Boekrecensies

Uitgeschakeld – Angelique Haak

17 september 2022
Uitgeschakeld – Angelique Haak

Met ‘Uitgeschakeld’ komt Angelique Haak met een degelijk vervolg op het alom geprezen ‘Een Nieuw Begin’. We zijn in dit verhaal inmiddels bijna een jaar verder en rechercheur Jennifer Brugman heeft haar handen vol aan haar bestaan als alleenstaande moeder van haar dochtertje Nysa, haar fulltime baan en haar aantrekkingskracht tot Ricardo, met wie ze nauw samenwerkt. Dit keer krijgt Jennifer met een serie zelfmoorden te maken. Op het bureau wordt het verband tussen deze zelfmoorden niet serieus genomen, maar Jennifer besluit er toch in te duiken.

Een serie van zelfmoorden

Het verhaal start met de zelfmoord van Jorinde van Sevère, dochter van raadslid Marc van Sevère. Deze zelfmoord was niet alleen volkomen onverwacht voor haar ouders en omgeving, ze was ook nog eens de beste vriendin van Fleur van Dijk, het zusje van Jennifers collega Jochem van Dijk. Zij pleegde bijna twee jaar eerder ook zelfmoord.

Beide meisjes deden een paar jaar geleden aangifte tegen hun gymleraar en hockeycoach Lars de Winter omdat hij hen misbruikt had. Hij werd ontslagen en pleegde niet veel later zelfmoord.

Jennifer krijgt van de zelfmoord te horen omdat Jochem van Dijk Jorinde kende, ze was immers met zijn zusje bevriend. Als er vervolgens nog een meisje uit dat hockeyteam van Lars de Winter zelfmoord pleegt, begint het bij Jennifer serieus te kriebelen. Ook dit meisje had namelijk aangifte tegen De Winter gedaan.

Whodunnit?

Met deze derde zelfmoord is inmiddels wel duidelijk dat er van toeval geen sprake is. Er is een duidelijke connectie en het is ook zeer waarschijnlijk dat die meisjes niet de hand aan zich hebben geslagen, maar dat ze zijn vermoord. Maar door wie dan?

Zit de verdwenen vriendin van Lars de Winter hierachter? Of is het Jolijn, het enige meisje uit het hockeyteam dat geen aangifte van misbruik deed? En wat is er toch met die Marc van Sevère, het is zeker niet ondenkbaar dat hij hier ook iets mee te maken heeft. Maar hoe?

“’Nog eentje poes, dan ga ik naar bed. Beloofd.’ Ze kriebelde de kat nog even over haar koppie en pakte opnieuw de foto van het complete hockeyteam erbij. Dertien meisjes, uitbundig en stralend nadat ze de regionale voorrondes gewonnen hadden.
In het midden stond een meisje met brede beenbeschermers en het nummer 1 op haar shirt. Op de bijbehorende lijst vond ze haar naam, Liza van Wingerden, de keepster. Ook Liza had aangifte gedaan. Ze had verklaard dat Lars de Winter vaak handtastelijk was, soms onaangekondigd de kleedkamer binnen kwam lopen en dat hij een paar keer tegen haar gezegd had dat ze prachtige borsten had.
Jennifer tikte haar naam in de database persoonsgegevens in. Het balkje versprong en ze voelde het bloed uit haar gezicht wegtrekken. ‘Holy fuck!’ riep ze en haar voornemen om naar bed te gaan was op slag verdwenen.”

De zaak ontvouwt zich terwijl Jennifer nog altijd met de demonen uit haar verleden kampt en met een ingewikkeld liefdesleven te maken krijgt.

Gigantische cliffhanger

Een groot deel van de karakters uit Een Nieuw Begin’ komen terug. Jennifer is inmiddels bevriend met collega’s Jochem van Dijk en Jolanda Klimroos, maar ook Martin van Vliet en commissaris Van Ginkel zijn van de partij. Sonia Ludovico is als genadeloos ambitieuze journaliste en algehele doorn in het oog een leuke nieuwe toevoeging.

Het plot is behoorlijk complex om de lezer maar zoveel mogelijk te kunnen verrassen, het verhaal krijgt hierdoor iets gekunsteldst. Er is veel moeite gedaan om het succes van het eerste deel uit deze serie te evenaren. Dat vind ik ergens jammer, als het iets minder ingewikkeld was geweest had ik het met evenveel plezier gelezen.

Het verhaal eindigt namelijk met een gigantische cliffhanger die onomstotelijk naar een vervolg verwijst waarin Jennifer het opnieuw aardig voor haar kiezen gaat krijgen. Kom maar op met dat derde deel!

    Plaats een reactie