Boekrecensies Historische fictie

Lancelot – Giles Kristian

3 april 2023
Lancelot – Giles Kristian

De mythe van Koning Arthur kennen we allemaal wel. Zijn ronde tafel, zijn zwaard Excalibur, de tovenaar Merlijn en zijn trouwe ridder Lancelot die hem uiteindelijk bedroog door verliefd te worden op zijn vrouw Guinevere. Ondanks het feit dat er geen bewijs is dat deze koning Arthur daadwerkelijk in de vroege middeleeuwen heeft bestaan, zijn er talloze boeken en verfilmingen over zijn legende gemaakt. Giles Kristian heeft het alleen anders aangepakt. Hij besloot niet alleen om Lancelot in het verhaal centraal te zetten, hij goot de mythe ook nog eens in een veel realistischer jasje.

Karrek Loos yn Koos

Het verhaal begint in Armorica, een streek in het huidige Bretagne. De achtjarige Lancelot is de tweede zoon van Ban, de koning van Benoïc. Op een avond valt koning Claudas, een andere koning van Armorica, met een troep mannen Benoïc binnen en moet Lancelot met zijn familie op de vlucht slaan om te overleven.

Ze vluchten naar Bro-Deeger, het land van de bedelaarkoning, en zinnen daar op wraak. Maar ook hier zijn ze niet veilig. De hele groep vluchtelingen wordt afgeslacht, alleen Lancelot weet dankzij de hulp van een mysterieuze vrouw met gouden lokken te ontsnappen.

Deze vrouw neemt Lancelot mee naar Karrek Loos yn Koos, een klein eiland aan het uiterste westelijke puntje van het huidige South West Engeland. Op deze gure rotsmassa in de zee worden jongens tot krijgsmannen opgeleid en meisjes ‘onbevlekt’ gehouden totdat hun vader een gunstig huwelijk voor hen heeft geregeld.

Een van die meisjes is Guinevere en de twee worden na een tijdje verliefd op elkaar. Totdat Guinevere door haar vader Leodegrance terug naar het vasteland wordt gehaald, hebben ze een romantische verhouding.

Uther Pendragon

Het is een tijd waarin christenen een redelijke zeldzaamheid in Brittannië zijn. Mensen geloven in de oude goden, zoals Morrigán, godin van de oorlog en koningin van de demonen, Cernunnos, de gehoornde, en Arawn, meester van de onderwereld.

Druïdes zijn er niet veel meer, maar Merlijn is de bekendste omdat hij aan het hof van Koning Uther Pendragron is verbonden. Brittannië bestaat uit verschillende koninkrijken die door verschillende heersers worden bestierd, maar Uther Pendragon is de koning van heel Brittannië. Hij is de lijm die het hele land samen houdt en zich hard maakt voor een gezamenlijk verzet tegen de Saksen. Dit volk uit het huidige Duitsland en Nederland blijft maar op de Britse kusten aankomen en verwoede pogingen doen om Brits land te veroveren.

Wanneer Uther sterft, neemt zijn oudste zoon Arthur de scepter over. Bij toeval is Lancelot hierbij aanwezig en de gewiekste Merlijn zorgt ervoor dat hij de koning op zijn sterfbed belooft dat hij zich aan zijn zoon Arthur verbindt.

Excalibur

Arthur wordt neergezet als een sympathieke en integere held. Hij wil niet zomaar de troon van zijn vader overnemen, hij wil die verdienen. Daarom gaat hij met Lancelot, Merlijn en een ander groepje trouwe krijgers naar het gevaarlijke noorden van Brittannië om in het land van de Picten het oude zwaard van Maximus te zoeken. Dat zwaard heeft een eigen naam, het heet Excalibur.  

“’Flavius Magnus Maximus voerde het bevel over het Romeinse leger in Brittannië,’ zei ik. ‘Ongeveer honderd jaar geleden, en hij riep zichzelf uit tot keizer van Rome.’ Ik stopte.
‘Ja, ja, ga door,’ zei Merlijn en hij draaide zijn hand heen en weer.
Ik knikte. ‘Hij was een groot krijgsheer,’ zei ik. Toen de eerste Saksische oorlogsbendes naar de kusten van Brittannië kwamen, dreef hij ze terug de zee in. Hij slachtte de indringers af.’
‘En hoe deed hij dat?’ vroeg Merlijn. ‘Op eigen houtje? Was hij een god?’ Hij zwaaide met zijn staf door de lucht. ‘Maaide hij de Saksen af als tarwe?’
‘Hij verenigde de Britten,’ zei ik.
‘Juist!’ zei Merlijn. ‘Hij verenigde de Britten.’”

Arthur weet Excalibur te bemachtigen, maar daar komt geen rots of een enorme kracht bij kijken. Zegevierend keert hij terug naar Camelot, maar niet voordat hij Lancelot heeft toevertrouwd dat zijn vrouw Guinevere daar inmiddels ook is aangekomen.

Een meesterlijk verteller

Ik las niet eerder een boek over koning Arthur, maar heb er wel diverse films over gezien. Het is een legende die tot de verbeelding spreekt: een mythische, heldhaftige koning die uiteindelijk door zijn beste vriend wordt verraden.

In dit verhaal van Giles Kristian loopt het allemaal net wat anders. Lancelot is de hoofdpersoon en als lezer kruip je in zijn jeugdige verliefdheid voor Guinevere, zijn adoratie voor Arthur en zijn wanhoop als blijkt dat zijn grote liefde is getrouwd met degene die hij het meest bewonderd.

Giles Kristian is ontegenzeggelijk een meesterlijk verteller, hij brengt de personages en de tijdsgeest op een prachtige manier tot leven. Wat mij betreft was deze vuistdikke pil eigenlijk nog veel te dun, het had van mij dubbel zo dik mogen zijn!

    Plaats een reactie