Boekrecensies

Perfecte Prooi – Helen Fields

27 september 2023

Een idyllische zomeravond op een festival in Edinburgh eindigt in een drama wanneer een bezoeker in het dansende publiek vanuit het niets wordt doodgestoken. Van de dader is geen spoor te bekennen. Dezelfde avond wordt in de slaapkamer van een keurige woning het ontzielde lichaam van een vrouw gevonden. Ze is op gruwelijke wijze geplet. Inspecteur Luc Callanach krijgt de zaak van de festivalganger toegewezen, zijn collega Ava Turner gaat zich met de geplette vrouw bezighouden. Op dat moment zijn geen van beiden zich bewust van het feit dat er nog meer vreselijke zaken op hun bordje zullen komen.

Twee moorden en een groep hackers

De doodgestoken festivalbezoeker was de 21-jarige Sim Thorburn, een welzijnswerker die zich ook in zijn vrije tijd inzette voor de minderbedeelde mensen van Edinburgh. De geplette vrouw was de alleenstaande Helen Lott, een verpleegkundige in de palliatieve zorg. Hoewel de manier van doden niet meer van elkaar had kunnen verschillen, lijkt er toch een kleine overeenkomst in deze twee gruwelijke moorden te zijn. Beide slachtoffers waren immers rechtschapen burgers met maatschappelijke functies waarin ze anderen hielpen.

Luc en Ava kunnen geen van beiden zinvolle aanknopingspunten vinden en dan wordt hun afdeling ook nog eens overstelpt door de aanwezigheid van hoofdinspecteur Joseph Edgar van de National Crime Unit in Londen. Een groep hackers heeft namelijk toegang gekregen tot de accounts van diverse Schotse bankiers en investeerders die onlangs met belachelijk dikke bonussen waren beloond en al dat geld weggesluisd.

Terwijl Luc en Ava op het punt aankomen dat ze moeten concluderen dat alle sporen naar mogelijke daders van de moorden zo goed als koud zijn geworden, krijgt Luc een telefoontje over een vermiste man.

Een hartaanval en een gebroken stuitje

“Hij was met zijn nek en zijn samengebonden voeten horizontaal opgehangen tussen twee stalen draagbalken. Callanach kon steeds maar een stukje van hem zien terwijl de lichtbundel zich bibberig langs het lichaam bewoog. Degene die hem daar had opgehangen, had Swans gezicht vrijwel volledig gevild. Callanach had er talloze artikelen over gelezen, maar was nog nooit een geval tegengekomen. Rond het hele gezicht was een incisie gemaakt die aan een kant bij de onderkaak begon, via het jukbeen naar boven liep, over het voorhoofd, en aan de andere kant weer naar beneden ging. Tot slot was de gezichtshuid weggetrokken als bij een gevild konijn.”

De moord op Michael Swan is zo gruwelijk dat commissaris Begbie ter plaatse een hartaanval krijgt. Bovendien is Luc tijdens de vondst uitgegleden over het bloed en wordt hij nu getergd door een gebroken stuitje. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijgt het team van de afdeling Zware Misdaden te horen dat er nagenoeg tegelijkertijd een vrouw is vermoord. Ze is in een vuilcontainer gedumpt.

De situatie wordt steeds dreigender en Luc zal in een rap tempo voortgang moeten maken. Hij heeft alleen geen idee hoe hij dat moet aanpakken.

Een zinderende thriller vol onverwachte wendingen

Het verhaal ontvouwt zich net als in het vorige deel uit deze serie voornamelijk vanuit het oogpunt van Luc Callanach. In Perfecte Resten werd al duidelijk dat hij een goede reden had om zijn thuisland Frankrijk te ontvluchten, dit is een trauma dat hem nog steeds achtervolgd. Maar in dit deel worden daar nog wat nieuwe problemen aan toegevoegd. Zo krijgt hij een nieuwe overbuurvrouw, een aantrekkelijke jonge vrouw die overduidelijk een oogje op hem heeft en er niet voor terugdeinst om hem dat te laten merken.

En dan is er ook nog de onuitstaanbare Joseph Edgar die om volstrekt onduidelijke redenen een relatie met Ava krijgt. Hierdoor beseft Luc dat hij jaloers op de lompe hoofdinspecteur is. Afgezien daarvan heeft hij zijn handen vol aan de moorden die Edinburgh teisteren en moet hij hulp uit onverwachte hoeken inroepen om deze zaken af te kunnen ronden.

Perfecte Prooi is opnieuw een zinderende thriller vol onverwachte wendingen en een indrukwekkende reeks aan moorden. Ik vond dit boek nog beter dan het eerste deel en ben erg benieuwd hoe deze serie over Luc Callanach en Ava Turner zich verder zal ontwikkelen.

    Plaats een reactie