Boekrecensies

Rocca en het Geheime Toverrecept – Sharid Alles

29 oktober 2022
Rocca en het Geheime Toverrecept – Sharid Alles

Natuurlijk had Rocca al weleens van de toverkok Madame Lilu gehoord, iedereen in de stad wist van haar bestaan. Als je bijvoorbeeld heel zenuwachtig voor een examen was of hele nare dromen had, dan stuurde je haar een brief en dan kreeg je een toverdrankje waarmee je probleem of kwaaltje in een mum van tijd werd opgelost. Rocca wist alleen niet dat Madame Lilu haar eigen Oma Sala was. Omdat Rocca inmiddels 10 jaar oud is, gaat Oma Sala haar leren hoe ze ook toverkok kan worden, waardoor er een hele magische nieuwe wereld voor Rocca opengaat.

Trozzels en dwarrelende dwinsum

Het verhaal van Rocca is niet alleen ontzettend origineel, het is ook nog eens erg grappig. Voor dat toverkoken heb je namelijk wel erg bijzondere ingrediënten nodig. Zo zijn er bijvoorbeeld trozzels, donkerblauwe wormen met zuignapjes waarmee ze zich aan de binnenkant van een potje kunnen vastklemmen. Je moet ze kietelen met tijm om ze uit het potje te krijgen.

Dwarrelende dwinsum is een nog grotere uitdaging, want zodra het potje opengaat dwarrelt alles eruit en moet je het vangen. Als je de dwinsum eenmaal in je hand hebt, begint het zo erg te kietelen dat je de slappe lach krijgt.

Ik heb dit boek aan mijn zoon voorgelezen en hij zat vaak te schaterlachen als Rocca en Oma Sala weer eens gingen toverkoken. Hij vond al die ingrediënten en de aparte manieren om daar mee om te gaan fantastisch!

Regenkoek

Op een dag krijgt Oma Sala een brief van Tamar, een meisje uit Rocca’s klas. Ze wordt erg gepest door twee jongens uit groep 8 en ze wil die vervelende kereltjes eens een lesje leren. Oma Sala komt al snel met de perfecte oplossing.

“’Wat is er irritanter, Roc, dan in de stromende regen moeten fietsen?’
‘Ehm…’
‘Juist, niks. Er is weinig tot niks irritanter dan natgeregend worden. Er is helemaal niks irritanter dan de hele dag natgeregend worden. Waar je ook heen gaat.’ Rocca keek Oma vragend aan.
‘We maken regenkoek,’ zei Oma tevreden. ‘Het is een koek die eruitziet en smaakt als een chocoladekoekje. Maar de persoon die het eet, krijgt binnen een halfuur een regenwolk boven zijn hoofd. En die wolk volgt hem overal waar hij gaat en er blijft regen uitvallen. Ga je naar de wc, word je nat. Zit je in de klas; je wordt nat. Fiets je buiten en de zon schijnt; je wordt nat.’
‘Oma, dat is echt geweldig!’
‘Ja, laat die pestkoppen maar aan Oma Sala over,’ glimlachte Oma Sala en ze begon ingrediënten te verzamelen en Rocca’s armen vol te laden met allerlei potjes en bakjes.”

Rocca’s probleem

Rocca vindt het toverkoken geweldig en doet heel erg haar best om al Oma Sala’s aanwijzingen zo goed mogelijk op te volgen. Ze heeft alleen wel een groot probleem en dat is dat haar vader dat toverkoken helemaal niets vindt. En dat haar vader en moeder daar steeds vaker ruzie over hebben. Zo erg, dat Rocca bang is dat ze gaan scheiden.   

Ze gaat stiekem op zoek in de boeken van Oma Sala en besluit dat ze zelf een liefdesolie voor haar ouders gaat maken. Hierdoor zullen ze weer verliefd op elkaar worden. Er is wel een behoorlijk obstakel: ze heeft voor het maken van die liefdesolie zinsassa nodig en dat is een heel zeldzaam ingrediënt.  

Toch gaat Rocca een aantal leveranciers voor toverkoks af om aan die zinsassa te kunnen komen. Maar omdat ze nog weinig ervaring in het wereldje van toverkoks heeft, komt ze hierdoor in grote problemen.

    Plaats een reactie