Leesplezier

7 ideale boeken voor koude winterdagen

25 januari 2025

De dagen zijn kort en de temperaturen laag, ideale omstandigheden om met een boek en een lekkere kop thee onder een dekentje te kruipen. Voor mij wordt dat leesplezier alleen maar groter als ik ook nog eens een fijn winters boek in handen heb. Een boek waarin de gure wind, vrieskou en eventuele sneeuw een rol spelen. Door de jaren heen heb ik al aardig wat winterse verhalen gelezen, dit zijn mijn favoriete boeken voor als het buiten echt koud is!

Samuel Bjørk – Ik reis alleen  

Ik heb de eerste drie delen van de serie over Mia Krüger en Holger Munch jaren geleden al eens gelezen en dit eerste deel is nog altijd een van mijn favoriete pageturners aller tijden. Nu het een koude januarimaand is en er voor onbepaalde tijd een dichte mist over de straten hangt, begint het weer te kriebelen om dit boek weer eens tevoorschijn te halen en me in de Noorse vrieskou onder te dompelen.

In deze duistere thriller wordt er op het Noorse platteland een zesjarig meisje gevonden. Ze is met een springtouw opgeknoopt aan een boom en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek. Op dat label staat de tekst ‘ik reis alleen’.

Inspecteur Holger Munch is net van de grote stad naar het regionale bureau overgeplaatst als hij deze zaak voor de kiezen krijgt, en Holger heeft meteen maar één gedachte: Hij heeft zijn voormalige collega Mia Krüger nodig om deze moord op te lossen. Mia is alleen zwaar depressief en leeft in een zelfverkozen isolement. Hij zal haar eerst weer op de rit moeten krijgen, maar dat valt niet bepaald mee.

Ken Follett – Pilaren van de aarde

Het is niet zo dat het in deze epische historische roman uit 1999 continu winters is. Sterker nog, het verhaal beslaat tientallen jaren en alle seizoenen komen voorbij. Maar wanneer hoofdpersonage Tom Builder zijn intrede maakt, is het behoorlijk koud. Tel daarbij op dat dit een enorm dikke pil is, dan heb je een ideaal boek voor de dagen dat de wind rond de ramen van je huis fluit.

In dit verhaal slaagt de eenvoudige monnik Philip er in de 12e eeuw met veel geluk en toeval in om de prior van Kingsbridge te worden. Deze kathedraal is sterk verouderd en door gebrekkig bestuur is het bijbehorende klooster nagenoeg failliet. Toch begint Philip vol goede moed en ambitie.

Meesterbouwer Tom Builder is genoodzaakt om met zijn samengestelde gezin van de liefdadigheid van het klooster gebruik te maken omdat hij al een tijd geen werk meer heeft gehad. Wanneer de kathedraal door onvoorziene omstandigheden bijna tot de grond toe afbrandt, besluit Philip om Tom in te huren om de kathedraal van Kingsbridge te herbouwen, groter en indrukwekkender dan ooit.

Simone van der Vlugt – Rode sneeuw in december

Ik weet niet wat het is, maar ik lees in de winter altijd graag historische romans. En dan is de keuze voor Simone van der Vlugt natuurlijk nooit vergezocht. Deze grande dame van de Nederlandse historische romans heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en Rode sneeuw in december is een van mijn favorieten. Ook dit boek wil ik binnenkort nog een keer lezen, dus ik hoop dat de kou nog wel een tijdje aanhoudt.

Dit verhaal speelt zich af in de woelige jaren van de 16e eeuw. Het is het tijdperk met de eerste stadhouder van Willem van Oranje, de beeldenstorm en de 80-jarige oorlog. Het boek start met de katholieke Lideweij en de protestante Andries. Zij vestigen zich in Breda, waar Andries de lijfarts van Willem van Oranje wordt.

Na gruwelijke gebeurtenissen (vandaar de rode sneeuw in december) gaat het verhaal over naar Isabella, de oudste dochter van Lideweij en Andries. Zij komt er als jonge vrouw alleen voor te staan en moet haar hoofd tijdens deze jaren vol conflict en oorlog boven water zien te houden.

Thomas Olde Heuvelt – November

November mag dan wel een herfstmaand zijn en daarom lijkt het alsof dit boek beter tijdens het vallen van de bladeren gelezen kan worden. Maar het is de duisternis die van deze bladzijdes afdruipt die ervoor zorgt dat ik dit boek ook meer dan geschikt vindt voor de winterse dagen. Eigenlijk is ieder boek van Thomas Olde Heuvelt perfect om bij lage temperaturen in het donker te lezen, je moet er alleen wel voor zorgen dat je dan niet alleen bent. Daar is het veel te eng voor.

Het boek november draait om de bewoners van Bird Street, een doodnormale straat in een klein Amerikaans stadje. Al deze bewoners hebben uitzonderlijk veel geluk, alles gaat hen altijd voor de wind. Dat succes heeft alleen wel een prijs, en die moeten ze ieder jaar weer in de maand november betalen.

