Boekrecensies

[De Magische Apotheek] De Strijd om de Meteoor – Anna Ruhe

19 augustus 2023

Het is inmiddels overduidelijk dat Lucie een sentifleur is. Dit houdt in dat ze de uiterst zeldzame gave heeft om niet alleen heel goed te zijn in het maken van magische geuren, ze kan bij het ruiken van die geuren ook makkelijk achterhalen wat de exacte ingrediënten zijn. Ze heeft inmiddels al een eerste opdracht als geurapotheker en onder het toeziend oog van Hanne wordt ze steeds beter. Dan wordt echter duidelijk dat hun vijanden – De Eeuwigen – nieuwe manieren hebben gevonden om magische geuren voor foute doeleinden te gebruiken en moet Lucie samen met Mats in actie komen.

Nieuw meteoorpoeder

In het vorige deel uit de serie over de magische apotheek, Het Mysterie van de Zwarte Bloem, werd het meteoorpoeder van Hanne en Lucie gestolen door de Eeuwigen. Zij wilden dat poeder gebruiken om meer ‘Geur van Eeuwigheid’ te maken, zodat deze schatrijke mensen nog veel ouder konden worden.  

Hanne, Lucie, Mats en Benno gingen daarop naar Amsterdam, naar de villa van de stokoude barones van Schonebloem, om daar dat schaarse meteoorpoeder terug te halen. Dat is uiteindelijk gelukt en daardoor zullen de Eeuwigen langzaam maar zeker uit gaan sterven. Maar dan krijgen Lucie en Mats een mysterieuze brief die waarschuwt dat Syrell de Richemont, een hele machtige Eeuwige, nieuw meteoorpoeder heeft gevonden. En dat hij dat met hele kwade bedoelingen wil gaan gebruiken.

In het geheim vertrekken Lucie en Mats naar Parijs, de woonplaats van deze Syrell de Richemont, om uit te vinden of hij inderdaad meteoorpoeder heeft. En om uit te zoeken wat zijn plannen zijn.

In het hol van de leeuw

Lucie en Mats belanden in Parijs in het huis van Syrell de Richemont. Dit huis is prachtig, maar ze komen er ook al snel achter dat er in dat enorme herenhuis heel veel gevaren schuilen.

“Inmiddels had ik wel zo’n beetje in de gaten hoe een voornaam herenhuis was ingedeeld. In elk geval genoeg om te merken dat we langs een achteraftrappetje naar boven werden gesluisd.
Ik had het gevoel alsof ik onder stroom stond en was zo langzamerhand overal op voorbereid. Het enige waarvan ik nog rustig werd was Mats, die vlak naast me liep. Als die Magda ons inderdaad ergens wilde opsluiten, zouden we meteen reageren. In elk geval had ik mijn geurenkoffertje in mijn rugzak, en daar zaten een paar zeer krachtige geurtjes in. Zo makkelijk zouden de Eeuwigen ons er niet onder krijgen!”

Tijdens hun moeilijke zoektocht naar de ware bedoelingen van geurfabrikant Syrell de Richemont stuiten Lucie en Mats op een andere sentifleur. Dat lijkt leuk, maar uiteindelijk schuilt daar nog de meeste dreiging in.

Vaart en sensatie

De Strijd om de Meteoor is opnieuw een heerlijk spannend boek vol sfeer. Zoals dat ook bij het vorige deel het geval was, komt dit verhaal wat moeilijk op gang. Er wordt eerst op het gemakje een stemming gecreëerd, eentje vol ontluikende vonken tussen Lucie en Mats. Daarna komt er als een langzaam optrekkende diesel steeds meer vaart en sensatie die uitmondt in een spetterende climax.

Het taalgebruik in de boeken over de Magische Apotheek is wat stijf en ouderwets. Dat maakt dat het wat moeilijk voorleest omdat de zinnen vaak ook superlang zijn, maar toch vond ik dat niet heel storend. Het draagt bij aan de hele sfeer van het boek, dat opnieuw prachtig is geïllustreerd en vormgegeven.

Ook dit keer zat er weer een mooie poster met een uitgebreide uitleg van alle magische geuren die in het verhaal voorkomen bij. Zoonlief vond het heerlijk om die poster tijdens het voorlezen te bestuderen. Ik ben erg benieuwd of Anna Ruhe bij het volgende deel nog meer bijzondere geuren heeft weten te verzinnen, nieuwe posters zijn erg welkom!

    Plaats een reactie