Boekrecensies

De wraak van Vondel – Frank van Pamelen

23 september 2023

Het is 29 april 2013, de vooravond van de troonswisseling, en journaliste Maaike van Reede zit in het centrum van Amsterdam in café De Brakke Grond ongeduldig op de dichter Jan Rosveld te wachten. De man wil een gedicht ter ere van de nieuwe koning bij NRC Next indienen, maar inmiddels is hij al twintig minuten te laat. Dan krijgt ze een berichtje van haar collega Thijs. Jan Rosveld is dood in de Oude Kerk gevonden. Het is het startschot van Maaikes zoektocht langs verschillende cryptische dichtregels die uiteindelijk naar een eeuwenoud complot leiden.  

t’ Wit Lavendel

Oliver Huizinga zit nietsvermoedend tussen zijn torenhoge stapels boeken in Leiden wanneer zijn dochter Eline hem op het kersverse nieuwsbericht wijst dat de dichter Jan Rosveld is overleden. Huizinga is professor in de literatuurwetenschappen, dus Eline dacht dat dit trieste online nieuwtje hem wel zou interesseren.

Hoewel Huizinga nog nooit van de beste man heeft gehoord, is het de foto van zijn dode lichaam op de grafsteen in de Oude Kerk die zijn aandacht trekt. Of beter gezegd: de zwarte tatoeage op de arm van de gestorven dichter doet het bloed uit zijn gezicht wegtrekken. Er staat ‘WLI’.

Deze afkorting staat voor t’ Wit Lavendel, een van de voornaamste rederijkerskamers van de zeventiende eeuw. Het was een geheim genootschap dat via kunst en literatuur maatschappijkritische boodschappen overbracht. Huizinga beseft dat dit genootschap kennelijk nog steeds bestaat en dat deze onbekende dichter Jan Rosveld ook lid was.

Rennen door de donkere straten van Amsterdam

De politie concludeert al snel dat Rosveld zelfmoord heeft gepleegd, maar Maaike vind die bewering niet geloofwaardig. Ze gaat op onderzoek uit en stuit daarbij op steeds meer mysterieuze dichtregels die overal in de zwaar beveiligde binnenstad zijn verstopt.

In de tussentijd is Huizinga in zijn auto gestapt en naar het hart van Amsterdam gereden. Ook hij is er inmiddels van overtuigd dat er meer achter de dood van Rosveld schuilt en hij sluit zich bij Maaikes zoektocht aan.

Terwijl Amsterdam zich opmaakt voor een historische dag, rennen Maaike en Huizinga door de donkere straten om een mogelijke ramp te voorkomen.

“Langzaam beweegt Huizinga zijn vingers van letter naar letter naar letter. S, E, U, G, B… Wat is het verband? Hoe lopen de lijnen? B, G, U, E, S… Een onbekend aantal hoofdletters, ogenschijnlijk willekeurig verspreid, gemarkeerd met rood. Dan schiet hem iets te binnen. ‘Mijn telefoon!’
‘Heb je iets gevonden?’
‘Mijn telefoon,’’ herhaalt de professor. ‘Snel, voordat de batterij leeg is!’
Maaike rent de gang op, naar de kantine. Huizinga kijkt weer naar de plattegrond. Het citaat uit Exodus, op de muur van het Rijksmuseum, bevatte ook rode hoofdletters. De rederijkers hebben hem op het spoor gebracht, hij heeft het gefotografeerd. Stom dat ze afbeelding nog niet hebben bekeken.”

Een heerlijk complot over het Nederlandse koningshuis

Ik ben er dol op: thrillers doorspekt met historische feiten en raadsels. De wraak van Vondel voldoet daar tot in de puntjes aan, er is zelfs een heerlijk complot over het Nederlandse koningshuis aan toegevoegd waar ik mijn vingers bij af heb zitten likken.

Het is een verhaal vol spanning en vaart en alle literaire raadsels zitten meer dan uitstekend in elkaar, ik heb echt genoten van alle kennis over Nederlandse dichters die ik via dit boek heb opgedaan. Ik zit er zelfs aan te denken om de Vondel audiotour door Amsterdam te gaan doen, want die is er nog steeds.

Ik vond dit boek in mijn favoriete tweedehandsboekwinkel en wat mij betreft is het een van mijn beste vondsten. Frank van Pamelen is overduidelijk een hele goede schrijver met een ongekende kennis over de Nederlandse literatuur en geschiedenis, ik heb onmiddellijk na het lezen van deze fantastische thriller de twee vervolgdelen van dit boek op mijn TBR-lijst gezet.

    Plaats een reactie