Boekrecensies

De Heks in Mij – Loes den Hollander

25 februari 2023
De Heks in Mij – Loes den Hollander

Na 14 jaar proberen is de 40-jarige Kaia eindelijk zwanger. Ze is dolgelukkig, net als haar partner Gijs en haar beste vriendin Jill. Wiesje, de ex-vrouw van Gijs, staat een stuk minder hard te popelen. Als Kaia’s leven niet veel later compleet verandert krijgt ze zowel van Jill als van Wiesje een hele andere kant te zien. Eén van deze drie vrouwen laat de heks in zichzelf compleet los, maar wie van hen is het? Is dat de getergde Kaia, alleenstaande moeder Jill of is het Wiesje, die Gijs nooit helemaal los heeft kunnen laten?

Kaia

Moeder worden is niet vanzelfsprekend, daar weet Kaia alles vanaf. Ze heeft een groot deel van haar volwassen leven allerlei medische trajecten moeten doorlopen om zwanger te worden en net toen ze de hoop op had gegeven, bleek ze alsnog zwanger te zijn. Wanneer de gynaecoloog een paar maanden later tot de conclusie komt dat Kaia’s kindje door allerlei afwijkingen niet levensvatbaar is en ze het beter weg kan laten halen, stort haar leven in.

Het kindje wordt gehaald, het blijkt een meisje te zijn. Ze wordt opgebaard en bij Kaia’s moeder begraven. In haar diepe rouw praat Kaia in gedachten veel met haar dochtertje en geeft zo ruimte aan haar frustratie, verdriet en liefde.

Gijs weet dit verlies niet zo goed te uiten, maar besluit alsnog op de eerder afgesproken maandagochtend met Kaia te trouwen. Hiermee wordt Kaia erfgenaam van zijn huis, geld en bedrijf. Zonder dat boterbriefje zou zijn bedrijf volledig in handen van zijn ex-vrouw Wiesje komen. Zowel Kaia als Jill verkneukelen zich maar al te graag over dit feit omdat ze allebei een hartgrondige hekel aan deze ‘ex-heks’ hebben.

Jill

Als alleenstaande moeder van de 3-jarige George heeft Jill het lang niet altijd makkelijk, maar omdat haar dierbare vriendin Kaia alsnog geen moeder kan worden klaagt ze daar nooit over. George was niet gepland, maar desondanks niet minder welkom. Kaia is dol op hem en het jongetje is ook bij haar kind aan huis.

Jill heeft geen contact meer met haar streng gereformeerde familie. Hun band was nooit echt sterk omdat Jill zelf niet gelovig is en nooit aan haar moeders verwachtingen kon voldoen. Maar toen Jill na een onenightstand met een collega ongetrouwd zwanger werd, werden alle banden resoluut verbroken.

Toch mist Jill haar moeder nog steeds, het verdriet om haar afwijzing is groot en daarom praat Jill in gedachten tegen haar moeder. Soms is dat vol boosheid, andere keren geeft dat haar troost.

Wiesje

Gijs en Wiesje hadden een prima huwelijk tot hun dochter als jonge tiener plotseling aan een eerder onbekende hartafwijking overleed. Ondanks dat dat inmiddels jaren geleden is, wordt Wiesje nog steeds iedere dag gekweld door het gemis van het meisje. Daar laat ze alleen aan de buitenwereld niets van merken.

Ze heeft Gijs nog altijd niet losgelaten en het feit dat ze samen nog steeds een bedrijf hebben helpt daar ook aan mee. Wiesje vindt het prettig om alles en iedereen om haar heen te manipuleren en alles naar haar eigen hand te zetten. Daar is ze zichzelf ook van bewust, volgens eigen zeggen heeft ze het liegen uitgevonden en verbeterd.

Met dit feit en het gegeven dat Jill en Kaia haar ex-heks noemen, zou je denken dat zij de gedoodverfde heks in dit verhaal is. Toch is dat uiteindelijk veel te voor de hand liggend, toch?

Een mes in mijn hart

Het thema van dit boek is overduidelijk moederschap en vooral in het begin, als blijkt dat Kaia’s kind niet levensvatbaar is en ze het weg moet laten halen, deed dat heel veel met me. Ik ben zelf jarenlang ongewenst kinderloos geweest en ondanks dat ik zelf nooit een miskraam heb gehad was Kaia’s verdriet als een mes in mijn hart. Tijdens die hoofdstukken werd ik terug gesleurd naar een donkere periode in mijn eigen leven, dus ik kan niet anders zeggen dat Loes den Hollander dit heel goed onder woorden heeft gebracht. Ik had het zelf niet beter kunnen doen.

Ik was dan ook bijna opgelucht toen het verhaal een andere wending nam, het vertelperspectief gaat na een tijdje namelijk over naar Jill en weer een heel stuk verder naar Wiesje. Als lezer kruip je in het hoofd van alle drie deze vrouwen en krijg je een intieme blik in hun gedachten en motivaties.

Dit boek had aardig wat verrassingen en plottwisten en hierdoor heeft het me van de eerste tot de laatste bladzijde geboeid. Ik ga zeker vaker boeken van Loes den Hollander lezen! 

    Plaats een reactie