Boekrecensies

Het Laatste Feest – Clare Mackintosh

11 januari 2023
Het Laatste Feest – Clare Mackintosch

Het is nieuwjaarsdag en Ffion Morgan wordt met een kater wakker in het bed van een man van wie ze de naam niet meer weet. Lang heeft ze niet om daar bij stil te staan, want ze moet als rechercheur al snel aan de slag. Er is een lichaam in Llyn Drych gevonden, een meer dat precies op de scheidslijn tussen Wales en Engeland ligt. De Welshe Ffion krijgt spontaan nog meer hoofdpijn als ze bedenkt dat de kans groot is dat ze met een Engelse rechercheur zal moeten samenwerken.

Tientallen mensen met een mogelijk motief

Het lichaam blijkt van Rhys Lloyd te zijn, een Engelse zanger die zijn grootste successen achter zich heeft liggen. Hij was eerder, tot afschuw van de Welshe gemeenschap aan de overkant van het meer, een luxe vakantieresort aan de Engelse kant van Llyn Drych begonnen. Ondanks dat niet direct duidelijk is of het om een moord gaat, zijn er al wel meteen tientallen mensen met een mogelijk motief om hem tijdens oud en nieuw om het leven te brengen.

Al snel blijkt dat Ffion inderdaad met de Engelse rechercheur Leo Brady moet samenwerken. En dat die rechercheur ook nog eens heel toevallig de onbekende man is bij wie Ffion op nieuwjaarsdag wakker werd. Dat lijkt een leuke binnenkomer, maar als je Misleiding van Maria Adolfsson hebt gelezen is dat eerder vrij afgezaagd.

Gelukkig is de moordzaak uitermate boeiend en werd ik meteen in het verhaal gezogen, waardoor ik deze flauwe introductie al snel was vergeten.

The rich and famous

Het vakantieresort heet ‘The Shore’ en het bestaat uit vijf mondaine lodges, speciaal bestemd voor ‘the rich and famous’. Als mede-eigenaar van het resort heeft Rhys Lloyd met zijn vrouw en twee tienerdochters een lodge, een andere lodge is voor de investeerder Jonty Charlton en zijn gezin.

Andere lodges zijn van Dee Huxley, een rijke zeventiger met een heerlijk pittig karakter en soapster Bobby Stafford die met de influencer Ashleigh is getrouwd. Vreemde eend in de bijt is Clemmie Northcote met haar tienerzoon Caleb, omdat die geen van beide rich en zeker niet famous zijn.

“’In Interviews leek hij [Rhys Lloyd] altijd heel nuchter. Ze zeggen dat hij naar school liep met kranten in zijn schoenen omdat er gaten in zaten, en dat hij met zijn eerste salaris van het West End een vakantie boekte voor zijn moeder.’
‘En zo was hij niet?’
‘Hij keek op ons neer,’ zegt Clemmie. ‘Op mij en Caleb. Omdat ik niet de juiste kleren droeg of de juiste wijn dronk. Ik paste niet in zijn visie van The Shore.’ Ze spreekt rustig, maar er is een spoortje bitterheid in haar woorden te horen.
‘Dat moet lastig te verkroppen zijn geweest,’ zegt Leo neutraal.
‘Niet zo lastig dat het me een motief zou geven voor moord, als u dat soms suggereert?’
‘Dit is geen moordonderzoek,’ zegt Leo. Nog niet, voegt hij er in gedachten aan toe.
Clemmie lacht een beetje. Zo wel, dan denk ik dat u er een hele kluif aan zou hebben.’
‘Hoezo?’
Clemmie kijkt hem aan, haar gezicht open en gelaten. ‘Omdat ik nu een halfjaar in The Shore woon en nog niet één iemand heb ontmoet die hem mocht.’”

Onderling venijn

De vertelperspectieven wisselen voornamelijk tussen Ffion en Leo, maar daarnaast krijg je als lezer ook regelmatig een kijkje in het hoofd van de verschillende verdachten. Er ontstaat hierdoor een dynamische whodunnit die niet alleen het onderlinge venijn tussen de bewoners van The Shore blootlegt, maar ook rijkelijk aandacht besteedt aan de wrok die Welshe mensen nog altijd tegen de Engelsen koesteren.

Er is de nodige humor in het boek verwerkt en Ffion – die zelf ook allesbehalve brandschoon is en ook tot het lijstje van verdachten gerekend kan worden – is een heerlijk personage dat ondanks haar stoere uiterlijk een piepklein hartje heeft.

Door de verschillende verrassende plotwendingen verloor ik mezelf in de pagina’s en heb ik het nagenoeg in één ruk uitgelezen. Het is dus maar goed dat er al aangekondigd is dat er een rechercheur Ffion Morgan-reeks komt. Als de vervolgen van hetzelfde hoge niveau zijn is dit namelijk de start van een nieuwe hitserie!

    Plaats een reactie