Boekrecensies

De Getuige – Steve Cavanagh

25 maart 2023
De Getuige – Steve Cavanagh

Men neme de ontvoering van een jong meisje, een wanhopige vader die bereid is om alle regels te overtreden om haar vrij te krijgen, een mysterieuze moordzaak en zet daar dan de voormalige oplichter en huidige advocaat Eddie Flynn bij. Het zijn alle benodigde onderdelen voor een nieuwe legal thriller die me – zoals inmiddels gewoonlijk – tot het laatste woord heeft geboeid. Is het dan echt onmogelijk dat Steve Cavanagh eens een keer een minder spannend boek schrijft?

Opnieuw in onvoorstelbare nesten

In dit derde deel uit de Eddie Flynn-reeks is het inmiddels alles behalve verrassend dat de gewiekste advocaat zich in een mum van tijd weer eens in onvoorstelbare nesten weet te werken. Deze keer komt dat omdat Lenny Howard, een oude vriend uit de tijd dat Eddie nog een zakkenroller was, zijn hulp dringend nodig heeft.

Lenny Howard heeft zelf ook geen onberispelijk verleden, maar net als Eddie heeft hij zijn criminele activiteiten achter zich gelaten. Na een loopbaan bij de marine is hij een bedrijf begonnen dat ontvoeringen afhandelt. De ironie is nu alleen dat zijn eigen dochter, de 17-jarige Caroline, is ontvoerd. En Lenny schakelt Eddie in om ervoor te zorgen dat hij haar ongeschonden terug kan krijgen.

Ze moeten daarvoor alleen even de FBI op het verkeerde been zetten en talloze wetten overtreden.

Julie Rosen

Het verhaal begint bij Julie Rosen. Ze is net moeder van een dochtertje geworden, maar als ze in haar atelier met een nieuw schilderij bezig is, hoort ze vreemde geluiden van de bovenverdieping komen. Als ze de babykamer inloopt, waar haar kindje ligt te slapen, ziet ze een man met een zwart masker. Ze wordt bewusteloos geslagen en wordt in een vlammenzee wakker. Haar dochtertje is dan al levend verbrand.

In eerste instantie is totaal niet duidelijk wat Julie Rosen, die door een rechtbank voor de moord op haar dochter wordt veroordeeld, met de ontvoering van Caroline te maken heeft. In die laatste verhaallijn is Eddie Flynn met zijn vingervlugheid druk bezig om ervoor te zorgen dat de dochter van zijn vroegere vriend levend uit de strijd komt.

Terwijl er nog een huis in de as wordt gelegd, een pittige FBI-agente een straatrace houdt en Eddie zich steeds vaker afvraagt wie hier nu eigenlijk de waarheid vertelt en wie niet, verweeft het verhaal van Julie Rosen zich met meerdere onverwachte wendingen steeds meer met de ontvoering van Caroline.

Spetterende rechtbankscènes

Toen het verhaal al even op gang was, was ik even bang dat er geen rechtbankscènes aan te pas zouden komen. Het ging immers om een ontvoering en die speelt zich nu eenmaal niet in een rechtbank af. Daar was ik behoorlijk teleurgesteld over, want met name als verdedigende advocaat is Eddie Flynn fantastisch. Hij is onvoorstelbaar inventief en weet zelfs de meest kansloze zaken volledig om te draaien.

Gelukkig komt ook de rechtbank toch nog uitgebreid aan bod en leeft Eddie Flynn zich opnieuw uit met een zaak die onmogelijk gewonnen kan worden. De openbare aanklager, een dame die de bijnaam ´De Zijden Hamer´ draagt, heeft geen idee wat haar overkomt.

Dit boek is opnieuw een verhaal vol actie, vaart en plotwendingen en ik heb er opnieuw van genoten. Ik sta nu al te trappelen om aan het volgende deel te beginnen!

    Plaats een reactie