Boekrecensies Historische fictie

De Theeroos – Jennifer Donnelly

20 december 2023

In het Londen van 1888 werkt de 17-jarige Fiona Finnegan als inpakster in een theefabriek. Haar vader Paddy is havenarbeider bij dezelfde theefabriek en haar moeder Kate is wasvrouw. Samen met nog twee jongens, een babymeisje en een kostganger – politieman Roddy -, woont het gezin Finnegan in een arme buurt van East End. Veel hebben ze niet en ze moeten allemaal hard werken om genoeg te kunnen eten. Het leven is zwaar, maar niemand klaagt. Daar komt alleen wel verandering in als Paddy Finnegan, het hoofd van het gezin, door een ongeluk om het leven komt.

Dromen van de toekomst

Al sinds haar kindertijd is Fiona onlosmakelijk verbonden met Joe Bristow, de zoon van een marktkoopman die bij haar in de straat woont. Inmiddels zijn ze al jaren verliefd op elkaar, het is niet meer dan logisch dat ze in de nabije toekomst gaan trouwen.

Joe werkt bij de marktkraam van zijn vader en heeft een groot verkooptalent, Fiona heeft de gave om alle mogelijke theesoorten te herkennen en te onderscheiden. Daarom sparen ze al jaren iedere penny die ze overhouden om met dat geld een eigen theewinkel te beginnen. Het kan niet anders dat dat een groot succes zal gaan worden.

Hun kostganger Roddy is samen met Paddy jaren geleden vanuit Ierland naar Londen geëmigreerd en hij is in ieder opzicht een volwaardig lid van het gezin. Via hem bereikt hen het nieuws dat er sinds een tijdje een moordenaar door de straten van Londen waart. Hij vermoordt prostituees op gruwelijke wijze, hierdoor heeft hij de naam Jack the Ripper gekregen. Hoewel er bijna niemand na zonsondergang nog naar buiten durft te gaan, blijkt Jack toch nog genoeg slachtoffers te kunnen vinden.

Op de boot naar New York

Wanneer Paddy door een onverklaarbaar ongeluk in de fabriek om het leven komt, daalt er een donkere deken over het hele gezin. Kate, Fiona en haar broer Charlie zullen dubbel zo hard moeten gaan werken om zich nog een dak boven hun hoofd te kunnen veroorloven en dan raakt Fiona ook nog eens haar baan bij de theefabriek kwijt. Voor Fiona is er uiteindelijk nog maar één uitweg, en dat is om naar haar oom Michael in New York te vertrekken.

Toen Paddy en Roddy als jonge mannen besloten om naar Londen te gaan om hun geluk te beproeven, koos Paddy’s broer Michael voor New York. Hij heeft er inmiddels een hele aardige kruidenierszaak opgebouwd, is getrouwd en heeft sinds kort een dochtertje. Fiona stapt in het wilde weg op de boot naar de Verenigde Staten, maar vindt in New York niet datgene waar ze op had gehoopt.

Fiona is er alleen het type niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Ze werkt keihard, zet al haar talenten in en wordt uiteindelijk een succesvolle, toonaangevende zakenvrouw op het gebied van de theehandel. Toch besluit ze uiteindelijk tien jaar na haar vertrek uit Londen dat het tijd is om terug te keren naar Engeland. Er moeten namelijk nog een aantal zaken recht worden gezet.

Flinke romantiek en lust voor wraak

De theeroos heeft alle elementen van een heerlijke historische roman. Er is een sterke vrouwelijke hoofdrol voor Fiona, die door verschillende tegenslagen en gevaren wordt gekweld. Daarnaast is er een hele fijne sfeer van de late 19e eeuw waarbij er ook verschillende bekende figuren en plaatsen de revue passeren. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor flinke romantiek en de altijd boeiende lust voor wraak.

Hoewel het boek hier en daar qua schrijfstijl en verhaallijn wat kitscherig aandoet is dat geen moment storend. Wanneer er tegen het einde zelfs met de nodige spanning ook thrillerelementen aan het verhaal worden toegevoegd is de geloofwaardigheid hier en daar in het geding, maar ook dat is geen groot punt.

De Theeroos is een buitengewoon knus (luister)boek om in de koude, winterse dagen bij weg te dromen, ik ga zeker binnenkort ook aan het vervolgdeel beginnen!

    Plaats een reactie