Boekrecensies

Het Verlaten Huis – Sandra J. Paul

18 februari 2023
Het Verlaten Huis – Sandra J. Paul

Meike moet even wennen als er een nieuw gezin in het huis aan de overkant van de straat komt te wonen. Ze mist Quinten, de jongen die er eerst woonde. Hij was een vriend van haar, maar drie maanden geleden is hij samen met zijn vader spoorloos verdwenen. Opeens was hun huis leeg en waren ze vertrokken, niemand weet waar naartoe. Gelukkig zijn de vier kinderen die er nu wonen ook erg leuk en sluit ze al snel vriendschap met de oudste jongen, Sem. Maar als ze samen een avondje televisie kijken, gebeuren er wel hele vreemde en enge dingen…

Kraaidorp

Meike woont samen met haar ouders en jongere zusje Elisabeth in het rustige stadje Kraaidorp. Het meest opzienbarende dat er ooit gebeurde was dat Meikes vriend Quinten zomaar opeens beweerde dat er op een dag na een flinke storm een groot internaat midden in het centrum stond. Het heette De Duistere School en alle kinderen uit Kraaidorp moesten er verplicht naartoe zodat de daar aanwezige heksen het eeuwige leven konden onderzoeken.

Niemand geloofde Quinten en niet veel later daarna vertrok hij samen met zijn vader uit Kraaidorp. Als Meike en Elisabeth kennismaken met de nieuwe bewoners van Quintens oude huis, is iedereen het hele voorval eigenlijk al wel vergeten.

Meike is even oud als de oudste jongen in het gezin, Sem. Elisabeth raakt al snel bevriend met zijn jongere broer, Milo. Daarnaast zijn er nog de achtjarige Leon en de zesjarige Femke. Als hun ouders op een avond samen naar een buurtfeest gaan, besluiten de zes kinderen samen een spannende film te gaan kijken. Maar dat wordt een stuk opwindender dan ze hadden verwacht.

De storm

Terwijl ze samen Jurrassic Park kijken en de wind woest om het huis waait, valt opeens de stroom uit. Alles valt weg, maar in de stoppenkast is er niets aan de hand. Bovendien kunnen de kinderen door het raam zien dat de rest van de straat nog wel verlichting heeft. Als ze naar buiten willen lopen om naar hun ouders op het feest een paar huizen verderop te gaan, blijken alle deuren en ramen potdicht te zitten. Ze zitten opgesloten.

Terwijl de storm buiten steeds heviger lijkt te gaan beuken, is het alsof het hele huis begint te bewegen. Een voor een verliezen de kinderen het bewustzijn.

Wanneer de kinderen weer wakker worden, is alles anders. Het huis is helemaal leeg, de muren zijn kaal en afgebladderd en de nette tegels zijn vervangen door een oude houten plankenvloer met splinters. In het midden van wat eens de gezellige huiskamer was, staat nu een grote kist.

Gevangen in het verlaten huis

In eerste instantie besluiten de kinderen om de kist open te maken, maar dat lukt niet. Daarna speuren ze het hele huis af, toch vinden helemaal niets. Alleen een kraai, die op zolder was opgesloten. De kraai vliegt naar beneden en gaat op de kist zitten.

“De woorden zijn nog niet uitgesproken, of de kraai krabbelt voorwaarts op de kist. Tot ieders verbijstering pikt hij driemaal met zijn snavel tegen het slot dat Sem eerder niet open kreeg. Die dacht dat hij een sleutel nodig had, maar hij had het mis. Het enige wat het nodig heeft, is het getik van een snavel.
Het slot schiet open, het deksel vliegt omhoog. De vogel scheert de woonkamer uit en de hal in, waar hij landt boven op de staande koekoeksklok, die plotseling een kabaal van jewelste maakt.”

Het tweede deel uit de serie

In alle omschrijvingen van dit boek staat dat het het tweede deel uit de Kraaidorp-serie is, maar dat het ook heel goed als losstaand boek te lezen is. Toch had ik zowel bij het begin als het einde het gevoel dat ik informatie miste. Het verhaal begint weliswaar met een vluchtige samenvatting van het vorige deel, maar die moet je eigenlijk nog een keertje lezen als de climax nadert.

En dan nog is die climax vrij ingewikkeld en ogenschijnlijk onsamenhangend. Ik vond het een prima boek en mijn zoon heeft zelfs met open mond zitten luisteren toen ik het voorlas, zo spannend vond hij het. Ik ben er alleen vrij zeker van dat we het nog beter hadden gevonden als we eerst het vorige deel hadden gelezen. Jammer!

    Plaats een reactie