Boekrecensies

Noodlot – Marlen Visser

11 februari 2023
Noodlot - Marlen Visser

Evy Benders is journaliste bij het noodlijdende Dagblad van het Westen. Er zit een reorganisatie bij het dagblad aan te komen en Evy besluit een groot artikel met een tot de verbeelding sprekend onderwerp te gaan schrijven. Met een dergelijk onderscheidend artikel zal het bestuur niet om haar heen kunnen. Haar keuze valt op het dorpje Vierschoten waar een paar maanden eerder de hoofdprijs van de Postcodeloterij viel. Hoe zou het nu met de winnaars én de verliezers gaan?

Logeren bij oom Victor

Veel familie heeft Evy niet. Ze heeft geen goede band met haar vader, haar moeder is overleden en haar pleegbroer zwerft ergens als drugsverslaafde over straat. Maar haar oom Victor, de broer van haar moeder, woont toevallig in Vierschoten. Ondanks dat ze hem al jaren niet heeft gesproken, besluit ze hem te vragen of ze tijdens haar onderzoek voor het artikel bij hem mag logeren. En dat verwelkomt de gepensioneerde man met open armen.

Bij haar oom komt Evy meteen al veel over de bewoners van Vierschoten te weten. Hij weet haar ook te vertellen wie de man is die Evy bij binnenkomst in het dorp dood in zijn kapot gereden BMW aantrof. Het was Danny van Polanen, eigenaar van restaurant De Boffer en een van de grote winnaars van de Postcodekanjer.

Victor helpt Evy aan een paar namen van winnaars en verliezers en ze neemt meteen contact met hen op om hen te interviewen. Al snel komt ze erachter dat ze met deze interviews een grote, stinkende beerput opentrekt.

Manuel

Tijdens haar interview met Manuel – hij won geen prijs omdat er niet genoeg saldo op zijn bankrekening stond om het winnende lot te betalen – blijkt er nog meer in Vierschoten aan de hand te zijn. De destijds veertienjarige Linsey is een paar jaar eerder aangerand. De zwakbegaafde Benjamin is hiervoor veroordeeld, maar het is de vraag of hij wel de daadwerkelijke schuldige was.

Met dit gegeven raakt de hele Postcodeloterij op de achtergrond en heeft Evy een nieuw onderzoeksdoel. Verdachten zijn er genoeg, zo is er de godsvruchtige Ben die duidelijk iets te verbergen heeft. En Tjeerd, de eigenaar van het kampterrein waar Linsey werd aangerand, had ook genoeg mogelijkheden. Maar Hein de klusjesman lijkt ook niet helemaal zuiver op de graat te zijn.

Wanneer er in het bos achter het kampterrein een advocaat wordt vermoord, wordt de zaak nog ingewikkelder en raakt Evy verstrikt in een neerwaartse spiraal.

“’Het is één doffe ellende hier,’ is het enige wat Hein erover kwijt wil. Van zijn praatjes tijdens het interview, nu een week geleden, is weinig over.
Het komt Evy goed uit. Ze heeft genoeg aan haar eigen gedachten. De vraag waarom ze zich in vredesnaam zo heeft laten gaan met Manual zingt rond in haar hoofd. Is ze echt zo makkelijk over te halen? Zo is ze helemaal niet. Maar het lijkt wel of alles anders is sinds ze in Vierschoten is. Alsof ze zich in een andere realiteit bevindt, die ver afstaat van haar eigen leven. Alsof ze een andere Evy is. De integere, objectieve journalist is achtergebleven in Alkmaar en hier is een nieuwe Evy uit haar schulp gekropen. Een Evy die zo geobsedeerd is door het achterhalen van de waarheid dat ze bereid is om zaken te verzwijgen en om haar eigen grenzen te overschrijden. De oude Evy was al lang naar de politie gestapt.”

Chaotisch en teleurstellend

Het plot van het boek leek me wel wat: een klein dorpje waar een grote prijs het hele evenwicht verstoord en een journaliste op onderzoek gaat naar onderliggend zeer. De eerste helft van het verhaal was dan ook best boeiend, ook al vond ik de schrijfstijl vrij staccato en te gekunsteld.

Op het moment dat advocaat Jerry wordt vermoord, wordt het geheel alleen erg chaotisch. Het is alsof er dan teveel verhaallijnen voor dit plot in het leven zijn geroepen. Dat is, in combinatie met het feit dat Evy vanaf dat moment vreemde en nauwelijks verklaarbare beslissingen neemt, veel te veel van het goede.

Ik bleef stug hopen op een goed einde, maar dat was ronduit een teleurstelling. De climax is zo voorspelbaar dat de enigszins verrassende anticlimax volledig ondergesneeuwd wordt. Ik ben niet snel echt negatief over een boek, maar in dit geval kan ik echt niet anders dan concluderen dat dit helemaal niets voor mij was. Leuk geprobeerd, maar het is niet mijn smaak.

    Plaats een reactie