naar de bibliotheek of (tweedehands)boekwinkel te rennen. Je zult er geen spijt van krijgen!

    Plaats een reactie