Religieus antropoloog Simon Ryevaar heeft recentelijk een populairwetenschappelijk boek gepubliceerd: Het christendom – hoe de Romeinen een heidense religie maakten van de Jood Jezus. Het boek is erg succesvol en het is ook in meerdere talen verschenen. Simon is verbaasd door alle aandacht en waardering, vooral als hij door de Italiaanse Giacomo Fratello wordt gebeld. Hij werkt in het Vaticaan en wil dat Simon naar Rome komt zodat hij kan vertellen over zijn ontdekking die de hele geschiedenis van het christendom zal herschrijven. Simon kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vliegt naar Rome.
De geheime bibliotheek van het Vaticaan
Eenmaal In Rome is Simon het al snel met de oude Giacomo Fratello eens, zijn ontdekking is inderdaad van een dermate omvang dat de christelijke bijbel definitief als een sprookjesboek kan worden afgeschreven. De twee mannen bespreken de details van de eeuwenoude tekst die Giacomo in de geheime bibliotheek van het Vaticaan ontdekte in het kleine appartement van de Italiaan. Ze beseffen alleen niet dat ze aan de overkant van de straat worden gadegeslagen.
Jarod en Kat bevinden zich in het appartement dat precies uitkijkt op het appartement van Giacomo en het scherpschuttersgeweer van Jarod is op het hoofd van Giacomo gericht. Jarod haalt de trekker over en heeft de intentie om direct daarna Simon door het hoofd te schieten, maar Simon weet zich net op tijd op de grond te laten vallen. Hij weet zich ternauwernood in veiligheid te brengen.
Vanaf dat moment moet Simon de ontdekking van Giacomo verder uitzoeken terwijl zowel Jarod en Kat als de Italiaanse politie hem op de hielen zitten.
Steeds meer stukjes van de puzzel
Terwijl Simon samen met zijn goede vriendin Nova le Temps half Europa doortrekt, ontdekt hij steeds meer stukjes van de puzzel die de christelijke wereld op zijn grondvesten zal laten schudden.
“’Dit is echt verbluffend!’ riep Simon uit, nadat hij het eerste stuk had gelezen. ‘Dit document is de ontbrekende schakel om het ontstaan van het christendom te begrijpen. Experts kunnen het naast het evangelie van Marcus leggen om erachter te komen welke delen historisch zijn, welke teksten Marcus weghaalde, wat hij eraan toevoegde en wat hij aanpaste.
‘ Inderdaad, Simon. Je begrijpt nu waarom dit document zo revolutionair is.’
‘En tegelijk begrijp ik zoveel zaken niét,’ zei Simon, terwijl hij zijn blik nog een keer over de tekst liet dwalen.”
Langzaam maar zeker wordt duidelijk wie Jarod en Kat zijn en waarom zij de opdracht hebben gekregen om Simon te vermoorden, maar ook hoe de Roemeense hacker Tibor in het plaatje past.
Aan alle hoge verwachtingen is voldaan
Het vorige boek over Simon Ryevaar, Openbaring, heb ik met heel veel plezier gelezen, dus ik kon niet wachten om aan dit vervolg te beginnen. Aan mijn hoge verwachtingen werd al in de eerste bladzijdes ruimschoots voldaan, want de actie en veelbelovende ontdekkingen spatten bijna direct van de pagina’s af. Windmeijer en Evenboer weten spanning, dynamiek en (voor velen) onbekende christelijke feiten perfect in balans te brengen. Wat dat betreft zijn ze echt een perfect team dat van mij nog veel meer van deze relithrillers mag gaan produceren.
Ik vond Openbaring al erg goed, maar Revolutie weet dat met groot gemak te overtreffen. De combinatie van een zoektocht naar antwoorden, een gekwelde huurmoordenaar en een gefrustreerde politieagent werkt perfect. Tel daar de korte hoofdstukken die steeds van vertelperspectief wisselen en verrassende informatie over het ontstaan van het christendom bij op en je hebt een thriller waar zelfs Dan Brown zijn vingers bij aflikt.
Kom maar op met dat derde deel van de Ryevaar-trilogie, ik heb bij voorbaat al mijn slaapzak voor de boekhandel uitgerold!
Ik wil Xander Uitgevers heel hartelijk bedanken voor het toegestuurde recensie-exemplaar
Geen reacties