Boekrecensies

Gewetenloos – Karin Slaughter

10 december 2022
Gewetenloos – Karin Slaughter

Andrea Oliver is terug, en hoe! Na alle ellende die zij in Gespleten heeft meegemaakt heeft Andrea namelijk de beslissing genomen om US Marshall te worden. Dat is op zich geen hele vreemde keuze, aangezien ze zonder dat ze het wist in het getuigenbeschermingsprogramma opgroeide en dus onbewust altijd US Marshalls om zich heen heeft gehad. Ze rondt het Marshallprogramma met vlag en wimpel af en heeft amper een dag later al een uitdagende opdracht. En die heeft alles met haar psychopathische vader te maken.

Het nieuwe zelfvertrouwen van Andrea

Andrea heeft zichzelf altijd vervloekt omdat ze geen duidelijk doel in het leven had. Ze had geen ogenschijnlijke talenten en vond zichzelf lui en mislukt, vooral als ze naar haar onkreukbare moeder Laura keek.

Een paar jaar eerder, toen ze met Laura uit lunchen ging, vond er alleen een schokkende gebeurtenis plaats die een kettingreactie aan gevolgen in gang zette. Uiteindelijk kwam Andrea er hierdoor achter dat haar moeder al die jaren een groot geheim verborgen hield.

Zo is Andrea in de gevangenis geboren en bracht Laura de eerste jaren van Andrea’s leven achter de tralies door. Laura zit sinds haar vrijlating in het getuigenbeschermingsprogramma zodat haar gevaarlijke ex haar niet kan vinden.

Omdat Andrea zelf een succesvol onderzoek naar haar moeders verleden heeft uitgevoerd en gaandeweg de gevaarlijke gebeurtenissen die daaruit voortkwamen wist te overleven, heeft ze inmiddels genoeg zelfvertrouwen om een functie als US Marshall aan te gaan. Ondanks de hartstochtelijke afkeuring van Laura.

Nick Harp

Op de dag van haar afstuderen als Marshall verschijnt Andrea’s oom Jasper op het toneel. Hij is een Amerikaanse senator en vertelt haar dat haar biologische vader, de tot terrorisme en samenzwering veroordeelde Nick Harp, binnenkort kans op vrijlating maakt.

Nu is er een federaal rechter die doodsbedreigingen ontvangt en zij heeft een team van US Marshalls nodig om haar te beschermen. Deze bejaarde Esther Vaughn is op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat haar dochter – Emily Vaughn – jaren geleden als zwangere tiener dermate is aangevallen dat alleen haar baby het overleefde. De kans is groot dat Nick Harp de vader van die baby was (inmiddels is het een volwassen vrouw ) en dat hij Emily heeft vermoord.

Als Andrea dat weet te bewijzen, dan hebben ze een nieuwe aanklacht voor Nick Harp en weten ze zeker dat hij nooit meer vrijkomt. Andrea krijgt dus een dubbele taak: ze moet de rechter beschermen en tegelijkertijd in het geheim een 40 jaar oude moord op zien te lossen.

Een dubbel onderzoek

Via flashbacks komt het perspectief van Emily uitgebreid aan bod en blijkt dat ze zelf ook niet wist wie de vader van haar kind was. Ze was op een feestje en heeft daar LSD gebruikt waardoor ze zich van de nacht waarin ze zwanger werd niets meer kan herinneren.

De kandidaten voor het vaderschap zijn beperkt. Ze heeft een paar vrienden die bij het feestje waren en een tweetal andere mannen die in aanmerking komen, maar dat maakt het raadsel niet bepaald eenvoudig. Clayton Murrow, de echte naam van Nick Harp, is zeker een kanshebber, maar echt veel bewijs is er niet.

Gedurende haar zwangerschap verzamelt Emily bewijs en dat wordt afgewisseld met de hedendaagse zoektocht van Andrea. Beide vrouwen proberen hetzelfde mysterie op te lossen, er zit alleen 40 jaar tussen. Het resultaat is een bijzonder originele thriller die me tot het laatste moment wist te boeien.

Wat mij betreft mag Andrea Oliver als US Marshall nog veel meer avonturen mee gaan maken, ik ben fan!

Een kleine tip

Dit boek van Karin Slaughter wordt als een standalone gepresenteerd, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is een overduidelijk vervolg op ‘Gespleten’. Als je dit boek niet leest, mis je erg veel van de achtergronden van een aantal van de belangrijkste personages en daarmee komt dit nieuwe verhaal in mijn ogen niet goed tot zijn recht.

Nu is Gespleten verfilmd, ‘Pieces of her’ is een populaire miniserie op Netflix. Je zou ervoor kunnen kiezen om eerst deze serie te kijken. Maar ook dan vind ik dat je jezelf tekort doet omdat de serie op een aantal punten behoorlijk anders en bovendien ook veel oppervlakkiger dan het boek is.

Doe jezelf een lol en lees gewoon het eerste deel over Andrea Oliver voordat je in dit boek begint. Je zult er geen spijt van krijgen!

    Plaats een reactie