Boekrecensies Historische fictie

Catan – Klaus Teuber

13 maart 2024

Het is winter in het jaar 860 na Christus als de 17-jarige Asla in Noordland weggekropen onder haar dikke pels van Thorolf droomt. Ze kent deze zoon van jarl Ulrik al haar hele leven en sinds de afgelopen zomer zijn ze verliefd op elkaar. Een huwelijk is alleen uit den boze, want als oudste dochter van de ambitieuze jarl Halldor wordt zij binnenkort aan de wrede hoofdman Hafur uitgehuwelijkt. Asla is alleen niet van plan om zich bij haar lot neer te leggen. Samen met haar jongere zusje Stina weet ze uit hun dorp te ontsnappen en vlucht ze naar het landgoed van jarl Ulrik. Hiermee geeft ze onbedoeld aanzet tot een oorlog…

Voor zeven jaar verbannen

Wanneer jarl Ulrik zijn zoons Thorolf, Yngvi en Digur met de twee dochters van Halldor zijn dorp binnen ziet lopen, weet hij dat er grote problemen op komst zijn als hij dit niet goed aanpakt. Halldor zal dit namelijk nooit accepteren. Halldor wil met de huwelijken van zijn dochters bondgenootschappen sluiten zodat hij als koning van het Noorden zal worden erkend, dit past niet in zijn plannen. Om zijn eer en zijn ambities te redden zal hij een oorlog starten die uiteindelijk alleen verliezers op zal leveren.

Ulrik heeft geen andere keuze dan om zijn zoons Thorolf, Yngvi en Digur samen met de twee dochters van Halldor voor zeven jaar te verbannen. Dat mag misschien een straf lijken, maar de jonge Vikingen zien hier een mooie uitdaging in. Ze luisteren al jaren naar de prachtige verhalen van de handelsreiziger Egil over de landen die hij in het zuiden heeft bezocht en met name Thorolf is ondernemend genoeg om ook zijn geluk in die warmere oorden te beproeven.

Het land van de zon

“Egil kreeg nu een ernstige blik op zijn gezicht. ‘We zijn wekenlang bij de Majo, zoals ze zichzelf noemden, gebleven en leerden een beetje met ze te praten. Ze noemden hun eiland Cat-An. In hun taal betekent dat het ‘Land van de Zon’. Ze leven voornamelijk van de visvangst en houden daarnaast schapen en geiten. Ook zag ik een paar akkers waarop gerst werd verbouwd. Als ik de Majo goed begrepen heb, regent het zelden op Catan, maar het klimaat is warm. Echt heet is het zelden. Voor we vertrokken bedankten we de Majo voor hun gastvrijheid. We gaven de mannen bronzen armenbanden en dolken en de vrouwen kleurige sjaals. We namen met tegenzin afscheid van dat vredige, bijna volmaakte eiland.’”

Thorolf weet nog een groep avontuurlijk ingestelde mensen uit het dorp voor zijn tocht naar Catan te enthousiasmeren en zodra de lente in Noordland aanbreekt, varen hun schepen in de richting van het zuiden. Ze weten allemaal dat de tocht niet makkelijk zal zijn en dat het ook alles behalve zeker is dat ze Catan echt gaan vinden. Toch weerhoudt hen dat niet. De belofte van een bijna volmaakt eiland lonkt.

De bijzondere wereld van Klaus Teuber

Volgens mij was het eind 2001 dat ik voor het eerst het bordspel Catan speelde. Ik werkte destijds bij een websitebureau en mijn baas was zo enthousiast over dat spel dat hij het in alle kerstpakketten van zijn personeelsleden had gestopt. Nu ben ik niet zo van de bordspellen, maar dit vond ik wél leuk. Het had geen pionnetjes, geen standaard bord en het was zowel makkelijk als uitdagend.

Ik heb het talloze keren gespeeld en nu ik dit boek heb gelezen vind ik het de hoogste tijd om dit spel weer van de zolder te halen. Onze zoon is inmiddels bijna 12 jaar oud en daarmee groot genoeg om het ook eens te proberen. Ik heb zo’n vermoeden dat er opnieuw talloze potjes gaan volgen.

Dit boek is het eerste deel van een serie, er is inmiddels aangekondigd dat er een vervolg zal gaan komen. De ontwerper van het spel Catan en de schrijver van dit boek, de Duitse Klaus Teuber, mag dan wel een jaar geleden zijn overleden, kennelijk heeft hij heel wat schrijfwerk nagelaten. Daarmee kan hij de wereld nog lang van zijn creatieve geest laten genieten. Want dat deze man een ongekend talent had voor het creëren van bijzondere werelden, dat is één ding dat zeker is.

    Plaats een reactie