Boekrecensies Pageturners

Schokgolf – Frank van Zwol

29 mei 2022
Schokgolf – Frank van Zwol

Soms heb je gewoon zin in een boek vol actie en spanning. Eentje waarbij je niet na hoeft te denken en gewoon ongestoord in de pagina’s kunt duiken alsof je met een zak chips op schoot naar een Mission Impossible-film zit te kijken. Dan ben je bij de Tom Brandt-serie van Frank van Zwol aan het goede adres. Tom Brandt springt namelijk als een doorgewinterde Tom Cruise over de pagina’s en weet zich keer op keer uit de meest onmogelijke situaties te redden. Sensatie gegarandeerd.

Bloedstollende taferelen

Ik las eerder een boek uit de Tom Brandt-serie van Frank van Zwol (Van de Radar) en was daarbij erg gecharmeerd van de combinatie tussen levendige beschrijvingen van Scandinavische landschappen en de bloedstollende taferelen waar Tom Brandt zich telkens weer in bevond. Het is allemaal niet hoogstaand, toch leest het heerlijk weg.

Schrijver Frank van Zwol is een zogenaamde beroepsavonturier die een groot deel van zijn tijd in de meest onherbergzame gebieden in het hoge noorden bevindt. Dat gegeven heeft hij duidelijk in zijn verhalen verwerkt en samen met alle (on)mogelijke ingrediënten van een spannende actiethriller uit Hollywood samengevoegd.

Is het geloofwaardig? Op geen enkele manier. Maar dat is ook helemaal niet nodig als je lekker in een enerverend verhaal wil verdwijnen. 

De vulkaan Katla

Het verhaal speelt zich af in IJsland, waar Tom Brandt als natuurfotograaf een reportage voor National Geographic maakt. Met een hijsinstallatie daalt hij af in een vulkaan en maakt foto´s van de grillige vulkaanwanden als er opeens vreemde dingen gebeuren. De installatie begeeft het en dat lijkt te worden veroorzaakt door ongebruikelijke trillingen in de aarde.

Uiteraard weet Tom Brandt zich het vege lijf te redden, waarna zijn tweede werkgever – de MIVD -hem op onderzoek in IJsland uitstuurt. Terwijl Tom probeert te achterhalen wat er aan de hand is en met allerlei obstakels te maken krijgt, is een islamitische terrorist bezig om de laatste voorbereidingen te treffen om de enorme vulkaan Katla uit te laten barsten. Bij een dergelijke grote uitbarsting zal niet alleen IJsland voor een groot deel verwoest worden, het hele noordelijke halfrond zou hierdoor voor een lange tijd onder de aswolken verdwijnen.

Het perspectief wisselt tussen Tom Brandt en de terrorist en het tempo van het verhaal is hoog. Door de vele actiescenes is het nagenoeg onmogelijk om je te vervelen.

Vatnajökull, Jökulsa a Fjöllum en Eyjafjallajökull

Frank van Zwol onderscheid zich door niet alleen met een vlot verhaal vol actie te komen, de natuur en omgevingen komen op zijn bladzijdes echt tot leven. Dat is natuurlijk heerlijk, want je ziet het ruige IJslandse landschap vol uitdagingen bijna letterlijk aan je geestesoog voorbij trekken.

Maar nadelen heeft het ook. IJslandse namen van vulkanen, rivieren, dorpjes, straten, steden en gebouwen komen ook veelvuldig voorbij en namen als Vatnajökull, Jökulsa a Fjöllum en Eyjafjallajökull zijn niet bepaald makkelijk te onthouden.

Als lezer moest ik hierdoor af en toe even terugbladeren omdat ik de draad tussen al die onbegrijpelijke woorden kwijt begon te raken. Klein minpuntje dus, maar het mocht de pret verder niet echt drukken.

De onverwoestbare Tom Brandt

Zoals eerder gezegd: geloofwaardigheid speelt geen hoofdrol in de verhalen van Frank van Zwol. Tom Brandt wordt aan de lopen band direct of indirect aangevallen en weet zich daar telkens weer door een combinatie van lenigheid, kracht en onvoorstelbare vindingrijkheid uit te redden. Dit is ook een deel van zo’n huzarenstukje:

“Als Tom weer bij komt ligt hij op zijn rug in een plas ijskoud water, terwijl de straal van de douche in zijn gezicht spat. Zijn benen steken schuin omhoog uit de badkuip en al knipperend met zijn ogen tegen het spattende water ziet hij dat ze met een stuk nylonkoord aan de verticale stang van de douchekop, ongeveer een meter boven het kopse eind van de badkuip gebonden zijn. Zijn handen zitten achter zijn rug aan elkaar gebonden en hij rilt van de kou. Tom had zich iets anders voorgesteld bij de badkamer van Raga.

De stop moet in de afvoer geplugd zitten want het waterpeil rondom zijn hoofd stijgt langzaam, het water loopt inmiddels in zijn oren. Hij spant zijn buikspieren aan om een stukje overeind te komen. Dat lukt, maar hij kan het onmogelijk lang volhouden met zijn onderkoelde lichaam en laat zich achterover terugzakken. Al na een minuut moet hij zijn mond dichthouden en kan alleen nog door zijn neus ademhalen.”

De serie van Tom Brandt

Er zijn in totaal drie boeken met Tom Brandt in de hoofdrol:

  • Niemandsland
  • Schokgolf
  • Van de Radar

Ik heb inmiddels twee van de drie delen gelezen en kan ze van harte aanbevelen als leesvoer tijdens een ontspannen vakantie. Houd er alleen wel rekening mee dat de avonturen van Tom Brandt zich nooit in een tropische omgeving afspelen, de boeken zijn geen van allen zomers.

    Plaats een reactie