Lijstjes

5 spannende voorleesboeken voor stoere jongens van 10 jaar oud

1 oktober 2022

Ja, ik lees mijn zoon van 10 jaar oud nog steeds voor. Dat doe ik al sinds hij een peuter was en we hebben geen van beiden de behoefte om daar op korte termijn mee te stoppen. Het is een fijn moment om onze stuiterbal vlak voor het naar bed gaan even fijn te laten ontspannen en bovendien willen we de boeken vaak allebei graag lezen. Dit is een kort overzichtje van voorleesboeken waar zelfs stoere jongens van 10 erg blij van worden!

Gozert – Pieter Koolwijk

Dit verhaal gaat over Ties en zijn onzichtbare vriendje Gozert. Ties heeft een hele rijke fantasie en daardoor zet hij samen met Gozert de boel met regelmaat op stelten. Niet alleen in de buurt, maar ook thuis en in de klas. Dit loopt zo de klauwen uit dat Ties naar Huize Hoopvol wordt gestuurd, een psychiatrische instelling voor kinderen.

Hier probeert een schare aan hulpverleners Ties te overtuigen dat Gozert niet echt bestaat. Dat hij hem gewoon moet negeren en dat hij dan vanzelf verdwijnt. Na veel verzet besluit Ties dat te doen, totdat blijkt dat Gozert veel echter is dan iemand ooit had kunnen vermoeden.

Ik heb samen met mijn zoon heel wat kinderboeken gelezen, maar dit was met afstand het mooiste, grappigste én ontroerendste. Dit boek is een pareltje voor de Nederlandse kinderliteratuur.

De Gorgels – Jochem Myjer

Ook in het boek De Gorgels gaat het over een jongetje – Melle – dat iets ziet wat voor anderen verborgen blijft. Het gaat dit keer alleen niet om een onzichtbaar vriendje, maar om een klein wollig wezentje. Het blijkt een gorgel te zijn en hij heet Bobba.

Bobba is vriendelijk, wordt in een mum van tijd Melle’s beste vriend en hij praat ook nog eens heel grappig. En in hetzelfde hysterische tempo als schrijver Jochem Myjer. Bobba heeft alleen wel een zware taak en Melle besluit hem te gaan helpen.

Samen beleven ze een spannend avontuur waar zowel mijn zoon als ikzelf ontzettend van hebben genoten. Dit boek vonden we vooral erg origineel en meeslepend.

Raveleijn – Paul van Loon

Zeg je spannende kinderboeken, dan zeg je Paul van Loon. Het is onmogelijk (en volkomen onterecht) om een lijstje met spannende voorleesboeken voor stoere jongens te maken en Paul van Loon daarin niet te noemen. Hij heeft ontelbaar veel fantastische kinderboeken met grumor (griezelen met humor) geschreven, onze persoonlijke favoriet is Raveleijn.

In dit verhaal belanden 5 kinderen via een geheime poort in de magische wereld van Raveleijn. In deze wereld zijn de kinderen alleen wel een stuk ouder en blijken ze bijzondere krachten te hebben. Dat komt goed uit, want zij zijn uitverkoren om de gemene graaf Olaf Grafhart (fantastische naam!) te verslaan.

Het gegeven dat een jongen van een jaar of tien door een poort kan lopen en dan opeens een volwassen ridder is die kan zwaardvechten en paardrijden zorgde ervoor dat mijn zoon ademloos naar dit verhaal heeft zitten luisteren.   

De Magische Apotheek – Anna Ruhe

Dit boek van Anna Ruhe is niet alleen erg fascinerend en spannend, het is ook nog eens heel mooi vormgegeven. En dat was dan ook precies de reden waarom ik het heb gekocht. Zoonlief houdt wel van een flinke dosis magie en de kaft en illustraties in dit boeken stralen een en al mysterie en tovenarij uit.

In het verhaal komt Lucie samen met haar broertje Benno en haar ouders in de stokoude villa Evie terecht. Uiteraard gaan ze dit enorme huis uitgebreid verkennen en komen er dan achter dat er onder de villa een apotheek is verborgen. En niet zomaar een apotheek, het is een ruimte vol magische geurtjes.

Dat klinkt allemaal heel leuk, die bijzondere geurtjes in kleurige flesjes, maar Lucie, Benno en buurjongen Mats komen er al snel achter dat er ook hele gevaarlijke geuren in die apotheek te vinden zijn.

Er is inmiddels een hele kinderboekenreeks over De Magische Apotheek verschenen, ik geloof dat er inmiddels 6 delen zijn. En zoonlief heeft alle 5 de vervolgdelen op zijn verlanglijstje staan.

Dummie de Mummie – Tosca Menten

Eigenlijk zit je met een boek van Tosca Menten altijd goed als je niet weet wat je aan je kind moet voorlezen. Maar als je behoefte aan urenlang ongekend leesplezier voor zowel ouder als kind hebt, dan ga je voor haar boeken over Dummie de Mummie.

Dummie was eeuwen geleden een Egyptische prins. Hij overleed jong en werd volgens de Egyptische tradities gemummificeerd. Een Nederlands museum koopt zijn gemummificeerde lichaam voor hun collectie, maar tijdens het transport wordt het lichaam door bliksem getroffen.

Goos vindt Dummie en samen met zijn vader neemt hij de bijzondere jongen onder zijn hoede. Dit resulteert in hilarische avonturen waarbij zoonlief regelmatig de slappe lach kreeg.

Het is ideaal als je met het eerste deel begint, maar de boeken van Dummie de Mummie zijn ook goed los van elkaar te lezen.

    Plaats een reactie