We zijn in dit derde deel uit de Veleda-trilogie inmiddels in het jaar 69 na Christus aanbeland. De zwaarlijvige keizer Aulus Vitellius houdt de Romeinse bevolking zoet met brood en spelen terwijl generaal Vespasianus in Egypte plannen smeedt om zelf een gooi naar de Romeinse troon te wagen. Plinius vreest een aanstaande burgeroorlog en voelt zich genoodzaakt om zich met de uitvoering van de komende machtswisseling te bemoeien om de schade zo hopelijk te kunnen beperken. In de tussentijd is de Friese priesteres Elfleda in Germania, waar ze de opstand van de Bataafse opstandelingenleider Julius Civilis in goede banen probeert te leiden.
Onnodig bloedvergieten
Castra Vetera, het Romeinse legioenskamp aan de Rijn, is het eerste doelwit van Julius Civilis. De Bataaf heeft er met de hulp van de zieneres Veleda voor gezorgd dat Germaanse stammen zoals de Friezen, de Bataven en de Cananefaten zich hebben verenigd. Ze willen zich onder het Romeinse juk uit worstelen en Civilis wil als eerste Castra Vetera innemen.
Zijn plannen doen alleen denken aan het gedrag van een dolle stier en Elfleda maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van al dat onnodige bloedvergieten. De opstand was begonnen door een profetie waarin de goden hadden geopenbaard dat de tijd was aangebroken voor de stammen om zich van de Romeinen te ontdoen, maar dit kan nooit de bedoeling zijn geweest.
Door de hele situatie twijfelt Elfleda opnieuw aan de bedoelingen en de daadwerkelijke macht van de Germaanse goden. Ze had op het punt gestaan om haar priesteressenbestaan vaarwel te zeggen en met Plinius te trouwen, maar dat had ze opgegeven voor de Germaanse vrijheidsstrijd. En die leek nu gedoemd om te mislukken.
Onoverwinnelijk
In Egypte is Vespanius met zijn minnares Caenis in de tussentijd druk met het bedenken van een Romeinse coup. Hij roept daarbij de hulp van de Griekse uitvinder Heron in, die ervoor kan zorgen dat Vespanius onoverwinnelijk wordt.
“’Weet je waar Galba, Otho en Vitellius in dit krankzinnige jaar als keizer tekort zijn geschoten?’ vroeg ze.
‘Nou?’
‘Je hebt niet alleen de troon te veroveren, maar je moet tegelijkertijd plannen maken over hoe je die kunt behouden. En daar komt meer bij kijken dan louter de vraag wie de sterkste legioenen achter zich heeft. De gunst van het volk winnen, is de sleutel tot je succes. De Julius-Claudische keizers waren daar kampioenen in. Als geen ander wisten zij de massa te bespelen met hun propaganda. Datzelfde moeten wij ook doen, Vespasianus. Maar ik stel voor om dat op een schaal te doen die de wereld nog niet heeft gezien.’”
Het einde van de trilogie
Met dit boek is er een einde aan de Veleda-trilogie gekomen en alhoewel het inmiddels de tweede keer is dat ik alle drie de delen las, is het toch weer een beetje afscheid nemen. Ik ben opnieuw erg gehecht geraakt aan de Friese Elfleda en de Romeinse Plinius, het zijn gewoonweg prachtige personages die al lezende een mooi plekje de harten van lezers weten te veroveren.
Het is sinds de uitgave van De Veleda erfenis stil rond Chris Houtman. Even was er sprake van de uitgave van Het Pompeï-complot in 2021, maar dit boek heeft de schappen nooit gehaald. Ik heb destijds nog met Xander Uitgevers gebeld om te vragen waar het bleef omdat ik het zo graag wilde lezen, maar niemand heeft me kunnen vertellen waarom het nooit in de boekwinkels is verschenen.
Ik hoop van harte dat het er misschien alsnog gaat komen, want dankzij Chris Houtman ben ik inmiddels een groot fan van goed geschreven historische romans over de Romeinse tijd!
Het eerste deel uit de Veleda-trilogie is De Veleda voorspelling, het tweede deel is De Veleda vloek.
Geen reacties