Boekrecensies

Wat zou Dolly doen? – Petra Vollinga

23 november 2022
Wat zou Dolly doen – Petra Vollinga

Drie compleet verschillende vrouwen van middelbare leeftijd hebben één ding gemeen: ze zijn dol op countrymuziek. Iedere woensdagavond gaan ze naar hun koor waar ze countryliedjes zingen en fanatiek aan line dancing doen. Bovendien zijn ze ook alle drie groot fan van Dolly Parton, The Queen of Country. Als er een wedstrijd wordt gehouden waarbij ze een roadtrip door Amerika kunnen winnen, steken ze hun koppen bij elkaar en zetten hun beste beentje met cowboylaars voor.

Gonny, de uitgebluste huisvrouw

Als echtgenote en moeder van twee puberzonen is Gonny zichzelf in de loop van de jaren aardig uit het oog verloren. Ze is een zorgzaam type die zich altijd wegcijfert, maar daardoor is ze in haar gezin inmiddels niet meer dan een vertrouwd meubelstuk geworden. Iemand die kookt, poetst en opruimt en heel irritant op woensdagavonden niet beschikbaar is om haar man en kinderen in de watten te leggen.

Het is Gonny die de act ‘Dolly’s Angels’ voor de wedstrijd verzint. Bovendien ontwerpt ze ook de kostuums. Deze creatieve uitspatting geeft een vonkje dat iets in haar wakker maakt. Die haar de aanleiding en moed geeft om een keertje voor zichzelf te kiezen en met twee relatief onbekende vrouwen op een spannende reis te gaan.

Gedurende de roadtrip komt ze steeds verder uit haar schulp en dat is heerlijk om te lezen. Zij was zonder meer mijn favoriete personage!

Betteke, de ambitieuze advocate

Betteke is advocate en heeft haar leven prima op orde. Ze houdt van haar werk en ze is graag alleen in haar prachtige appartement. Het is haar baas die haar min of meer dwingt om eindelijk eens wat vakantiedagen op te nemen, de gewonnen roadtrip past precies in dat straatje.

Zelf zou ze er nooit voor hebben gekozen om met deze twee vrouwen te gaan reizen, maar gaandeweg wordt het voor haar duidelijk dat deze dames voor een goede reden op haar pad zijn gekomen.

“Misschien bestaat het leven uit verschillende soorten bergen. De carrièreberg, de gezondheidsberg, de relatieberg, de familieberg. En die moet je allemaal beklimmen. Die hebben allemaal hun eigen kronkelende paadjes, imposante rotsformaties, gevaarlijke kloven en lieflijke alpenweitjes. Soms beklim je meerdere bergen tegelijk, soms focus je op een van de beklimmingen. Maar je zal ze uiteindelijk wel allemaal moeten aangaan om alles uit je leven te halen.
Die carrièreberg zit wel goed bij haar. Maar van de andere drie is ze de routekaart nog steeds aan het uitvouwen in het basiskamp.”

Karlijn, de zweefteef

Yoga, sexy mannen en heel veel drank, dat is het leven van Karlijn in een notendop. Ze is een echte flierefluiter die ietwat verstrooid door het leven fladdert. Ze oogt altijd vrolijk en zorgeloos, maar de werkelijkheid is heel anders. Karlijn heeft namelijk heel wat te verbergen, vooral voor zichzelf.

Ze mag dan misschien de vrolijke noot van het gezelschap lijken, maar van binnen is ze een grote brok verdriet. Ook Karlijn wordt tijdens deze reis met zichzelf en haar trauma’s geconfronteerd en weet aan de hand daarvan een paar dappere beslissingen te maken.

Ik vond haar rol in dit verhaal zowel indrukwekkend als ontwapenend, haar prachtige personage zorgt dan ook voor de nodige ontroering.

Een intiem kijkje in hun hoofd

Het verhaalt wisselt van vertelperspectief, iedere vrouw komt om de beurt aan het woord. Hierbij krijg je een intiem kijkje in hun hoofd, leer je over hun verleden, hun struggles en hun wensen. Omdat ik stukjes van mijzelf in iedere vrouw herkende was het bijna of ik samen met hen in die gigantische Cadillac meereed.

Ik houd helemaal niet van countrymuziek en heb nog steeds geen idee waarom ik dit boek spontaan van de bibliotheek meenam. Ik weet wel dat ik ontzettend van dit verhaal heb genoten, ik heb het in een dag uitgelezen en betrap me sindsdien op de gedachte dat ik benieuwd naar de muziek van Dolly Parton ben geworden. Knalrode cowboylaarzen lijken me sowieso ook wel wat.

    Plaats een reactie