Boekrecensies

Alias Emma – Ava Glass

6 september 2023

In het hartje van Londen, in een van de duurste straten ter wereld, valt een man uit het raam van het bovenste appartement naar beneden en klapt vervolgens op het dak van een bestelbus. Een paar tellen later komen er twee mannen uit datzelfde gebouw en lopen met gebogen hoofden langs alle ontstane commotie. Nog wat later wordt de jonge geheim agente Emma Makepeace door haar baas Charles Ripley van haar undercover klus gehaald om de zoon van Russische dissidenten in het diepste geheim naar de andere kant van Londen te begeleiden. En dat blijkt een heel stuk moeilijker te zijn dan het lijkt.

Russische dissidenten

De man die op het dak van het bestelbusje zijn dood vond was Uri Semenov, een Russische atoomgeleerde die vijftien jaar eerder naar Groot-Brittannië was geëmigreerd. Hij heeft de Britten waardevolle informatie over het Russische wapenprogramma gegeven. Inmiddels is hij de vierde naar Engeland gevluchte Russische wetenschapper die op klaarlichte dag op een professionele manier is vermoord. De verwachting is dat er meer zullen volgen.

Het overduidelijk dat de Russische inlichtingendienst, de GROE, in een hoog tempo dissidenten uit de weg aan het ruimen is en het is waarschijnlijk dat de leden van de familie Primalov de volgende slachtoffers zullen zijn. Dimitri en Elena Primalov hadden allebei een hele hoge positie als kernfysicus in het Russische wapenprogramma en werkten beide voor MI6 totdat ze werden verraden. Sindsdien wonen ze onder een andere naam in Hampshire.

Dimitri en Elena zijn uit voorzorg ondergedoken, maar hun zoon Michael weigert iedere bescherming omdat hij vindt dat hij zijn patiënten niet in de steek kan laten. Het is aan Emma om hem te overtuigen dat hij zonder hulp binnen 24 uur dood is en om hem naar een veilige plek te brengen.

Gehackte surveillancecamera’s

Een tijdje denkt Emma dat het moeilijkste onderdeel van haar opdracht is om Michael Primalov over te halen om haar bescherming te accepteren en met haar mee te komen. Maar dan komt ze erachter dat de Londense surveillancecamera’s (en dat zijn er heel veel) door de GROE zijn gehackt en dat ze de hele stad met Michael moet zien te doorkruisen zonder door die camera’s opgepikt te worden.

“In de blauwe ogen van haar spiegelbeeld zocht ze naar twijfel. Twijfel was dodelijk. Twijfel kroop langs je ruggengraat omhoog, vertroebelde je gedachten en vertraagde je reflexen.
Ze geloofde echt dat ze dit voor elkaar kon krijgen. Het zou niet makkelijk worden, maar ze was vastbesloten. Ze was snel. En ze had een plan.
Emma draaide de kraan open en spoelde koud water over haar gezicht. Vervolgens wreef ze haar handen schoon en haalde ze de laatste bloedsporen rondom haar nagels weg. Toen ze klaar was, bond ze haar haar in een zwart elastiekje. Het gezicht in de spiegel keek kalm en beheerst naar haar terug.
Ze zag er weer normaal uit. Klaar om in actie te komen.”

Laagdrempelig en zonder poespas

Alias Emma is een verhaal vol spanning en actie, bovendien leest het heerlijk weg. Het is laagdrempelig en zonder poespas geschreven, bovendien is hoofdpersonage Emma door haar onervarenheid, ambitie en inventiviteit de dragende kracht. De eigenwijze en soms onbeholpen Michael Primolov is een mooie tegenhanger en zorgt voor de nodige chemie.

Ik vond het een erg fijn boek als afwisseling tussen de bloederige thrillers en historische romans die ik veel lees, gewoon omdat het prettig is om soms wat te lezen waar je niet al te veel bij na hoeft te denken. Om die reden vergelijk ik dit debuut van Ava Glass met een typische actiethriller uit Hollywood: het kijkt makkelijk weg en is eenvoudig te verteren.

Alias Emma is het eerste deel uit een aangekondigde serie, binnenkort verschijnt het vervolg en dat ga ik zeker ook lezen. Ik ben wel benieuwd wat Emma Makepeace nog meer op haar bordje gaat krijgen.

    Plaats een reactie