Boekrecensies

Harry Potter and the sorcerer’s stone – J.K. Rowling

14 februari 2024

De jonge Harry Potter heeft in zijn korte leventje nog niet veel geluk gehad. Zijn ouders zijn toen hij een baby was overleden en sindsdien woont hij bij zijn oom Vernon en tante Petunia, maar dat is niet bepaald van harte. Ze laten namelijk geen moment onbenut om hem te laten merken dat hij ongewenst is en dan gebruikt zijn even oude neef Dudley hem ook nog eens als boksbal. Wanneer er op een zomerse dag een brief voor Harry op de deurmat valt, is het hele huishouden in paniek. Zijn oom en tante voorkomen dat Harry die mysterieuze brief kan lezen en oom Vernon doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er niet nog meer van die brieven komen…

Naar Hogwarts

Het is uiteindelijk de reusachtige Hagrid die ervoor zorgt dat Harry op zijn elfde verjaardag alsnog die brief in zijn handen krijgt. Het blijkt een uitnodiging voor Hogwarts te zijn, de school voor jonge tovenaars en heksen. Hagrid laat weten dat Harry’s ouders (ook een tovenaar en heks) niet door een auto-ongeluk zijn gestorven, maar dat ze door een vreselijk slechte tovenaar zijn vermoord. Die man was destijds zo verdorven dat nog altijd niemand in de tovenaarswereld zijn naam hardop durft te zeggen.

Toen deze man (You-know-who) tien jaar geleden na het doden van zijn ouders ook Harry met zijn toverstaf wilde vermoorden, gebeurde er alleen iets bijzonders. De spreuk die de kleine baby de das om moest doen, sloeg terug op de tovenaar zelf. Harry hield er een litteken in de vorm van een bliksemschicht op zijn voorhoofd aan over, You-know-who werd zo geraakt dat hij verdween. Er is vervolgens nooit meer iets van hem vernomen en velen denken dat hij dood is.

Deze gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat iedereen in de tovenaarswereld de naam Harry Potter kent. Het feit dat hij als enige een aanslag van You-know-who wist te overleven, heeft hem een heldenstatus gegeven. En dat is maar wat vreemd als Harry na de zomervakantie zijn eerste opwachting op Hogwarts maakt.

Het geheim in de verboden gang

Achter de deuren van Hogwarts opent zich een hele bijzondere wereld die Harry van de ene verbazing in de andere werpt. Schilderijen die praten, spoken die zich overal mee bemoeien, bewegende trappen en toverende leraren die niet allemaal even aardig zijn.

Samen met zijn beste vriend Ron Weasly ontdekt Harry steeds meer over de tovenaarsgemeenschap en de wondere wereld die Hogwarts heet. Maar ze komen ook achter de geheimen die dit mysterieuze kasteel herbergt, waaronder het geheim in de verboden gang op de derde verdieping.

“They weren’t in a room, as he had supposed. They were in a corridor. The forbidden corridor on the third floor. And now they knew why it was forbidden.
They were looking straight into the eyes of a monstrous dog, a dog that filled the whole space between ceiling and floor. It had three heads. Three pairs of rolling, mad eyes; three noses, twitching and quivering in their direction; three drooling mouths, saliva hanging in slippery slopes from yellowish fangs.”

Briljant en onvergetelijk

Wat doe je als je een reading slump hebt die maar niet over wil gaan? Dan pak je een favoriet boek dat je al talloze keren hebt gelezen en nog altijd niet verveelt. In mijn geval is dat een willekeurig deel uit de Harry Potter-reeks. Aangezien het al jaren geleden is dat ik de hele serie van voor tot achter heb gelezen, leek me dit een mooi moment om gewoon weer eens bij het eerste deel te beginnen. Als mijn leesdip dan nog niet over zou zijn, zou ik met het volgende deel verder gaan.

Gelukkig kan ik melden dat dit boek mijn reading slump effectief ten einde heeft gebracht. Het heeft me voor de zoveelste keer betoverd en het maakt dan echt niet uit dat ik al precies weet hoe het verhaal verloopt. Er zijn gewoon weinig boeken die zo briljant en onvergetelijk zijn als Harry Potter and the sorcerer´s stone.

Het eenzame weeskind dat een compleet nieuwe wereld ontdekt en veel dapperder blijkt te zijn dan hij ooit had kunnen verzinnen, de vriendschappen, de vijanden, de humor, de ongekende originaliteit, alles klopt tot in de uiterste puntjes. Natuurlijk ga ik binnenkort met heel veel plezier het tweede deel voor de zoveelste keer lezen. Maar eerst ga ik weer een gezellige serial killer thriller verslinden. De enthousiaste lezer in mij is uit zijn winterslaap ontwaakt!

    Plaats een reactie