Boekrecensies

Zwarte Ziel – Angelique Haak

5 oktober 2022
Zwarte Ziel – Angelique Haak

In dit derde deel uit de Jennifer Brugman-serie van Angelique Haak zwemmen twee tienermeisjes op een snikhete dag in de Maas. Dan vinden ze op de bodem van een deel waar de rivier niet al te diep is een koffer met lichaamsdelen van een kind. In dit aangrijpende boek is overduidelijk dat Angelique Haak als schrijfster flink is gegroeid. Haar schrijfstijl heeft meer opsmuk gekregen en haar goed gekozen woorden maken nog meer impact.

Het geheime gescharrel van Jennifer

Maar laat ik ondanks de afschuwelijke vondst in de Maas eerst beginnen met het liefdesleven van rechercheur Jennifer Brugman. Ik was namelijk erg verbaasd dat ze nog steeds met rechercheur Ricardo scharrelt.

Op het bureau weet niemand dat Jennifer en Ricardo, die als partners nauw samenwerken, een relatie hebben. Ik denk dat Jennifer het vooral stil wil houden voor haar collega’s omdat ze zelf ook wel weet dat Ricardo haar type helemaal niet is.

Bovendien ging ik er vanuit dat ze intussen zelf ook wel zou beseffen dat haar eerdere partner en inmiddels teamchef Martin veel geschikter voor haar is. En dat Martin zelf ook wel een oogje op haar heeft.

Silver en Haze

Jennifers liefdesleven wordt al snel overschaduwd, want het is nogal wat: de vondst van een vermoord kind in de Maas.

“Ze knikte naar Ricardo en volgde hem het trapje af naar beneden, waar Martin juist uit de tent kwam. Zij gezicht was de proloog van de gruwelen die daarbinnen verborgen waren en Jennifer zag het zweet parelen op zijn voorhoofd.
‘Hé,’ zei hij kort en hij ademde een teug lucht in, bijna alsof hij dat binnen niet had gekund.
‘Hoe erg is het?’ vroeg Jennifer. Direct besefte ze dat het een stomme vraag was. Er was een kind vermoord, in stukken gezaagd.
Martin stak zijn handen in zijn zakken en keek naar boven waar de ambulance stond. ‘Die twee meiden kwamen hier om te zonnen. Een van hen ging het water in en stootte op een reistrolley. Ze hebben hem het zand op gesleept en opengemaakt. Er zat een hoofd in.’ In de stilte die viel krijste een overvliegende meeuw.
De duikers hebben daarna nog drie tassen met ledematen en een torso uit het water gevist. Als alles van hetzelfde lichaam is, is het compleet.’ Martin slikte. ‘Ze kijken nu of er nog meer ligt.’
‘Jezus.’ Ricardo schudde zijn hoofd.”

Een hartverscheurend relaas

Het wordt al vrij snel duidelijk wie het in stukken gezaagde meisje is: de 10-jarige Silver. Ze komt uit een probleemgezin met veel te jonge, gescheiden ouders en er is in de voorgaande jaren al een heel dossier bij Jeugdzorg over Silver en haar tweelingzusje Haze aangelegd. De twee meisjes zijn naar de favoriete coffeeshop van hun ouders genoemd.

Er volgt een hartverscheurend relaas van mishandeling en verwaarlozing, mijn tere zieltje op het gebied van onrecht voor kinderen deed er pijn van.

Er is alleen geen ruimte voor tranen en verdriet, want het tweelingzusje Haze is vermist. Ze verdween op hetzelfde moment als Silver en nu is het aan Jennifer en haar collega’s om het vermiste meisje op te sporen. Omdat er totaal geen aanknopingspunten zijn, schakelt teamchef Martin te einde raad de paragnost Evie Smit in.

De helderziende Evie

Evie is een verrassend nieuw karakter, haar rol maakt het verhaal echt anders dan de vorige delen uit de Jennifer Brugman-serie. Bovendien wekt haar rol ook veel nieuwsgierigheid op, gaat het haar lukken om met haar gaven te zien waar Haze is? En is ze op tijd om Haze levend te vinden?

Evie is geen standaard zweefteef, hoewel ze het woord chakra’s hier en daar wel voorzichtig gebruikt, ze is een zuiplap. Haar vriend heeft haar een paar maanden eerder gedumpt en had vrijwel meteen een nieuwe relatie. Het verdriet om haar verloren liefde gaat Evie met veel whisky te lijf. En dan rijdt ze ook nog eens op een stoere motor!

Het is Evie die (onbewust) met haar visioenen naar de cliffhanger van het vorige deel uit de serie verwijst, Uitgeschakeld. Ze zorgt er ook nog eens voor dat Jennifers trauma’s uit het eerste deel, Een Nieuw Begin, weer wat bloot komen te liggen. Terwijl Evie langzaam maar zeker de dreigingen boven Jennifers hoofd ontcijferd, ontstaat er een razend spannende race tegen de klok om de vermiste Haze op tijd op te sporen en om erachter te komen wie daar verantwoordelijk voor is.

En toen was het klaar, of toch niet?

Het slotakkoord van de zaak van de vermoorde Silver en verdwenen Haze is ronduit schokkend. En ook de problemen van Jennifer lossen zich uiteindelijk op een onverwachte en opzienbarende manier op.

Hiermee is het verhaal van Jennifer Brugman duidelijk af, maar toch hoop ik dat er op de een of andere manier een vervolg komt. Of iets van een spin-off. Ik ben me namelijk veel te veel aan al deze personages gaan hechten.

Zeg, Angelique Haak… Ik heb een ideetje. Is het iets om een nieuwe serie rond Evie Smit in het leven te roepen? Ik vind haar geweldig!

    Plaats een reactie