Boekrecensies Historische fictie

Pilaren van de Aarde – Ken Follett

16 januari 2023
Pilaren van de Aarde – Ken Follett

Het is het jaar 1123 als in het huidige Engelse graafschap Devon een man met vlammend rood haar onder het toeziend oog van een priester, een ridder en de sheriff wordt opgehangen. Een jonge, zwangere vrouw met eigenaardige goudkleurige ogen vervloekt vervolgens deze drie mannen die verantwoordelijk zijn voor de doodsveroordeling. Het is de openingsscène van een weergaloze en epische roman die me ruim duizend pagina’s lang heeft gefascineerd.

Kingsbridge

Eigenlijk is het niet te doen om een recensie van dit vuistdikke boek te schrijven, er gebeurt zoveel! Toch ga ik een poging wagen, en daarbij begin ik bij de eenvoudige monnik Philip, die er met een overdosis aan geluk en veel toeval in slaagt om de prior van Kingsbridge te worden. Deze kathedraal is sterk verouderd en door gebrekkig bestuur is het bijbehorende klooster nagenoeg failliet. Toch begint Philip vol goede moed en ambitie. Maar dan brandt de kathedraal bijna tot aan de grond toe af…

Op het moment van de brand is ook de meesterbouwer Tom Builder met zijn samengestelde gezin op het terrein van het klooster aanwezig. Tom is genoodzaakt om van de liefdadigheid van de monniken gebruik te maken omdat hij al een tijd geen werk meer heeft gehad. Hij is samen met zijn twee kinderen en Ellen, een vrouw met goudkleurige ogen en haar zoon Jack, een tienjarige jongen met vlammend rood haar.

Philip besluit ondanks de financiële problemen van het klooster Tom in te huren om de kathedraal van Kingsbridge te herbouwen, groter en indrukwekkender dan ooit.

Burgeroorlog

Het zijn zware tijden in Engeland. Koning Henry is zonder officiële mannelijke erfgenaam overleden en er ontstaat een jarenlange burgeroorlog over de troonopvolging. Maud, dochter van koning Henry, bindt de strijd aan met Stephen, neef van de koning, die de kroon al op zijn hoofd had weten te zetten. Ze vechten de ene slag na de andere uit waarbij het voordeel steeds weer bij een ander komt te liggen.

Dit is een onmogelijke situatie voor mensen als bisschop Waleran en William Hamleigh, de graaf van Shiring. Als ze de juiste troonpretendent kiezen is dat voor hen een pad naar macht en rijkdom. Als ze aan de verkeerde kant staan zodra er een definitieve winnaar is uitgeroepen, is dat hun ondergang.

“Alfred zei: ‘Is er nog nieuws over de oorlog?’
Richard droogde zijn gezicht af en ging aan tafel zitten om te ontbijten. ‘We zijn verslagen bij Wilton,’ zei hij.
‘Is Stephen gevangen genomen?’
‘Nee, hij wist te ontsnappen, zoals Maud uit Oxford kon ontkomen. Nu zit Stephen in Winchester en Maud verblijft in Bristol. Ze likken allebei hun wonden en proberen hun greep op het gebied dat ze onder controle hebben, te verstevigen.’
De berichten leken altijd hetzelfde, dacht Aliena. Een van beide partijen had een kleine overwinning behaald, of een onbeduidende nederlaag geleden, maar er scheen nooit een einde aan de strijd te komen.”

Het Graafschap van Shiring

Ooit was de vader van Aliena en Richard de graaf van Shiring. Hij werd alleen ontdekt tijdens de planning van een samenzwering tegen Stephen en raakte daardoor alles kwijt. De vader van William Hamleigh weet daar handig gebruik van te maken en neemt zijn titel en bezittingen over. Aliena en Richard belanden berooid en getraumatiseerd op straat.

Het graafschap van Shiring ligt vlakbij Kingsbridge, dat onder de rook van de rijzende kathedraal steeds verder floreert. En dat is een doorn in het oog van de genadeloze William, zeker als hij het stokje van zijn vader eenmaal heeft overgenomen.

Terwijl Aliena en Richard in Kingsbridge hun leven opnieuw opbouwen en Philip steeds meer successen heeft, doet William Hamleigh er alles aan om zijn graafschap niet door Kingsbridge onder te laten sneeuwen. En om de juiste kant in de burgeroorlog te voorspellen.

Een groots verhaal

Dit boek stamt uit 1999 en is daarmee met recht een oudje, toch is het verhaal tijdloos. Door de verschillende machtsstrijden, de interessante personages, hun onderlinge verbanden en de afwisselende verhaallijnen verveelt het geen seconde.

Maar dat wat nog het meeste indruk op me maakte was hoe alle verhaallijnen in elkaar verweven waren en naar het einde toe heel slim bij elkaar kwamen.

Het boek is het eerste deel uit de Kingsbridge-trilogie, er volgen nog twee van dergelijke pillen. Nu is dit verhaal helemaal afgerond, er is geen open einde of een verwijzing naar een vervolg. Je kunt het dus als een standalone lezen, maar dit smaakt bij mij absoluut naar meer. Ik kan niet wachten om het volgende deel ook te bemachtigen!

    Plaats een reactie