Boekrecensies

Advocaat van de duivel – Steve Cavanagh

11 december 2023

In het afgelegen Sunville County in Alabama zwaait openbaar aanklager Randal Korn al 17 jaar zijn scepter. Alexander Berlin, een gouvernementele ‘fixer’ heeft hem op die plek geholpen en ook gehouden. Veel moeite hoefde hij hiervoor niet te doen, want onder het bewind van Korn waren de misdaadcijfers in de county historisch laag. De laatste tijd valt Berlin echter iets op. Korn vraagt al zijn hele carrière wel erg vaak om de doodstraf en hij wint zijn zaken altijd. Hierdoor staat Sunville County in heel de Verenigde Staten op nummer 1 als het om de uitgevoerde doodstraf gaat. Korn wordt daarom de koning van de dodencel genoemd en dat zit Berlin niet lekker.

Eddie Flynn to the rescue

In New York heeft Eddie Flynn inmiddels een echt advocatenkantoor. Hij is met Kate Brooks (uit het eerdere deel Fiftyfifty) een partnerschap aangegaan en Kate heeft haar rechterhand Block ook meegenomen. Het kantoor wordt verder opgesierd door de gepensioneerde rechter Harry Ford met zijn hond Clarence en er is zelfs een secretaresse aangenomen: Denise.

Dan verschijnt Alexander Berlin opeens in Eddies nieuwe kantoor. Hij heeft ernstige last van zijn geweten, want in Sunville County is de 19-jarige Andy Dubois aangeklaagd voor moord en Korn heeft zoals gebruikelijk de doodstraf geëist. Berlin weet zeker dat de jongen onschuldig is, maar de kans dat dat bewezen wordt is nihil. De advocaat van Andy Dubois is door zijn secretaresse namelijk als vermist opgegeven.

Berlin moet zien te voorkomen dat de jongen wordt veroordeeld en het kost teveel tijd om de FBI of een andere instantie in te schakelen. Hij heeft maar één keuze: Eddie Flynn moet de jongen verdedigen. Daarna kunnen ze Korn alsnog onder een vergrootglas leggen.

Skylar Edwards

Andy Dubois wordt verdacht van de moord op zijn 20-jarige collega Skylar Edwards. Ze werkten allebei naast hun studie parttime in truckerscafé Hoggs Bar. Op een avond vertrok Skylar na sluitingstijd van de bar om naar een laat feestje van een vriendin te gaan. Een auto had ze niet, dus besloot ze te gaan liften. Ze is alleen nooit op haar bestemming aangekomen.

Aangezien Andy en Skylar zowat tegelijkertijd Hoggs Bar verlieten is het voor de hand liggend dat hij ervoor heeft gezorgd dat Skylar vermoord in een moeras terecht kwam. Toch weet ook Eddie zodra hij Andy ziet dat hij onschuldig is, want deze jongen doet overduidelijk nog geen vlieg kwaad. Eddie moet echter wel hemel en aarde gaan bewegen om dat aan te kunnen tonen en daarbij hangt er tot drie keer toe een gevangenschap boven zijn eigen hoofd.

Eddie heeft uiteindelijk al zijn inventiviteit en ervaringen die hij uit zijn criminele verleden heeft overhouden nodig in de hoop dat zijn eerste doodstrafzaak een succesvol einde krijgt.

Minder spanning, wel meer impact

Door de flaptekst en uitgebreide proloog denk je als lezer al vrij snel in het verhaal dat je precies weet hoe het zit. Cavanagh staat echter inmiddels bekend om zijn fantastische plotwendingen, dus ik heb me lang verheugd op het moment waarop bleek dat alles helemaal anders in elkaar zat. Die wending kwam alleen in stukjes, en pas tegen het einde van het verhaal.

Al met al durf ik te stellen dat dit verhaal over Eddie Flynn hierdoor minder spannend en enerverend is dan de voorgaande delen, toch heeft het meer impact op me gehad. Steve Cavanagh legt in deze legal thriller namelijk de fouten van het Amerikaanse rechtssysteem genadeloos bloot en laat zien hoeveel corruptie er (mogelijk) is.

Het is algemeen bekend dat er in de Verenigde Staten nog altijd mensen onterecht tot de doodstraf worden veroordeeld en Cavanagh weet dat op eigen manier goed onder de aandacht te brengen. Je zou bijna hopen dat er een echte Eddie Flynn is om ervoor te zorgen dat daar voor eens en voor altijd een einde aan komt.

    Plaats een reactie