Hannah is getrouwd met Will en samen verwachten ze hun eerste kind. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar dan wordt bekend dat John Neville in de gevangenis is overleden. Er gaat een sluis van oud verdriet en trauma´s in Hannah´s hoofd open, want haar getuigenis heeft ervoor gezorgd dat Neville tien jaar geleden voor de moord op haar kamergenoot April werd veroordeeld. Opeens krijgen haar twijfels vrij baan, is hij wel de echte moordenaar? Hannah gaat in het verleden wroeten, maar vindt daar uiteindelijk een schokkende waarheid.
Een it-girl en een grijs muisje
Hannah is maar wat trots op zichzelf als ze aan het beroemde Pelham College van Oxford University mag beginnen. Ze is gewoon meisje uit het onbeduidende plaatsje Dodsworth en is danig onder de indruk als ze haar nieuwe kamergenote April Clarke-Cliveden ontmoet. April is namelijk niet alleen bloedmooi en zelfverzekerd, ze heeft ook nog eens schatrijke ouders.
In vergelijking met April – een echte it-girl – is Hannah een behoorlijk grijs muisje, toch worden ze al snel de beste vriendinnen. In een mum van tijd vormen ze een kliekje met de nerdy Hugh, studiebol Emily, de knappe Will en de ruwe Ryan. Twee tellen later zijn April en Will een koppeltje en dat vindt Hannah erg moeilijk. Ze is zelf namelijk behoorlijk verliefd op Will en als kamergenote van April weet ze maar al te goed dat April niet bepaald trouw is.
John Neville is een portier bij Pelham College en hij maakt er een sport van om Hannah de indruk te geven dat hij een totaal ongepast oogje op haar heeft. Wanneer hij als laatste het gebouw verlaat waarin Hannah een paar tellen later het vermoorde lichaam van April vindt, is het niet meer dan logisch dat hij de dader is.
Ervoor en erna
De moord op April heeft een enorme impact op Hannahs leven. Als kamergenote, beste vriendin en hoofdgetuige wordt ze direct na de moord achtervolgd door vreselijk opdringerige pers en staat ze maandenlang onder grote druk van de politie en het openbaar ministerie. Na de rechtszaak besluit ze Pelham voorgoed de rug toe te keren en naar het Schotse Edinburgh te verhuizen, waar ze zich met een baantje in een boekwinkel voor de wereld verstopt.
“Wanneer Hannah ’s nachts naast haar slapende moeder wakker lag en probeerde te reconstrueren wat er was gebeurd, wat ze anders had kunnen doen, wat haar misschien was ontgaan, begon ze haar bestaan te zien als verdeeld in twee duidelijk te onderscheiden helften – ervoor en erna.
Ervoor was alles in orde. Erna was alles kapot.”
Nadat Will zijn studie aan Pelham heeft afgerond, zoekt hij Hannah in Edinburgh op en worden ze verliefd (hoewel Hannah hem natuurlijk al veel langer zag zitten). Hun voormalige studiegenoot Hugh komt toevallig ook naar Edinburgh, hij is de enige met wie Hannah en Will contact houden. De gevolgen van Aprils moord blijven daarbij onuitgesproken boven hun hoofd hangen en zowel Will als Hugh zijn er erg op tegen als Hannah gaat onderzoeken of John Neville terecht is veroordeeld.
Een beklemmende whodunnit
Hannah heeft haar leven ingedeeld in ervoor en erna en dat komt in het verhaal terug. Het ene hoofdstuk beschrijft het heden, het hoofdstuk daarop vertelt over het verleden en dat wisselt elkaar af. De verschillende personages, het idee dat April ieder moment dood kan gaan en het feit dat eigenlijk iedereen een verdachte is zorgen voor een beklemmende whodunnit die heerlijk wegleest.
Natuurlijk had ik ook al vrij snel een eigen idee over wie de werkelijke moordenaar moest zijn. Maar pas als je de laatste paar hoofdstukken leest, krijg je door dat Ruth Ware juist wilde dat je dat dacht. De werkelijke dader is een grote verrassing en dat komt omdat het verhaal uitstekend in elkaar zit.
Ik begrijp wel waarom Erin Kelly (de auteur van ‘Broadchurch’) Ruth Ware tot de ware erfgenaam van Agatha Christie heeft uitgeroepen.
Geen reacties