Boekrecensies

De handlanger – Steve Cavanagh

17 februari 2024

Wanneer strafrechtadvocaat Eddie Flynn zomaar een kop koffie van zijn secretaresse Denise krijgt, weet hij dat er iets aan de hand is. Normaal gesproken weigert zij namelijk iedere vorm van koffieschenken voor een ander dan zichzelf. Niet veel later blijkt waarom. Zijn partner Kate Brooks heeft besloten om de meest spraakmakende zaak van dat moment aan te nemen: de verdediging van Carrie Miller, de vrouw van hedgefundmanager en seriemoordenaar Daniel Miller. Daniel Miller, die door de pers ‘De Zandman’ wordt genoemd, is nog altijd voortvluchtig en daarom heeft het openbaar ministerie nu zijn pijlen op zijn vrouw gericht. Dat maakt de zaak behoorlijk kansloos.

Motivatie voor de rechtszaak

De moeilijkheid aan het feit dat Carrie Miller als handlanger van De Zandman is aangeklaagd komt doordat ze aan zes van de moorden kan worden gelinkt. Er zijn namelijk sieraden van de slachtoffers in haar sieradendoos gevonden. Bovendien is er ook een getuige die haar vlak voor een van de moorden bij het uiteindelijke slachtoffer heeft gezien.

Kate is er desondanks van overtuigd dat Carrie net als die vermoorde mensen een slachtoffer van Daniel Miller is. Dat het kantoor van haar en Eddie met deze zaak twee miljoen dollar krijgt en tegelijkertijd hun naam in de hele Verenigde Staten op de kaart zet, is ook mooi meegenomen.

Toch heeft de koffie van Denise Eddie er niet van overtuigd dat de verdediging van Carrie Miller een goed idee is, hij vindt dat het gewoon niet goed voelt. Kate weet hem over te halen om in ieder geval met Carrie te praten en dat werkt uiteindelijk wel. Door hun gesprek weet Eddie dat Carrie onschuldig is en daardoor heeft hij genoeg motivatie om in de rechtszaal al zijn kennis, ervaring en vooral originele trucjes in te zetten.

De seriemoordenaarjager

Het plannetje van het openbaar ministerie is overduidelijk om Daniel Miller uit zijn schuilplaats te lokken door zijn geliefde vrouw voor het gerecht te slepen. En dat blijkt twee dagen voor aanvang van de rechtszaak ook goed te lukken. De Zandman duikt opeens weer op, maar niet op de manier die men had gehoopt.

Hij laat een spoor van bloed (en natuurlijk zand) achter en blijkt ook nog eens ongrijpbaar te zijn. Paige Delany, de FBI-agente die eerder al haar opwachting in Fiftyfifty maakte, heeft er haar handen vol aan om Miller te pakken te krijgen, daarom betrekt ze de dubieuze Gabriel Lake bij de zaak. Hij was ooit ook een FBI-agent, totdat een uit de hand gelopen confrontatie met drugdealers een einde aan zijn carrière maakte. Tegenwoordig noemt hij zich seriemoordenaarjager en dat is precies wat nodig is om deze onstuitbare man op te kunnen pakken.

Terwijl Eddie in de rechtszaal Carrie Miller op zijn gebruikelijke onconventionele manier verdedigt rennen Gabriel Lake en Melissa Block, de onderzoeker van Eddie’s team, door New York om nog meer moorden te kunnen voorkomen.

Ouderwets goed

De laatste twee boeken die ik van Steve Cavanagh las waren de standalone Verdraaid en Advocaat van de duivel, het zesde deel uit de Eddie Flynn-reeks. Die standalone vond ik alleen erg tegenvallen en Advocaat van de duivel had ook niet de vaart en dynamiek die ik van de boeken over Eddie Flynn gewend was.

Even leek het erop alsof Steve Cavanagh een stukje magie kwijt was en tot de meer anonieme gemiddelden was afgezakt, maar met De Handlanger laat hij gelukkig zien dat het maar een tijdelijk dipje was. Dit zevende deel uit de Eddie Flynn-reeks is namelijk ouderwets goed, met onverwachte plotwendingen, ongekende spanning en een inventieve Eddie Flynn op zijn best.

Nu maar hopen dat Canavangh dit vol weet te houden, dan wordt het achtste deel uit zijn succesvolle serie ongetwijfeld ook een huzarenstukje van een legal thriller vol actie!

    Plaats een reactie