Boekrecensies

[De Magische Apotheek] Het Mysterie van de Zwarte Bloem – Anna Ruhe

1 februari 2023
[De Magische Apotheek] Het Mysterie van de Zwarte Bloem – Anna Ruhe

Lucie en haar broertje Benno zijn inmiddels helemaal gewend aan het wonen in Villa Evie. Het is natuurlijk ook geweldig om een geheime magische apotheek in een verborgen ruimte onder je huis te hebben! Samen met buurjongen Mats brengen Lucie en Benno er heel wat tijd door om zo van Hanne te leren hoe ze geuren met betoverde uitwerkingen kunnen brouwen. Maar dan verdwijnt op een dag het meteoorpoeder, het belangrijkste ingrediënt voor alle geuren. De kinderen worden genoodzaakt om op pad te gaan om zo de magische apotheek te kunnen redden.

Geur van Eeuwigheid

In het vorige deel uit deze reeks – Er hangt een Geheim in de Lucht – ontdekten Lucie, Mats en Benno de Magische Apotheek en moesten ze aardig wat toeren uithalen om ervoor te zorgen dat de kwaadaardige Willem Boer er geen gevaarlijke geuren mee maakte. Ze zijn erin geslaagd om hem te verdrijven en ervoor te zorgen dat de apotheek weer in handen van rechtmatige geuraportheker Hanne kwam.

Als blijkt dat al het meteoorpoeder verdwenen is, wil dat dan ook niet alleen maar zeggen dat er in de apotheek geen geuren meer gemaakt kunnen worden. Het geeft ook aan dat Willem terug is en ervoor heeft gezorgd dat hij alsnog de Geur van Eeuwigheid kan maken, een geur die mensen het eeuwige leven geeft.

Maar Willem kan ook nog steeds toeslaan met het afschuwelijke Liefdeloos Luchtje. Dit heeft hij jaren geleden bij de vader van Mats gebruikt, waardoor de man geen liefde meer voor zijn gezin kon voelen en vertrok.

De eeuwigen

Willem Boer maakt deze Geur van Eeuwigheid niet alleen voor zichzelf, er is een hele groep zogenaamde ‘Eeuwigen’. Het zijn allemaal schatrijke mensen die met deze geur zelfs de dood afkopen. Aan het hoofd van dit enge clubje staat de Barones Van Schonebloem, een bekakte dame die zich kleedt en gedraagt alsof ze nog steeds in de 19e eeuw leeft.

Om te voorkomen dat Willem al het zeldzame meteoorpoeder gebruikt om deze mensen nóg langer te laten leven, gaan Hanne, Lucie, Mats en Benno op pad. Ze bezoeken een plantenexpert die Hanne laat blozen en giechelen als tienermeisje en komen zelfs bij iemand van wie ze dachten dat hij dood was. Gezien zijn leeftijd hoorde hij in ieder geval dood te zijn…

Uiteindelijke belanden ze bij het enorme landhuis van de Barones Van Schonebloem om de Eeuwigen voor eens en altijd te dwarsbomen.

Gevaarlijk spel

Nu klinkt dat natuurlijk allemaal heel leuk: op visite bij een plantenexpert, toevallig iemand tegenkomen die dood hoort te zijn en door een landhuis sluipen, maar de kinderen spelen een gevaarlijk spel. Ze bemoeien zich met machtige mensen die hen met liefde en plezier uit de weg ruimen, dat is wel duidelijk.

“’Laat die kinderen met rust!’ bulderde Hanne. Ze duwde ons alle drie opzij en ging voor de zwijgende reus staan alsof ze zijn lerares wiskunde was.
Opeens gebeurde er van alles tegelijk. De engerd had in zijn rugzak gevonden wat hij zocht. Hanne gilde geschrokken toen ze het lichtgrijze flesje zag dat hij in zijn hand had. Ik stond stokstijf van schrik en keek strak naar de iriserende vloeistof, terwijl Hanne de wc-deur naast ons openrukte, ons alle drie naar binnen duwde en ‘Neus dicht!’ gilde, voor ze de deur weer dichtsloeg.
Toen begon Hanne te tieren en riep luid om de politie, om hulp, om een conducteur. Door de kieren rond de deur kropen grijze mistslierten de wc binnen. Ik hield mijn neus en die van Benno dicht en keek de jongens met grote ogen aan. Wat nu? Probeerde ik geluidloos te zeggen.”

Het vorige deel uit deze serie speelde zich vooral op en om Villa Evie af, dit keer is er een heuse zoektocht. Hierdoor is dit deel net zo spannend, maar ook nog een stuk avontuurlijker. Het verhaal barst van de magie, mysterie en verrassende plotwendingen en dan is er ook nog die geheimzinnige zwarte bloem onder een glazen stolp…

Zoonlief en ik zijn inmiddels helemaal verknocht aan deze heerlijk boeken en staan allebei even hard te trappelen om het derde deel te bemachtigen!

    Plaats een reactie