Dat jaar begint november voorspoedig, het offer is gereed en alles lijkt erop dat de grootste gruwelen uit zullen blijven. Ervaring leert namelijk dat als het offer laat in de maand wordt gedaan, de tijd steeds zwaarder zal verlopen. Maar dan loopt alles in de soep.

Viveca Sten – Verborgen in de sneeuw

Dit vrij recente boek ontdekte ik bijna een jaar geleden en het wist me van begin tot einde aan de pagina’s gekluisterd te houden. Het verhaal is doordrenkt van de sfeer van het winterseizoen in het skioord van het Zweedse Åre, heeft een sterk hoofdpersonage en er is ook nog eens een spannende onopgeloste moord. Wat mij betreft heb je niet meer nodig om de koude winterdagen door te komen!

Politieagente Hanna Ahlander is Stockholm ontvlucht en verblijft in zak en as in het vakantiehuisje van haar zus in Åre als het dode lichaam van een jonge vrouw in een van de liftstoeltjes van de skilift wordt aangetroffen.

Rechercheur Daniel Lindskog is een jonge vader die net vanuit Göteborg naar het piepkleine politiebureau van Åre is overgeplaatst omdat hij meer rust en ruimte in zijn leven wilde, maar nu wordt hij met het onderzoek naar deze moord belast. Gelukkig is er hulp vlakbij, want Hanna Ahlander raakt ook al snel in deze zaak verstrikt.

Verborgen in de sneeuw is het eerste deel van De Åremoorden- serie en onlangs is het tweede deel, Verborgen in de schaduw, ook verschenen. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat beide boeken ideaal zijn om tijdens gure dagen te lezen.

Lucinda Riley – De geheimen van de kostschool

Ook het gure, winterse decor van Norfolk dat in De geheimen van de kostschool uitgebreid aan bod komt is heel geschikt om je tijdens deze januaridagen in onder te dompelen. In deze cosy crime detective van Lucinda Riley ligt het tempo van het verhaal vrij laag, maar de sfeer en het moordmysterie zijn des te meer aanwezig.

Inspecteur Jasmine (Jazz) Hunter is net gescheiden en naar een hutje op de hei in Norfolk gevlucht om een nieuw leven te beginnen. Als de 18-jarige Charlie Cavendish op de vlakbij gelegen kostschool St. Stevens dood in zijn bed aangetroffen, komt dat op haar bordje te liggen.

Charlie is gestorven aan een anafylactische shock omdat hij in plaats van zijn gebruikelijke medicijnen voor epilepsie aspirine heeft geslikt. Charlie is dodelijk allergisch voor dat goedje, dus een ongeluk kan al snel worden uitgesloten. Jazz duikt diep in de omstandigheden van Charlie’s dood en legt al snel heel veel ellende bloot. De daadwerkelijke dader blijkt alleen nog niet zo makkelijk te vinden. 

Robert Bryndza – Het meisje in het ijs

In dit eerste deel van de inspecteur Erika Foster-serie vriest het dat het kraakt, veel meer is er niet voor nodig om dit tot een ideale thriller te maken om onder een fleece dekentje te lezen terwijl er een kop dampende thee binnen handbereik staat. Het was bovendien mijn eerste kennismaking met de succesvolle boeken van Robert Bryndza, dus wat dat betreft ligt er op dat gebied nog het nodige leesplezier in het verschiet.

Inspecteur Erika Foster zit voor haar eerste werkdag bij de receptie van het politiebureau van Lewisham Road. Ze valt meteen met haar neus in de boter als het bericht binnenkomt dat er een dood meisje in het ijs van het meer bij het Horniman Museum is gevonden. Al snel blijkt dat het om de 23-jarige Andrea Douglas-Brown gaat, de dochter van de schatrijke Lord Douglas-Brown. 

Het is de taak van Erika om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen, maar dat is een grotere klus dan gedacht. De uitstekende schrijfstijl, de ijzersterke Erika, een verslavende verhaallijn en een spanningsboog die bijna niet te verdragen is maken van deze thriller perfect winters leesvoer!

De beste boeken voor winterse dagen

De bovenstaande boeken zijn natuurlijk maar een kleine greep uit datgene wat er allemaal beschikbaar is. Zo komt er ook iedere winter weer een nieuw boek van Suzanne Vermeer dat zich in de kou afspeelt en zijn er talloze andere thrillers en romans die winterse taferelen in hun verhaal hebben verwerkt. En dan heb ik het niet eens over het feit dat natuurlijk elk boek geschikt is om onder een gezellig fleecedekentje te lezen terwijl je buiten de wind hoort fluiten.

Het is alleen zo dat ik zelf de laatste tijd behoefte aan winterse boeken heb en in mijn boekenkasten ging kijken omdat ik zin had in een winters verhaal. Dit zijn de boeken waar ik op uitkwam en dan heb ik het nog nagelaten om de Harry Potter-boeken te noemen, want die zijn natuurlijk ook perfect om er weer eens bij te pakken als de temperaturen het vriespunt naderen!

    Plaats een reactie