Boekrecensies

De perfecte zoon – Freida McFadden

17 april 2024

Erika Cass is getrouwd met Jason en samen hebben ze twee kinderen: Liam van zestien en Hannah van veertien. Erika is dol op haar kinderen, maar – en dat zal ze nooit hardop toegeven – Liam is haar favoriete kind. Hij is knap, intelligent, lief en makkelijk in de omgang. Een stuk makkelijker dan de nukkige puber Hannah. Toch maakt Erika zich regelmatig zorgen om haar zoon. Niet omdat hij te lief is, maar omdat hij ook duistere kanten heeft. Dat heeft hij als klein kind al met enige regelmaat laten zien. Maar als Hannah verklapt dat Liam verliefd is op zijn klasgenote Olivia, krijgt Erika helemaal last van slapeloze nachten.

Het kan gewoon niet anders

‘Mevrouw Cass, we hoopten dat uw zoon een paar vragen zou kunnen beantwoorden over het meisje dat gisteravond verdween…’ Erika’s grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid als er twee politieagenten op haar stoep staan met de mededeling dat ze Liam willen spreken. Ze had zó haar best gedaan om dit voorkomen en nu is het toch gebeurd.

Haar man Jason is er zeker van dat Liam helemaal niets met de verdwijning van dat meisje te maken heeft, maar Erika is doodsbang dat al haar vermoedens uit zijn gekomen. Het kan gewoon niet anders.

Liam is de laatste die het meisje in leven heeft gezien en inmiddels heeft het er alle schijn van dat haar iets vreselijks is aangedaan. De bewijzen tegen Liam stapelen zich op en hoe graag Erika net als haar man Jason en haar dochter Hannah ervan overtuigd wil zijn dat Liam onschuldig is, de feiten zijn niet te negeren.

Een seriemoordenaar in de dop

Terwijl de politie naarstig op zoek is naar het meisje en steeds weer bij Liam uitkomt, besluit Erika’s moeder om na al die jaren een groot geheim uit het verleden bloot te leggen. Dat valt de oude vrouw erg zwaar en het is ook een grote schok voor Erika. Alles wat ze dacht dat waar was, blijkt uiteindelijk een verzinsel te zijn. En het laat bovendien ook zien dat het haast onmogelijk is dat Liam geen seriemoordenaar in de dop is.

Hij werd tenslotte als kleuter al van school gestuurd omdat hij een meisje urenlang vastgebonden in een kast had opgesloten. Zelfs zijn voormalige beste vriend zegt dat Liam ernstig gestoord is! Zijn al deze feiten en Erika’s overtuigingen de waarheid? Hoort Liam werkelijk achter de tralies of zit iedereen er faliekant naast?

Teleurstellend

De vorige twee boeken van Freida McFadden – De hulp en Wat de hulp weet – vond ik absoluut fantastisch. Ze beginnen wat truttig en lijken in ieder opzicht een aardig tussendoortje, maar dan opeens stort McFadden de moeder van alle plotwendingen over je heen. Na het eerste boek over Millie Calloway, waar ik echt lyrisch over was, dacht ik dat het tweede boek over dezelfde Millie vast tegen zou vallen. Maar ook hier viel mijn mond open toen er opnieuw een totaal onverwachte plotwending kwam.

Als Freida McFadden dat twee keer lukt, dan zou dat een derde keer ook wel goed komen. Nou ja, niet dus. En dat heeft volgens mij niets te maken met het feit dat dit boek niet over Millie Calloway gaat. McFadden werkt in dit boek ook overduidelijk naar een plotwending toe en ik zette me schrap voor de aardschok die ze vast weer teweeg zou brengen. Vervolgens kwam ze na lang wachten met een totaal voorspelbare uitkomst. Datgene wat ik vermoedde was ook daadwerkelijk het geval.

Dat was dus behoorlijk teleurstellend, want als ik niet had verwacht dat ik door een enorme plotwending overrompeld zou worden, was dit boek een prima tussendoortje geweest. Wat mij betreft zijn de verwachtingen die McFadden in haar vorige verhalen heeft geschapen dus de doodsteek voor haar nieuwste boek.

    Plaats een reactie