Boekrecensies

Onder Mijn Huid – Marijke Verhoeven

24 september 2022
Onder Mijn Huid – Marijke Verhoeven

Julia Kroonenberg is alleenstaande moeder van de 12-jarige Laura. Ze werkt als organisator van evenementen op de TT van Assen en heeft een affaire met de aantrekkelijke Mike Farrell. Ze lijkt haar leven prima op orde te hebben, maar al snel blijkt dat een verkeerde aanname te zijn. De problemen voor Julia stapelen zich langzaam maar zeker op. Net zo lang totdat het hele verhaal onder je eigen huid gaat zitten.

Onder de schone schijn

Het is zomer en Laura, Julia’s enige dochter, is klaar met de basisschool. Ze heeft het op die school behoorlijk voor haar kiezen gehad, want ze is jarenlang door een paar meiden vreselijk gepest. Ze wil een volledig nieuwe start gaan maken en wil daardoor bij haar vader in de grote stad gaan wonen. Dan weet ze zeker dat ze die ellendige meiden nooit meer tegenkomt.

Julia snapt dat heel goed, maar het breekt ook haar hart dat haar dochter niet meer bij haar wil wonen. Het voelt alsof ze heeft gefaald.

Gelukkig heeft ze haar vriend nog, de Britse Mike Farrell. Maar ja, Mike is nog wel getrouwd met Jessica. Uiteraard heeft Mike aan Julia beloofd dat hij zal gaan scheiden, hij en Jessica moeten alleen eerst nog een zakelijke deal voor elkaar zien te krijgen.

Bedelen om aandacht

Mike is behalve charismatisch ook haast ongrijpbaar. Hij heeft het altijd druk met zijn werk en door al zijn zakelijke afspraken schieten de uitjes met Julia er regelmatig in. Het is alsof ze om zijn aandacht moet bedelen. Als hij er is springen de vonken er vanaf en zegt hij alles wat ze graag wil horen. Hij wil alleen niet vertellen wat die zakelijke deal met Jessica inhoudt en hoe lang dat nog gaat duren.

Dan komt Connor, de broer van Mike voor een tijdje naar Nederland. Hij is een knappe beeldhouwer die bij Julia ook de nodige kriebels in haar buik oproept.

Terwijl er af en toe een inkijkje in het hoofd van een onbekend persoon met serieuze issues voorkomt, groeit de stress om haar dochter Laura en de glibberige Mike haar boven het hoofd en verliest ze langzaam maar zeker de controle.

Het duurt even eer het verhaal op gang komt

Ik vond het best lang duren eer dit verhaal me echt begon te pakken en bij bladzijde 70 twijfelde ik of dat er nog van echte spanning sprake zou zijn. Het gaat alleen om Julia’s relatie met Mike, haar verdriet om Laura, de band met haar ex man en de kriebels voor Connor. Er is weinig opzienbarends.

Toen merkte ik dat er tijdens die tergend langzame opbouw het onbehagen zich haast onmerkbaar om me heen had gesloten.

“Ze gaat het oplossen, heeft ze hen gezegd. Ze heeft hen dusdanig bespeeld dat ze toestemming heeft gekregen. Ik heb ze gewaarschuwd. Ze is een ongeleid projectiel, niet in staat zich te beheersen. Met haar spelen ze met vuur. Maar ik vermoed dat ze zich een weg omhoog heeft geneukt. Dat ze een zwakke schakel heeft gevonden. Ik weet dat ze aast op mijn plek binnen het Genootschap. Alsof ze dat aan zou kunnen. Het gaat haar niet lukken. Ik laat niet met me sollen.
Net als dat ik me niet langer laat afleiden. Ik moet zeker nu alert blijven. Hoe verleidelijk het ook is. Eerst deze zaak afronden, op mijn manier. Dan kan ik mijn plan in werking zetten.”

Een meer dan uitstekende titel

Het personage van Julia is erg goed uitgewerkt. Je zit echt in haar hoofd en glijdt langzaam met haar mee van een zelfstandige en onafhankelijke vrouw naar een bange en onzekere dame die niet meer alleen durft te zijn en (bijna) alles accepteert.

‘Onder Mijn Huid’ is daarom een meer dan uitstekende titel. Julia en haar perikelen gaan namelijk wel degelijk onder je huid zitten. Ik betrapte mezelf erop dat ik tegen het einde van het lezen van dit verhaal zelfs wantrouwend naar mijn eigen man ging kijken!

    Plaats een reactie